Gemiddeld zijn er jaarlijks in de wereld 3000 aardbevingen met een 5 op de schaal van richter of 100 stuks met een 6 op de schaal van Richter. Dagelijks worden er in een land als Japan kleine aardschokken gevoeld (rond duizend per jaar) en om de zoveel tijd (hele) grote. Japan ligt op de ‘Ring van Vuur’  langs de breuklijn, waar de aardschollen (platen) met elkaar botsen, onder elkaar of langs elkaar schuiven. Deze aardschollen of platen drijven op stromende, gesmolten aardmassa (magma) en de aardschollen bewegen dus mee in de richting van deze stromingen.

Overal zijn er nu in de wereld aardbevingen gaande 

Doordat de onderliggende stromingen in verschillende richtingen kunnen bewegen, schuiven ook de aardschollen in verschillende richtingen. Op plekken waar de ene schol onder de andere schuift, ontstaan diepe troggen van wel 10 km diep. Hoewel de verschuivingen langzaam gaan, bijvoorbeeld zo’n 5 cm per jaar, kan de spanningen of de druk flink oplopen. Als de tektonische platen zich verplaatsen gaat dat met schokken of aardbevingen. Meestal ontstaat op deze breuklijn een rij vulkanen, omdat de schol die onder wordt geduwd gaat smelten. Hierdoor ontstaat een grote hoeveelheid magma die vervolgens door de druk naar boven wordt gestuwd en vulkanen vormen. Japan ligt in feite langs een lange rij van vulkanen die een lengte vormen van 40.000 kilometer. Het gebied loopt van Nieuw-Zeeland naar Indonesië, Filepijnen, Japan, Alaska, Noord-Amerika, Mexico, Zuid-Amerika, Van alle 450 vulkanen die op deze breuklijn liggen, zijn er zo’n 130 actief en gelden er 65 als gevaarlijk. Deze Ring van Vuur of Ring of Fire is constant wel ergens actief en dat komt omdat de schollen zich elk jaar zich met centimeters verplaatsen.

vulkaanuitbarsting

Elk jaar opnieuw zijn er aardbevingen en vulkaan uitbarstingen, zoals in Indonesië
  • 28-09- 2018 tsunami in Centraal-Sulawesi waardoor meer dan 2000 doden.
  • 3 -10-2018 De vulkaan Soputan uitgebarsten in de provincie Noord-Sulawesi. De vulkaan stootte daarbij as en rook zo’n 4000 meter de lucht in.
  • 4-10-18 Gunung Anak Krakatau is van 305 meter gegroeid tot 338 meter. Er vinden bijna dagelijks dag erupties plaats.
  • 11-10-2018 tsunami in Centraal-Sulawesi waardoor 3 doden.

Zo heb je al in enkele maanden al heel veel bewijs dat de aardschollen in beweging zijn. Ten onrechte wordt er vaak gedacht dat het allemaal een gebeuren is dat alleen op de Ring van Vuur ligt. Maar overal zijn breuken in de aardkorst en sommige zijn geologische tijdbommen.

Yellowstone NP is een geologische tijdbom

Neem bijvoorbeeld Yellowstone het oudste nationale park in de wereld, maar waar bezoekers vaak geen notie hebben van het gevaar. Maar juist de vulkanische activiteit onder Yellowstone maakt van het park een enorme trekpleister. Jaarlijks bezoeken zeker drie miljoen toeristen het park, om de honderden geisers en duizenden warmwaterbronnen te bezichtigen. De bezichtigingen gaan vaak met een Ranger die alles uitlegt alsof het een attractie is van Walt Disney world.  Maar weinigen weten dat deze supervulkaan een geologische supervulkaan is die op springen staat. Gemiddeld barst de supervulkaan onder Yellowstone om de 600.000 jaar uit, de laatste grote uitbarsting dateert van 631.000 jaar geleden!! Bij deze laatste eruptie, zorgde de grote explosie ervoor dat meer dan 1.000 kubieke kilometer rotsen door het luchtruim vlogen, om zich over honderden kilometers als neervallende ‘bommen’ zich te verspreiden. De as deed de zon verduisteren voor zeer lang tijd. De ramp zorgde voor een vulkanische winter, waardoor er in een korte tijd een schaarste aan voedsel ontstond, voor de diersoorten die er toen waren.70.000 jaar geleden was de gehele mensheid bijna uitgestorven door een vulkaan.

De grootste uitbarsting?

De grootste uitbarsting in de laatste twee miljoen jaar vond zo’n 70.000 jaar geleden plaats op Sumatra. Hier liet vulkaan Toba zich gelden en liet bijna de mens als soort geheel uitsterven. Naar schatting kwam er ongeveer 3000 kubieke kilometer magma vrij. (3x Yellowstone). Half Europa en andere grote delen van de wereld verdween onder een laag as van minstens 10 centimeter. Er ontstond een krater van 100 kilometer lang en 30 kilometer breed, het huidige Tobameer. De omvang van het Tobameer in Sumatra is gigagroot en de diepte is bijna niet te peilen. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat deze enorme massa steen is weg geexplodeerd over honderden kilometers.

Recente uitbarstingen Indonesië

In 1815 kwam de Tambora tot ontploffing op het Indonesische eiland Soembawa. Hierbij kwamen 92.000 mensen om. Het groot aantal doden kwam niet direct door de giftige dampen, hitte en stenen die dorpen ten gronde richtte, maar vooral door ook door de as die de oogsten vernielden en door de tsunami die hierop volgde. 1883 Kwam de Krakatau  tot een uitbarsting. Deze actieve vulkaan staat in Indonesië in de straat Soenda tussen Java en Sumatra. Een groot deel van de vulkaan stort in zee waardoor een vloedgolf ontstond, die de kusten van Java en Sumatra overspoelde en 36.000 mensen levens koste. En dit zijn dan alleen al de vulkanen die op de Ring van Vuur liggen bij Indonesië. De meeste vulkanen bevinden zich in Indonesië, de Filipijnen, Japan en aan de westkust van Amerika, die allen ook deel maken van de Ring van Vuur. De aarde telt ten minste 1500 vulkanen, waarvan minstens zestig procent op de bodem van de oceanen. Van alle vulkanen op aarde behoren er ongeveer 600 tot de actieve vulkanen. Van de ruim 15.000 vulkanen op aarde zijn er 16 heel gevaarlijk.

vulkanen

De 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld

Van deze 16 meest gevaarlijkste vulkanen ter wereld staan er ook een paar in Europa, zoals de Etna en de Vesuvius in Italië. De Mount Vesuvius is bekend door zijn ontploffing in 79 na Christus, die leidde tot de vernietiging van de Romeinse steden Pompeii en Herculaneum en de dood van naar schatting 10.000 tot 25.000 mensen. Sindsdien is Mount Vesuvius nog vele malen tot uitbarsting gekomen, zoals in 1631 na Christus. Toen kwam er zoveel vulkanische as vrij in de lucht, dat het zelfs neerviel in Constantinopel (Istanbul), meer dan 1200 km verderop. Vandaag de dag wordt Mount Vesuvius gezien als een van de meest gevaarlijke vulkanen ter wereld, omdat 3 miljoen mensen in de buurt van deze vulkaan wonen. De Vesuvius wordt nog steeds gezien als een actieve vulkaan, hoewel de huidige activiteit van de vulkaan niet veel meer is dan het produceren van stoom soms een enkele keer as of een opspuwing van wat lava. Maar bij een dreiging van een uitbarsting zouden miljoenen mensen van Napels moeten worden geëvacueerd. Voor Italië zou een echte uitbarsting van deze vulkaan een complete ramp betekenen, die het land in een klap in armoede zou brengen. Maar ook voor Europa zou een uitbarsting leiden tot misoogsten, omdat as dan neerdwarrelt of het koude weer de oogsten zou vernietigen. Mount Vesuvius heeft momenteel een hoogte van 1.281 meter, waarmee het de tweede grootste vulkaan van Italië is en is voor veel toeristen een grote toeristische attractie bij het bezoek aan Napels, dat met de auto op maar op 20 minuten afstand ligt.

zware uitbarsting

Is de Eiffel ook een geologische tijdbom?

De Eiffel bestaat uit heuvels, maar het zijn echter uitgedoofde vulkanen. Deze slapende vulkanen zijn van binnen nog wel actief en de bodem komt dan ook elk jaar iets omhoog. Het gaat hier slechts om millimeters, maar toch een teken aan de wand dat ze deze slapende ‘reuzen’ nog actief zijn. Gebleken is dat tussen de uitbarstingen in het verleden perioden zaten van 10.000 tot 20.000 jaar. Perioden die gekenmerkt werden door relatieve rust.