Zelf groente kweken in de moestuin

Zelf groente kweken in de moestuin: Door aanhoudende droogte zal de oogst voor duizenden boeren tegenvallen en dat niet alleen in Nederland alleen. Een kleine lokale regenbui is niet genoeg water voor het tekort helemaal aan te vullen. Klimaatverandering heeft gevolgen voor de prijzen in de supermarkt en lokale boerenwinkels! Uiteindelijk worden de gebruikte fossiele brandstoffen duur betaald.

Waarom groeit een courgetteplant bij de kweken in een kas

De boeren en kwekerijen in Nederland laten de courgette meestal groeien in kassen omdat courgettes eigenlijk thuis horen in warme landen. Maar dan heb je een probleem. In deze kas zijn niet genoeg bijen en insecten om alle bloemen te bestuiven, daarom gebruikt de kweker een kwastjes met mannelijke stuifmeel bloemen om op de stamper van de vrouwelijke bloem. Waar dan vervolgens een courgette vrucht uitkomt. De mannelijke bloemen verwelken en de vrouwelijke bloemen ook, maar de vrouwelijke bloem groeit er een courgette uit.

VOLKSTUINEN EN DE BUURTMOESTUIN?

Zelf een courgetteplant gaan kweken in een moestuinbak of in de volle grond? Daar heb je echt geen cursus voor nodig. Ga naar de dichtstbijzijnde winkel in de buurt en haalt een zakje courgette biologische zaden.

ZELF GROENTE KWEKEN IN DE MOESTUIN

Lees de beschrijving over de planttijd en afstand en als alles klopt kan je de zaden in de kiemgrond stoppen. De courgetteplant kan wel tot 90 cm breed worden dus als de zaden uitkomen, kan je de kleine plantjes beter ook op die afstand ongeveer uitplanten. En vervolgens regelmatig een beetje water geven omdat de planten grote bladeren hebben en veel verdampen. Regenwater uit een regenton is prima!

Voordeel van een kleine moestuin is dat de bijen (ook andere insecten) er voor zorgen dat het stuifmeel van de mannelijke bloemen naar de vrouwelijke bloemen overgaat. Ook ontstaan bij klei schaligheid minder snel een plaat en kan je zonder landbouwgif de groentes opkweken. Hiermee kan je zelf je eigen biologische gekweekte groente in de tuin kweken en oosten.

Exit mobile version