Sproeien en water geven bij aanhoudende droogte

 Sproeien en water geven bij aanhoudende droogte
Digiqole ad

De weersvoorspellingen van de komende week zijn alweer droog weer! Worden dan ook weinig regenbuien verwacht. Een kleine lokalen regenbui is dan ook niet genoeg water voor de planten. Dat betekend voor veel huishoudens dat ze elke avond de dorstige planten in de tuin water moeten geven.

Warmte en aanhoudende droogte

De agrarische land en tuinbouw hebben opnieuw het probleem net als vorig jaar, dat er een extreem droge zomer periode komen gaat. Het grondwater is nog niet hersteld van de droogte van vorig jaar zomer en door het water tekort van dit jaar dreigt het alleen  nog maar groter te worden.

Dus een miljoenenschade dreigt voor de agrarische sector,  maar ook de consument zal het in de portemonnee gaan merken als de prijzen van landbouwproducten als aardappelen, groente en fruit duurder worden.

Wat kost spa blauw uit de kraan?

Natuurlijk hebben veel tuin eigenaren het zelfde probleem met de droogte en moeten de planten water geven omdat ze anders dood gaan. Maar hoeveel water geef je dan en wat kost dat om een tuin elke avond met drinkwater te besproeien. Het water verbruik uit de tuinslang is gemiddeld zo’n 750  liter per uur. De gemiddelde waterprijs per kuub (1000 liter) is iets minder dan 1 euro.  Dus gemiddeld zal het een 1,5 euro zijn, als je twee uur lang de tuin water geeft met de tuinsproeier.

Waterput of regenton voor de droge zomermaanden

Als je wil voorkomen dat de planten uitdrogen en het gazon geel wordt, dan kan je beter om de twee dagen goed en veel sproeien, dan elke dag een beetje water geven. Bij jonge aanplant kan om de twee dagen nodig zijn, bij de grotere bomen, struiken en planten is soms zelfs een keer per week veel water geven al voldoende. Door veel water kan het sproeiwater diep in de grond zakken waardoor de wortels diep gaan wortelen. Bij elke dag een beetje is de kans groot dat de wortels ondiep wortelen en eerder gaan uitdrogen of minder voedsel op kunnen nemen.

Water uit een regenton of regenput kan ook en hiermee bespaar je kostbaar gezuiverd drinkwater dat uit de kraan komt.

Vijver dan vullen met leidingwater?

Ook de vijver moet worden bijgevuld tijdens de warme periodes in de zomer. Graag niet te veel leidingwater in één keer gebruiken ivm de waterhardheid dat niet zo goed is voor de planten en vissen. Natuurlijk kan je ook regenwater gebruiken dat minder hard is.

Digiqole ad

Guido