Wat zijn composteerbare plastic of bio-plastics

 Wat zijn composteerbare plastic of bio-plastics
Digiqole ad

Hergebruik van plastics in de wereld wordt 45% van alle plastic maar één keer gebruikt en daarna direct weggegooid! Ook wordt maar een klein percentage van alle plastics gerecycled en vervolgens hergebruikt. In Europa en China ligt dat percentage rond de 30 procent en in de Verenigde Staten rond de 10 %. De reden is dat verbranden van plastics een stuk goedkoper dan verzamelen, scheiden en recyclen. Ook zijn er niet genoeg recycle bedrijven en fabrieken (zoals in Nederland), die al het plastic kunnen hergebruiken tot nieuwe plastic materialen.

Stopzetting plastic

In Kenia was de vervuiling van plastic zo sterk, dat er een totaalverbod op de import en productie van wegwerpplastic is ingesteld en mensen kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen indien ze wegwerp plastic zakjes gebruiken. Het gratis weggeven van plastic tassen mag in Nederland ook niet meer, maar in Brussel worden nog verder nog geen grote duurzame oplossingen bedacht. Wel heeft het Europees Parlement besloten dat wegwerpplastic vanaf 2021 wordt verboden. Het gaat onder meer om plastic bestek, borden, rietjes, ballonstokjes en roer- en wattenstaafjes. En 90% van de plastic flessen moeten in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld door via statiegeld regeling in te zamelen

Composteerbare plastics

Composteerbaar bioplastic herken je aan het OK compostlogo of Kiemplantlogo. Dit werkt overigens wel verwarrend voor de consument. Het verpakkingsmateriaal met dit logo zal uiteindelijk kan verteren in weken of enkele jaren, maar kan beter niet in de GFT-bak of op de composthoop. Dit heeft te maken met de compost bedrijven, waarbij  de sorteerzeven van het de GFT- afval, het composteerbare plastics als afvalproduct uitzeven en weggooien. Op de composthoop kan het ook al niet omdat het plastic soms alleen kan composteren indien het onder warme temperaturen wordt gecomposteerd in coposteerbedrijven.

Gooi composteerbaar plastic bij het afval

Gooi deze verpakkingen voorlopig nog bij het restafval. Ook met plastic waar geen logo van de kiemplant opstaat, maar wel een woord composteerbaar , biologisch afbreekbaar of biodegradable op staat, gewoon in de afvalbak. Deze plastics mogen dus niet in het compostvat of hoop in je tuin.

Bio en composteerbare plastics

De composteerbare plastics en bio-plastics worden gemaakt uit plantaardige producten als suikers, zetmeel van mais of aardappels of dat uit cellulose bestaat. Biologisch geproduceerd plastic is echter niet volledig plantaardig en het materiaal kan ook nog eens vervuilende kleurstoffen bij zich hebben. Het is ronduit verwarrend en daarbij komt dat bioplastic beter niet in de groencontainer gegooid mag worden, omdat de zeef machines van GFT-afval verwerkingsbedrijven dat niet altijd aan kunnen. Zowel bioplastic als composteerbaar plastic, zijn geen plastic en mogen ook niet bij het gerecyclede echte plastic, omdat dan het proces van oud naar nieuwplastic kan worden verstoord. Het moet dus gewoon in de afvalbak en wordt verbrand.

Composteerbare plastics

Van de totale Nederlandse plastic productie, is maar hooguit 2% composteerbaar. Zo kunnen tegenwoordig boterham zakjes gemaakt van suikerbieten, bestek van gemaakt van tapiocameel en lego van Braziliaans suikerriet. Plantaardige verpakking materiaal is duurzamer, maar net iets duurder, waardoor het niet als eerste wordt verkozen door de verpakkingsindustrie.

Andere biologische afbreekbaar plastics

Landbouwplastics: Biologisch afbreekbaar landbouwplastic bestaat ook en is handig omdat aan het eind van het seizoen het land dan in één keer omgeploegd kan worden. Dit plastic wordt namelijk gecomposteerd in de grond en ook vaak door UV-straling afgebroken.

  • Biologisch afbreekbare afvalzakken voor groenafval. Dit heeft als voordeel dat het afval met zak en al gedecomposteerd kan worden.
  • Biologisch afbreekbare plantenpotten kunnen met pot en plant in de grond worden gezet. De pot zal gecomposteerd worden en hoeft niet te worden verwijderd.
  • Het afbreken van biologisch afbreekbaar kunststof geschiedt niet altijd in de natuur en moet soms onder specifieke omstandigheden.
Biologisch afbreekbare kunststoffen

Dit zijn kunststoffen die zowel gemaakt kunnen zijn van hernieuwbare grondstoffen als fossiele grondstoffen. Biologisch afbreekbare kunststoffen kunnen wel biologisch afgebroken worden door middel van micro-organismen en waardoor ze wel gecomposteerd kunnen worden.

Digiqole ad

Guido