Waarom biologische eieren kopen?

 Waarom biologische eieren kopen?
Digiqole ad

Waarom biologische eieren kopen? Er verschijnen in de media steeds meer berichten over bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Dat is een groot probleem omdat het toedienen van antibiotica bij mensen soms niet meer werkt. Een deel van de oorzaak daarvan lag in het feit dat gangbare dieren preventief antibiotica toegediend krijgen. Deze antibiotica komen met name via de mest terecht in het milieu.

Biologische dieren

Krijgen nooit preventief antibiotica toegediend. Dit gebeurt alleen curatief (dus als het dier ziek is) en alleen op indicatie van de dierenarts. Dat toedienen mag ook maar 1 keer per jaar. Gebeurt het vaker, dan mag het vlees, het ei of de melk niet meer als biologisch verkocht worden.

Het voer

Het voer van deze kippen bestaat uitsluitend uit biologische graan- en grassoorten, die niet genetisch gemanipuleerd zijn en waarbij geen gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Bij het houden van deze kippen, ligt de nadruk op hun natuurlijke gezondheid, zonder al teveel in te grijpen. Daarom krijgen ze geen antibiotica, hormonen of andere bijproducten die bedoelt zijn om de kippen onnatuurlijk snel te laten groeien.

Waarom biologische eieren kopen?

De kippen hebben buiten een grote ruimte, waarin ze rond kunnen scharrelen, een stofbad kunnen nemen, kunnen schuilen en ander natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Ook is er buiten voldoende (onbespoten) gras, waar ze lekker van kunnen eten.

kippen

Waarom kopen mensen nog gewone eieren?

Veel mensen halen hun kip of eieren nog gewoon uit de supermarkt, verpakt en wel. Aan de ene kant misschien door geldgebrek, aan de andere kant door onwetendheid of geen interesse. Weet dat langdurig eten van dit ‘vlees’ uiteindelijk schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Veel kippenvoer bevat namelijk stoffen als cafeïne, tylenol, benadryl en antibiotica. Vleeskuikens in de gangbare pluimvee-industrie worden vaak en preventief behandeld met antibiotica.

Dit is de oorzaak van de wijdverbreide aanwezigheid op alle kippenvlees van ‘ziekenhuisbacteriën’ als MRSA en ESBL. Deze bacteriën zijn resistent tegen de meeste antibioticasoorten.

Wat is het gevaar

Kippen die industrieel voer hebben gekregen produceren eieren, waarin sporen van antibiotica en bestrijdingsmiddelen te vinden zijn. Door deze eieren te consumeren krijg je dit dus uiteindelijk ook binnen. Als je veel antibiotica binnenkrijgt, krijgen bacteriën de kans hier immuun voor te worden. Dat betekent dat het in sommige gevallen moeilijker wordt om van een ziekte te genezen.

Natuurlijk is minder vlees eten of het kopen van vegetarisch vlees ook een goede oplossing. Weet in ieder geval dat bij de kilo knallers er veel dierenleed (bio-industrie) is, het regenwoud wordt gekapt (import soja bonen wat gebruikt wordt voor het voer) het ongezond kan zijn bij langdurig gebruik en je de kans loopt dat je uiteindelijk resistent wordt voor antibiotica en dus het gevaar loopt niet meer geholpen te kunnen worden in het ziekenhuis bij bijvoorbeeld infecties.

Digiqole ad

Guido