Zijn biologische noten gezonder van de boer

Digiqole ad
Welke noten zijn het gezondst?

Zoals je hebt kunnen lezen is iedere noot uniek in zijn voedingswaarde. Het is dan ook onmogelijk te beweren dat één noot de allerbeste is dan ook om zoveel mogelijk te variëren.

Rauwe noten: zijn ze echt gezonder?

De meeste noten die je in de winkel of op de markt vindt zijn geroosterd, gezouten en/of gekruid. Tijdens het roosteren gaan er echter voedingsstoffen verloren, waaronder goede vetzuren en aminozuren. Het beste is daarom om voor rauwe noten te kiezen.

Rauwe noten zijn wat taaier dan geroosterde noten en we snappen goed dat je liever voor deze laatste soort kiest. Een tip is om geroosterde en rauwe noten af te wisselen. Door vaker rauwe noten te eten wen je aan de structuur en ga je het op den duur waarderen.

Conclusie en tips

In dit artikel heb je kunnen lezen dat noten erg waardevol zijn voor je gezondheid en gewicht. Door regelmatig een portie noten te eten, verminder je de kans op ziektes en val je sneller af. Als je van alle gezondheidsvoordelen van noten wilt genieten, volg dan de volgende tips op:

Varieer in je keuze

Iedere noot heeft zijn eigen unieke profiel van vitamines en mineralen. Daarom is het belangrijk dat je verschillende nootsoorten eet, zodat je van iedere noot je voordeel kan doen.

Neem één handje noten per dag

Noten bevatten ook veel calorieën. Eet er daarom niet te veel van. Zo’n 30 gram noten is voldoende om van de gezondheidsvoordelen te profiteren.

Zijn biologische noten gezonder van de boer?

biologische noten gezonder en biologisch voedsel komt steeds meer op en dat is niet zonder reden. Heb jij al eens een handjevol biologische noten geproefd? Zo ja, dan weet je al direct een hele goede reden om biologisch voedsel te eten. Lees hier verder en ontdek of biologische noten gezonder zijn dan de conventionele soort.

Goed voor jezelf

Een groot voordeel van biologische noten, is dat ze zo natuurlijk mogelijk worden gemaakt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en zo blijven ze onbespoten. Dit voorkomt dat je allerlei gifstoffen in je lichaam krijgt die gebruikt worden bij de conventionele teelt. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de schil van een noot deze bestrijdingsmiddelen zelf kan tegenhouden. Biologische noten bevatten hiernaast meer voedingsstoffen. De natuurlijke manier van verwerking zorgt ervoor dat de noten zo onveranderd mogelijk bij je thuis verschijnen en daarom nog de meeste natuurlijk voedingsstoffen bevatten. Hierdoor word je ook minder snel ziek. Je houdt immers de chemische stoffen buiten en de natuurlijke stoffen binnen. Er worden bij biologische noten ook geen genetisch gemanipuleerde producten zoals pesticiden gebruikt, waardoor de noten hun gezonde kwaliteiten kunnen behouden. Tot slot is er nog één heel belangrijk voordeel van biologische noten en dat is dat ze gewoon veel lekkerder zijn dan de conventionele soort. Je kunt het verschil direct proeven, probeer het maar eens. Biologische noten zijn goed voor jezelf en je gezin.

Goed voor het milieu

Biologische noten worden op zo’n manier geteeld dat er geen gifstoffen bij hoeven te komen. Dit is goed voor het milieu, omdat de aarde op deze manier ook geen chemische middelen te verduren krijgt. Hierdoor kan men er langer op verbouwen en draag je meteen bij aan een gezondere wereld. Het water blijft ook zuiverder met biologische productie. Er komen dan immers geen chemische middelen in het water, die zich vervolgens ook niet verder kunnen verspreiden. Een ander voordeel van biologische noten is dat de biodiversiteit beter in stand blijft. Doordat er geen pesticiden worden gebruikt, kan de omgeving blijven bloeien en groeien. Bijzondere planten of dieren krijgen hierdoor de kans om te leven en zo blijft de diversiteit in stand. Door biologische noten te kopen draag je automatisch bij aan een beter milieu en een gezondere aarde.

Goed voor de omwonenden

De mensen die om de verbouwingsplekken heen wonen hebben ook voordeel aan biologische noten. Ze worden dan namelijk niet aan allerlei giffen blootgesteld dat in het water of de aarde terecht komt. Ook de werknemers die verbouwen hoeven niet met gifstoffen te werken en kunnen zo profiteren van veel gezondere arbeidsomstandigheden. Hiernaast krijgen kleine ondernemers nu ook meer een kans om te groeien, omdat ze niet door de grote bedrijven eruit worden geconcurreerd die met de conventionele middelen veel meer productie kunnen draaien. Biologische noten zijn dus veel beter voor de omgeving.

Zijn biologische noten gezonder dan conventionele noten?

Het antwoord lijkt een duidelijk ‘ja’ te zijn. Biologische noten zijn beter voor jezelf, omdat je meer natuurlijke voedingsstoffen binnen krijgt en chemische middelen kunt vermijden. Biologische noten zijn beter voor het milieu, er komen nu geen chemische middelen in de aarde en het water en de biodiversiteit wordt in stand gehouden. En biologische noten zijn beter voor de omwonenden, omdat hun omgeving minder wordt aangetast en kleine bedrijven ook een kans krijgen om te groeien. Daarnaast zijn deze noten ook gewoon veel lekkerder.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Digiqole ad

Guido