Zwemmen in de Bredase singels voor kankeronderzoek

Fight Cancer is een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding. Elk jaar organiseren ze evenementen, waarbij de geldopbrengsten ten goeden komen voor kankeronderzoek. Zo ook in verschillende steden van Nederland op zondag 1 september.

Zwem en laat je sponseren

Swim to Fight Cancer Breda: Duizend deelnemers zwemmen elk jaar opnieuw in de Bredase singels, met het doel om geld via sponsoring binnen te halen voor kanker bestrijding. De deelnemers zwemmen, met het streven zoveel mogelijk donaties op te halen, voor wetenschappelijk kankeronderzoek. Dit is onverminderd hard nodig want kanker is nog steeds doodsoorzaak no. 1 in Nederland.

Opgeven om te gaan zwemmen kan in Breda dit jaar niet meer

Supporters zijn ook van harte welkom en wil je je als deelnemer nog opgeven, dan kan voor Breda dat pasweer volgens jaar, het maximaal aantal deelnemers is in Breda al bereikt. Ook in Dordrecht en andere provincies wordt gezwommen tegen kanker en donaties voor kanker onderzoek kan altijd. Ook kan je een favoriete deelnemer sponsoren, door naar de website van Stichting Fight Cancer Breda te gaan.

Het zwemtraject in Breda

Deelnemers zwemmen vanaf het Spanjaardsgat door de Bredase singels naar de vuurtoren bij het Valkenberg en keren daar weer terug naar de haven.

In heel Nederland wordt gezwommen

De zwemactie voor KWF Kankeronderzoek wordt al langer in heel Nederland en meer steden gehouden, waaronder in Tilburg, Eindhoven, Dordrecht en Nijmegen is het evenement eveneens op deze dag.

Kans op kanker stuk kleiner door gezonde leefstijl

Wist je dat meer dan 30% van alle kanker te voorkomen is? Gezond leven speelt hierbij een belangrijke rol. Fight cancer wil mensen bewust maken van de risico’s die roken, onverstandig zonnen en ongezonde voeding meebrengen. Uit onderzoek blijkt dat roken, ongezonde voeding en onverstandig zonnen de kans op diverse vormen van kanker vergroten. Ofwel voorkomen is beter dan genezen!

Slechte gewoontes

Ongezond (fastfood) eten en bewerkt voedsel is niet gezond. Momenteel is 80% van het voedsel in supermarkten bewerkt voedsel, waardoor mensen weinig keus hebben en de verleiding is groot om toch voor relatief goedkope dikmakers en ongezond voedsel te kiezen. Voedsel als snoep, friet, chips, koek en gebak is slecht voor hart en bloedvaten, maar ook alles dat kant en klaar of door de fabriek bewerkt, bevat te veel zout, suiker en vet, dat ongezond is en op den duur je lichaam kapot maakt( kanker!) We Kunnen beter verse groente en fruit eten of groente die ingevroren is. Minder of geen vlees en liefst biologisch en vegetarisch. (biologische eieren, zuivelproducten en vis met mate is ons advies).

Roken ook passief meeroken is schadelijk en de grootste veroorzaker van kanker! STOP VOOR HET TE LAAT IS!

is ons zwemwater wel veilig?

Zwemwater in Nederland, hoe is het met de kwaliteit gesteld?  Veel water waar wij in zwemmen is vervuild door lozingen van industrie, overbemesting in de landbouw, door medicijnen, riolering en door bevoordeeld bestrijdingsmiddelen. Ondanks er water zuiverings- installaties zijn, kunnen toch veel vervuilende stoffen in het water komen. Dit geeft stinkend of groen water, waarin bacteriën en chemische stoffen kunnen zitten.

Landbouw bestrijdingsmiddelen

Via de landbouw komen de bestrijdingsmiddelen via het grondwater in de singels, rivieren en uiteindelijk in zee. Het Nederlands milieu en waterleven is door deze chemische middelen dan ook sterk aangetast en bij talloze dieren ook de mens, komen deze niet afbreekbare chemische middelen via het bespoten voedsel of bijvoorbeeld gevangen vis uit zee in het lichaam. Bij zeevissen zijn soms kanker gezwellen te zien en het laat zich raden wat het met ons als mens kan doen. Omdat tal van bestrijdingsmiddelen gewoon mogen, zoals Roundup, waarvan bekend is dat het lymfeklierkanker kan veroorzaken, en tumoren veroorzaakt bij proefdieren als ratten, kan je raden hoe gevaarlijk het is voor onze gezondheid. Om het milieu te sparen, ons zwem en drinkwater vrij te houden van chemische stoffen, kunnen we dan ook beter kiezen voor biologisch voedsel.

Groen vies zwemwater

Door de uitgespoelde vervuilende meststoffen van de landbouw en lozingen van de rioleringen en industrie, is het rivier en zeewater vaak groen van de algen en niet zo helder als in het buitenland. Ook onze sloten, singels en in de andere waterlopen is vaak groen van de alg en alles behalve schoon, zoals vroeger (minder dan 50 jaar); wel het geval was. Natuurlijk is het zwemwater in Breda niet echt gevaarlijk, maar schoon is het natuurlijk ook niet en het is beter om geen water binnen krijgen. Naast bacteriën, kunnen er gif en meststoffen in zitten, die afkomstig zijn van de agrarische sector.

Het Nederlands regenwater komt nog redelijk schoon uit de lucht maar….

Waterzuiveringsinstallaties of drinkwaterzuiveringsinstallaties hebben de grootste moeite om o.a. bestrijdingsmiddelen (die kanker kunnen veroorzaken), uit het drinkwater te halen. Preventie van kanker is super goed, maar vraag jij je wel eens af waar die kanker vandaan komt? Hou jij je ook bezig met de veroorzaker van kanker? Groen Nieuws wel, en hopen je voldoende te informeren en met jou ook actief de strijd aan te gaan tegen de veroorzaker van kanker!

Guido Sparreboom
Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws

NET BINNEN

36 dode olifanten gevonden in Botswana

In het noorden van Botswana zijn in totaal 36 dode olifanten gevonden. Ze stierven om onbekende redenen. Het vermoeden bestaat dat de olifanten vergiftigd...

Greenpeace op landingsbaan Schiphol met spandoek

Actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanochtend de Aalsmeerbaan bij Schiphol opgefietst. Ze willen dat er voorwaarden worden gesteld aan de miljarden die de overheid...

Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout

Op vrijdagmiddag in een bosrijke omgeving van de Steenbliklaan in Oosterhout brandde kort een hevige bosbrand. Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout, 225 vierkante...

Grote grazers afgeschoten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer maakte bekend dat afgelopen winter in Oostvaardersplassen meer dan 150 zieke en verzwakte dieren zijn doodgeschoten. De meeste edelherten zijn in maart doodgeschoten....

Aziatische olifant geboren in dierentuin

Maandagavond 4 mei om 21.09 uur is in ARTIS een olifantje geboren. Het is een mannetje. De bevalling is heel voorspoedig verlopen. Het kalf...