Woning verduurzamen: wat is belangrijker isoleren of zonnepanelen?

-

Zonnepanelen worden al meer dan 60 jaar geproduceerd, maar sinds de laatste 20 jaar zijn ze pas echt populair en in grote getale te zien op daken. Pas de laatste 5 jaar is de productie van zonnepanelen goedkoper geworden en de vraag naar zonnepanelen heeft dan ook een grote vlucht genomen.

Wat is belangrijker isoleren of zonnepanelen?

In een kluswoning of koopwoning levert het isoleren van je woning direct voordelen op en bespaar je veel energie kosten. Zo kun je dus met vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas veel energie besparen in huis. Deze extra aanpassingen geven aan je huis een zekere   meerwaarde die vertaald wordt in een energie label. Bij de verkoop van  je koop woning geeft dit energielabel een hogere waarde van je huis en verdien je de investering van het isoleren voor een groot deel terug. Vaak kan hier ook subsidie op aangevraagd worden bij de Gemeente. Voor zonnepanelen kan dat ook, maar kan per gemeente verschillen en het is raadzaam om hiervoor zelf eens te informeren.

Salderen is aftrek inkomsten van de uitgaven

Zonnepanelen wekken energie op en deze stroom lever je via een ‘slimme meter’ aan het elektriciteitsnet. Door de geleverde stroom van eigen zonnepanelen, loopt de energiemeter terug. Deze meter registreer zowel het eigen verbruik, als de opbrengst. Het wordt salderen genoemd en nadat je de meter aangemeld hebt bij je energie bedrijf, kan het energie bedrijf op afstand de energie verrekenen en krijg je automatisch een jaarrekening binnen. Sommige mensen hebben een heel jaar gratis stroom en verdienen soms bij een goede zomer ook nog geld bij. Soms is dat honderd euro bij, omdat je meer hebt geleverd aan het elektriciteit-dan verbruikt. Gemiddeld betalen de zonnepanelen zich na 6-7 jaar terug en dan kan je geld gaan verdienen, omdat je hierna geen stroomkosten meer hebt. De zonnepanelen gaan gemiddeld genomen zo’n 25 jaar mee. Voor de tweede helft van de levensduur (na 12 jaar) leveren ze gemiddeld iets minder, zo’n 10% wat op zich best mee valt.

Download de app voor je eigen energie bedrijfje

Leuk is het om te controleren of op zonnige dagen meer stroom levert aan het net of niet met de speciale app op je telefoon. Je geniet dan ook tijdens de zonnige dagen niet alleen van de zon, maar ook van de extra opbrengsten die de zonnepanelen opleveren. Daarnaast leveren je zonnepanelen ook een bijdrage aan de klimaat doelstellingen, wat je nog een extra goed gevoel moet geven, omdat je de wereld helpt aan een beter klimaat.

21% btw terugvragen op zonnepanelen

Indien je zonnepanelen aanschaft voor je huis dan mag je de betaalde btw terugvragen. De btw op zonnepanelen is 21% en je krijgt de btw terug op de aankoop- en installatiekosten. Een goed installateur help je  hierbij en vallen de administratie handelingen reuze mee.