Zware orkaan Dorian aan land bij Bahama’s

 Zware orkaan Dorian aan land bij Bahama’s

Orkaan Dorian is zondag op volle kracht met 300 km per uur aan land gegaan in het noorden van de Bahama’s. De komst van de orkaan ging gepaard met windstoten tot wel 350 kilometer per uur. De metershoge vloedgolven reikte tot 7 meter hoog en de stortregens maakte dat grote delen van de dorpen en steden onder water kwamen te staan. Er is veel schade aan de daken van huizen en veel materiële schade. De kracht van de wind was zo sterk dat auto’s omver werden geworpen en hoogspanningspalen uit de grond gerukt zijn. Het Amerikaanse nationale orkaancentrum (NHC) spreekt van een ‘catastrofale’ orkaan.

Dorian is een „catastrofale” orkaan van de categorie 5. Het is de zwaarste orkaan die de Bahama’s ooit trof sinds het begin van de metingen, zei het Amerikaanse orkaancentrum.

Grote  evacuatie vindt plaats in Florida en de oost-kust van VS

Maandag 2 september gaat orkaan Dorian vermoedelijk aan land aan de dichtbevolkte oostkust van Florida, ten noorden van Miami. Daarbij kan de wind pieken naar 250-300 km/uur. De wind kan grote schade aanrichten aan gebouwen en de infrastructuur, maar ook de golven tot 10 meter hoogte, kunnen de kust strook onveilig maken. De storm zal ook slagregens met zich mee brengen en zo’n  40- 50 cm aan neerslag. Ter vergelijking normaal valt in Nederland in een heel jaar 80 cm.

Volgens satelliet foto’s en computer simulaties zijn de voorspellingen dat de orkaan bij Florida aan wal komt, maar kan ook bij de Amerikaanse oostkust aan land gaan.

Hoe ontstaan orkanen

Een storm heeft orkaankracht zodra de windsnelheid 119 kilometer per uur bereikt. Het gaat daarbij om de gemiddelde windsnelheid, gemeten over een periode van tien minuten. In windstoten kan de snelheid nog flink hoger oplopen

Tropische orkanen ontstaan dicht bij de evenaar bij warme en vochtige lucht en bij een zeewater boven de 26 °C. Als dan ook de luchtdruk laag is, kunnen versnellende winden uitgroeien tot verwoestende stormen. De kracht per orkaan kan sterk wisselen van omvang, maar door de klimaat  opwarming van de aarde worden orkanen krachtiger en verwoestender. Het aantal en de toename van kracht van orkanen zal in de toekomst steeds extremer worden.

Waar en wanneer ontstaan er orkanen

Per jaar ontstaan er ongeveer 100 tropische depressies (=sterke storm), waarvan twee derde uitgroeit tot een orkaan (wat  een windkracht 12 inhoudt). In de Atlantische oceaan groeien er gemiddeld zes tropische depressies uit tot een orkaan.

Sterkte en soorten orkanen

De schaal van Saffir-Simpson, wordt gebruikt om aan te geven hoe sterk een storm is. De schaal van Saffir-Simpson, is vernoemd naar de meteoroloog die hem hebben bedacht.

Hoe warmer het klimaat, veroorzaakt door vernietigen van regenwoud, uitstoot fossiele brandstoffen, veeteelt etc, hoe sterker en vaker orkanen rond de evenaar verwoestingen aanrichten.