Zelfgemaakte biologische rozenbotteljam wel of geen suiker toevoegen

 Zelfgemaakte biologische rozenbotteljam wel of geen suiker toevoegen
Digiqole ad

De rozenbottel staat mooi als struik in een hoek van je tuin en er groeien en bloeien mooie bloemen en rozenbotels aan. Rozenbotels worden algauw een meter hoog en kunnen zichzelf snel vermeerderen door wortelstokken. Je zet de struik beter niet in de loop, omdat deze kleine venijnige stekels heeft. Echter geeft de struik, met een beetje snoeien, een mooie border vulling en heb je er weinig omkijken naar. De rozenbottel heeft ook als voordeel dat deze vroeg in de zomer, mooie en heerlijk geurende bloemen heeft, die veel bijen en vlinders aantrekken. Aan het eind van de zomer krijg je de vrucht en wel de eetbare rozenbottels. Je kan van deze vruchten jam maken en daarover meer in de volgende blog van Groennieuws.nl

Kopen, zelf oogsten en zelf jam maken?

Op de verpakking van jam staat vaak de afbeelding van vers gerijpt fruit, maar jam bevat slechts 35% fruit en ‘extra jam” slechts 45% tot 50%. Bovendien heeft vruchtenjam niet de gezonde eigenschappen van vers fruit.

Fruit is van nature rijk aan fruitsuikers, die je lichaam energie geven. Fruit bevat naast suikers ook supergezonde voedingsvezels, vitamines en mineralen. In jam gaat echter een ingekookt aftreksel van vruchten. Dus: niet of nauwelijks vezels en beduidend minder essentiële mineralen en vitaminen. Wat overblijft is voornamelijk vruchtensuiker. Bovendien wordt er aan jam ook nog eens een heleboel suiker toegevoegd om het geheel nog zoeter, dikker en langer houdbaar te maken. Het is meer suiker dan wat anders.

Tip: zorg ervoor dat je de glazen potten in de afwasmachine op een heet wasprogramma spoelt, controller goed of alle weckpotten goed schoon zijn!

Bewerkte jam

De rozenbottel jams die te koop zijn in de winkels zitten meestal vol met bewerkte suikers en dat is niet zo gezond en je wordt er ook nog eens dik van. Bij het wekken wordt vaak Pectine gebruikt, dat er voor zorgt dat de jam dik wordt. Suiker zorgt naast de zoete smaak, dat de jam bewaard kan blijven. Geleisuiker (confituursuiker), wat je normaal gebruikt om jam te maken, is eigenlijk gewone kristalsuiker met pectine.

Bewerkte suikers zijn niet goed

Over bewerkte kristal suiker zijn genoeg blogs geschreven en nadelen te noemen namelijk: verslavend, dikmakend, energieslopend en ook mede veroorzaker van verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziektes en vormen van kanker. Zo is uit onderzoek gebleken dat sommige kankercellen groeien van suiker. Ook vermindert suiker je immuunsysteem en is suiker een van de grootste veroorzakers van obesitas.

Welke suiker dan wel?

Wel om kort te zijn: bewerkte suikers zijn niet goed en natuurlijke suikers zijn goed als ze in het fruit zelf zitten. Maar het blijven beiden suikers waardoor je dik kan worden.

Geraffineerde en ongeraffineerde suikers

Geraffineerde suiker is suiker die in de fabriek is bewerkt is en gezuiverd. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn kristalsuiker, basterdsuiker, rietsuiker en druivensuiker. Geraffineerde suiker bevat door het zuiveringsproces geen nuttige voedingsstoffen meer zoals vezels, vitaminen en mineralen en is ronduit ongezond!

In ongeraffineerde suiker is meestal nog wel een klein percentage voedingstoffen aanwezig. Ongeraffineerde suiker wordt wel bewerkt, maar niet gezuiverd in de fabriek. Een andere benaming voor ongeraffineerde suiker is natuurlijke suiker. Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn honing, palmsuiker, kokosbloesem suiker en ahornsiroop. Ook hier weer, het blijven suikers, ze hebben geen belangrijke voedingswaarde, geven wel energie, maar je kan er bij een teveel dik van worden en bij een teveel zijn ze ook ongezond.

Fructose

Fructose zit voornamelijk in fruit en in mindere mate in groente en ook in honing en dadels. Fructose wordt anders verwerkt door het lichaam dan glucose en wel door de lever. Fructose komt onder andere voor in fruit en wordt ook wel vruchtensuiker of fruitsuiker genoemd. Het gevaar van fructose zit hem in het TEVEEL aan fructose dat kunstmatig (fabrieksmatig) als zoetstof is toegevoegd aan producten. Voorbeelden van producten zijn snoep en broodbeleg. Net als bij alcohol kan de lever fructose niet volledig afbreken. Het deel dat overblijft wordt als vet opgeslagen in het lichaam. Vooral als gevaarlijk vet rond het middel, dat op termijn de organen in de buik aantast en het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Fructose wordt opgeslagen in vet, cholesterol of urinezuur. Eet lekker vers fruit en groente die gezond zijn, maar zo min mogelijk bewerkt voedsel…zoals een potje jam.

Glucose

Glucose komt meer van koolhydraten, welke dus ook suikers vormen in je lichaam. Een teveel granen en andere koolhydraatrijke voeding, kan de gebalanceerde bloedsuikerspiegel grondig verstoren. Dit omdat koolhydraten in het lichaam worden omgezet in suiker, waarop de alvleesklier reageert door heel veel insuline te produceren. Er wordt vervolgens zoveel suiker naar de cellen geleid dat de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Hierdoor stort je energie in en je krijgt een onbedwingbare trek in zoetigheid, waardoor je meer gaat eten. Daarnaast kan het vaak leiden tot vermoeidheid, humeurigheid, irritaties, depressies, een slecht geheugen, een zwakke coördinatie en duizeligheid. Ook leid een hoge insulineproductie weer tot een hoge bloeddruk en een verhoogde activiteit van vrije radicalen, wat de veroudering bevordert en het risico op ziekten sterk vergroot. Bij een langdurige te hoge insulineproductie kan je lichaam zelfs resistent worden voor insuline, wat betekent dat je lichaam er steeds meer van nodig heeft voor de spijsvertering. Dit leidt uiteindelijk tot diabetes type-2. Een gezond voedingspatroon is dus van essentieel belang, dat vooral moet bestaan uit natuurlijke voeding, en dan bij voorkeur rauw gegeten, omdat deze nooit extreme insulinereacties veroorzaken.

Kristal suiker

De meeste suikers bestaan uit fructose en glucose of een combinatie ervan. Tafelsuiker is een bewerkte suiker en bestaat vaak voor de helft uit fructose en voor de helft uit glucose. Bewerkte suikers worden vaak niet herkent door het lichaam en opgeslagen als vet.

Suiker vervangers

Veel mensen denken aan suiker vervangers, maar is dat wel gezond? De kunstmatige zoetstof aspartaam, ofwel E951, is het meest bekende vervangmiddel voor suiker. Het is een chemische stof die in duizenden voedingsproducten zit. Het heeft heel veel ongezonde eigenschappen dus…nee, niet goed als suiker vervanger.

Stevia, gebruiken of niet?

Je vindt stevia veel in producten als ijs, frisdranken, yoghurt, sauzen, toetjes en snoep. Stevia in natuurlijke vorm is niet ongezond. Het is echter wel goed om je te realiseren dat de meeste producten die stevia bevatten, erg bewerkt zijn. Vaak bevatten deze producten vooral maltodextrine. Dit is een koolhydraat en kunstmatig zoetmiddel met een hoge glykemische index. Hierdoor krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel wanneer je het gebruikt, terwijl je dat juist wil voorkomen.

Stevia

De steviaplant komt oorspronkelijk uit Paraguay en Brazilië, maar wordt tegenwoordig vooral verbouwd in Japan en China. Het wordt gebruikt als niet-voedzame zoetstof en als kruidensupplement. De zoetstof stevia bevat weinig of geen calorieën en wordt onder andere gebruikt als alternatief voor suiker in maaltijden en drankjes, waardoor het een ideaal middel lijkt om te gebruiken als je af wilt vallen en toch zoet wilt blijven eten. Stevia is koolhydraat arm en bevat erg weinig calorieën. De zoete smaak van stevia is natuurlijk, maar het kan een wat bittere nasmaak hebben. In producten met stevia wordt vaak maltodextrine toegevoegd om de bittere nasmaak die stevia van nature heeft tegen te gaan. Dit is een koolhydraat en kunstmatig zoetmiddel met een hoge glykemische index. Hierdoor krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel wanneer je het gebruikt, terwijl je dat juist wil voorkomen. In natuurlijke vorm is Stevia gezond, in bewerkte vorm niet.

Agavesiroop

Agavesiroop wordt gemaakt van een cactus en uit de cactus wordt de agavenectar er fabrieksmatig uitgehaald, daarna een paar keer gefilterd en verhit, waardoor de siroop mooi doorzichtig wordt, maar alle voedingsstoffen (vitamine/mineralen) eruit worden gehaald. Vaak wordt er nog fructose bij toegevoegd en is het dus ook een bewerkte suiker, net zoals de kristalsuiker van de suikerbiet en er is weinig verschil. waardoor je bloedsuikerspiegel alsnog omhoog schiet. Agavesiroop is vaak biologisch en dat is een voordeel, maar bij een teveel hiervan is niet goed voor de gezondheid en je kan er ook dik van worden.

Honing (koudgeslingerd)

Niet-biologische imkers geven de bijen suikerwater voor het overwinteren. Aan sommige buitenlandse honing kan zelfs aan de honing zelf kristalsuiker zijn toegevoegd. De niet-biologische buitenlandse honing van de supermarkt is dan wel een stuk goedkoper dan de biologische honing, maar je schiet er niet veel mee op. De kans bestaat dat je alsnog (gedeeltelijk) suiker zit te eten en dat de honing op een te hoge temperatuur is verwarmd, waardoor er nog weinig voedingswaarde in de honing zit. Ook “echte “ biologische honing bestaat voor 80 procent uit natuurlijke suiker. De rest is met name water. Het is dus net zo goed suiker, maar dan in een vloeibare vorm. Echte honing is beter dan kristalsuiker, maar een teveel kan ook leiden tot dik worden of het pieken van de bloedsuikerspiegel, wat niet goed is.

Kortom, een boterham met jam mag, maar eet gevarieerd en eet en drink niet te veel suiker op een dag bij elkaar, het zijn vooral de bewerkte suikers die ongezond zijn.

Maar we gaan nu verder met de gezondheidsvoordelen van de rozenbottel.

  • Rijk aan vitamine C, A, B1 en B2

  • Deze vrucht heeft een ontstekingremmende werking voor gewrichtpijn.

  • Bevat selenium,

  • Beïnvloed positief de spijsvertering, bevat pectine!

  • Ondersteunt het proces om vrije radicalen te verwijderen uit het lichaam

  • Bevat polyfenolen die voor een beter bloeddruk zorgen waardoor hart- en vaatziekten worden tegengegaan

  • Calcium, Kalium, Ijzer, Fosfor, Koper,Magnesium en Zink

Rozenbottel jam

Nodig: zoveel mogelijk biologische ingrediënten

1 kg rozenbottels, het liefst biologisch

500 gr geleisuiker of gebruik honing of siroop naar smaak.

150 ml sinaasappelsap ( verschillende bereidingswijze)

Sap van 1 citroen,

1 th kaneel,

1 geplette kruidnagel,

4 schone jampotten of wek potten.

(kook ze gedurende 5 minuten in kokend water om ze te sterilisren of was ze op een heet programma in de vaatwasser)

Bereidingswijze: 1

Was de rozenbottels, maak ze schoon en halveer ze. Verwijder de pitjes met een kleine lepel of verwijder de kroontjes van de rozenbottel en dan alles nog even goed wassen. Breng dan de rozenbottels in een pan met ruim water aan de kook. Zet het vuur iets zachter en na 30 of 40 minuten kan er gezeefd worden. Probeer het vruchtvlees door de zeef te drukken met behulp van een houten lepel. Als alle vruchtvlees opgevangen is in een andere pan dan kan de geleisuiker erbij.

Voeg nu ook de citroensap, kaneel en de kruidnagel toe. Breng het mengsel al roerend opnieuw aan de kook voor enkele minuten. Doe de jam zo snel mogelijk in de schone uitgekookte wek of glazen potten. Sluit de potten af en laat ze op hun kop afkoelen.

Bereidingswijze 2

Voeg in een pan de rozenbottel vruchtvlees en 150 ml water toe en breng aan de kook. Voeg dan ook het sinaasappelsap toe en laat alles, onder af en toe roeren, 15 minuten sudderen. Voeg toe sap van 1 citroen, een kaneelstokje en de geleisuiker bij de bottels. Laat het geheel nog eens 5 minuten sudderen. Druk de massa boven een pan door een zeef en breng de jam opnieuw aan de kook en na 5 minuten is de  jam is klaar. Zet de afgekoelde jam op een koele donkere plek of koelkast. En geniet van je eigen gemaakte jam.

Digiqole ad

Guido