Voedselbos, plukbos, plukpark of pluktuin

-

Voedselbos, plukbos, plukpark of pluktuin: ze hebben allen als doel het bij elkaar brengen van mensen om gezamenlijk te planten en te oogsten.

Boomgaarden van de fruitkweker, waar je zelf je fruit kan plukken en na afloop kan afrekenen kennen we misschien wel. Hier kan je op een duurzame manier aan vers fruit komen en het is nog een stuk gezelliger en goedkoper ook. Minder bekend zijn o.a. de plukbossen in de natuur waar notenbomen afgewisseld worden met vruchtbomen en bessen struiken.

Plukbossen en parken

De aanplant van plukbossen en parken zijn vaak een duurzaam initiatief van vrijwilligers, gemeentes en natuurorganisaties en bestaat al meer dan tien jaar. De terreinen kunnen zowel van particulieren zijn, als stichtingen als gemeentes en de aanplant kan sterk verschillen, omdat er verschillende grondsoorten en wensen zijn. Vaak zie je in de pluktuinen pruimen-, kersen-, appel- en perenbomen, maar ook bessenstruiken of blauwe bessen en na veel aanplant en onderhoud mogen de mensen, als het fruit rijp is, naar hartenlust plukken. Deze projecten zijn een heel sociaal gebeuren dat zich loont door gezellig samen te kunnen werken en een goede opbrengst. Bij het zien van groen- en diersoorten zoals vogels, worden de mensen die een plukbos of tuin zien, vanzelf vrolijk en ontspannen. Ook door te doen, kunnen mensen zich waar maken en al hun inspanning wordt uiteindelijk beloont door vriendschap en een rijke oogst. Zo helpt het ook om mensen samen te brengen, te ontstressen, kinderen leren buiten spelen en repect te krijgen voor de natuur en het is nog een mooi gezicht ook. Zo kan je nog veel meer voordelen opnoemen van het reinigen van de lucht en extra zuurstof, tot het tegengaan van de opwarming van de aarde, natuurbescherming, duurzaamheid etc.

 In de natuur zijn veel eetbare planten en vruchten te vinden

Officieel mag je in een natuurreservaat of in een particulier bos niet van de paden en ook niks plukken. Veel mensen plukken in natuurgebieden wel bessen, bramen en paddenstoelen, maar hiermee beschadigen ze soms de natuur of halen het voedsel weg van dieren en insecten die dat ook nodig hebben als voedsel.

Meestal wordt het toch oogluikend toegestaan, zolang de natuur niet wordt verstoord of beschadigd. Maar in plukbossen is het wel toegestaan en sterker nog, ze dienen ervoor om zelf te gaan plukken. Soms gratis, soms voor een lage prijs. Het is dan echt genieten om je eigen maaltje of boeket bloemen bij elkaar te plukken. Zo is bewegen, geestelijk ontspannen en ademen in de natuur gezond, maar vers onbespoten fruit is veel gezonder dan fruit dat bespoten is en in de koeling heeft gelegen. Vers fruit heeft meer vitaminen en antioxidanten en smaakt beter.

Het zijn niet alleen vruchten die je kan eten

Behalve bomen en struiken groeien er ook veel eetbare wilde kruiden in de plukbossen en parken. Zo kan je van duizendblad heerlijke soep bereiden en van zevenblad een lekkere pesto maken. Ook van jonge brandnetel scheuten, veldzuring, look-zonder-look, hop, watermunt en paardenbloem kan je heerlijke salades en soep maken of gebruiken om thee mee te zetten. De planten groeien meestal op plekken rondom de bossingels, langs sloten en in plukbossen of tuinen.

Begin met de buurt een eigen pluktuin

Mogelijk kan je met de buurt een stukje grond aankopen of via de gemeente verkrijgen. Om te beginnen is na de grond bewerking de bemesting met stalmest of compost belangrijk. Meestal groeien de mooiste planten en bomen op stukken grond waar voldoende mest en water is. Dan is het belangrijk dat je bij de aanplant de hoge bomen achteraan zet, dan de struiken, hoge snijbloemen en lage groenten of kruiden voor aan de zuidkant.

Groen is leven

Tips: als je een grote tuin heb, plant dan vruchtbomen. Heb je een kleine tuin, plant dan geen schaduwgevende vruchtbomen, maar struiken. Ook de bloemen moeten van hoog naar laag en zo de zonnebloemen achteraan, dan de snijbloemen met lange stengels en dan vooraan de aardbeien. Voor kleinfruit kan je zomer- en herfstframbozen, bessenstruiken of doornloze bramen, aalbessen en kruisbessen etc. gebruiken. Verder is het ook leuk om zelf te experimenteren en te ervaren!

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde