Rabiës is een besmettelijke ziekte die door het speeksel van hondsdolle honden kan worden overgebracht of door lik of krab sporen. Dus ook door te spelen met een besmet zwerfhondje in het buitenland, kan dat gevolgen hebben als hij je speels bijt of krabt. Ook door aanraking van een besmet dier, kan door je mond, neus of ogen aan te raken, het virus in het lichaam binnendringen. Mocht je een toch het niet kunnen weerstaan een zwerfhondje in het buitenland een aai over zijn bol te geven, is het aan te raden om daarna wel je handen te ontsmetten of met warm water en zeep te wassen.

Nederland en bijna heel Europa is Rabies vrij verklaard

In Nederland komt Rabies alleen nog voor bij vleermuizen. Wel moeten we vleermuizen zien als gevaarlijk, als je door omstandigheden met ze in een en dezelfde ruimte komen te zitten zoals een grot of oude schuur. Buiten zullen ze je echt niets doen en als je ze de ruimte geeft ook niet. Mocht je toch gebeten worden door een vleermuis, of je bent besmet geraakt, omdat je een (dode) vleermuis hebt aangeraakt, meld je dit meteen bij je huisarts. De kans dat je bent geïnfecteerd blijft klein en slechts 1:10 van de vleermuizen hebben het Rabies virus bij zich in Nederland. Mocht je toch besmet zijn (door vos, hond of wolf in het buitenland) dan is de kans groot dat je er zonder behandeling, eraan dood gaat! Weet dat sommige dieren wel drager zijn, maar er zelf geen last van hebben.

55.000 mensen sterven aan Rabiës

Jaarlijks sterven er in de wereld zo’n 55.000 mensen aan Rabiës volgens het RIVM. Nu 22 maart 2020 staat de teller van het Coronavirus in de wereld op 11.000 dodelijke slachtoffers. Toch is Nederland, net als enkele andere Europese landen, op dit moment officieel rabiës vrij verklaard. Dit betekent dat officieel het klassieke rabiësvirus niet voorkomt onder in het wild levende zoogdieren. Maar blijf dus wel altijd voorzichtig, zeker buiten Europa.

Coronavirus en vleermuizen

Het Coronavirus kan van vleermuizen afkomstig zijn, maar ook andere wilde dieren. Zoals we weten is het wel zeker dat het coronavirus voor 99% afkomstig van de vleesmarkt in de stad Wuhan binnen China. Op deze markten zie je vaak levende dieren en die al geslacht zijn. De slechte onhygiënische omstandigheden kunnen een oorzaak zijn van het Coronavirus, maar een groter gevaar is dat er levende dieren worden verhandeld en ook wilde diersoorten zoals vleermuizen.

coronavirus

Traditionele markten in China

China is snel aan het moderniseren, maar arme mensen gaan nog steeds naar hun traditionele markten. In China wordt door de meeste mensen alles opgegeten en zo zijn ingewanden vaak een delicatesse en wordt er niets verspeeld. Veel wilde dieren worden gewoon gegeten zoals slangen, kikkers, maar bijvoorbeeld ook apen. Aan veel bijzondere wilde dieren worden geneeskrachtige eigenschappen toegekend, waardoor de meest zeldzame diersoorten in de wereld in het wild gedood worden vanwege bijzondere helende krachten die vooral Chinezen er aan toekennen. Hoe zeldzamer, hoe hoger de prijs die er voor wordt gegeven door de rijke Chinezen. Ze betalen bedragen die gelijk staan aan een nieuwe auto, zoals voor de hoorn van een neushoorn dat de potentie zou verhogen. Het gewone volk betaald ook relatief veel voor de vin van een haai of een zwaluw vogelnest, om er speciale soep van te maken. De armere gaan meer voor de goedkope delicatesse, als sprinkhanen of kakkerlakken of gefrituurde schorpioenen. Ook schildpadden, katten en honden, levende vissen worden graag levend gekocht, omdat ze wel dan wel zeker vers zijn en worden niet zelden ter plekken geslacht en zelfs bereid.

Maar wij in Holland zijn ook geen lieverdjes

Het zou verkeerd zijn als we de Chinezen de schuld van alles geven en niet naar ons zelf kijken. De bio-industrie is niet veel beter en onze slachthuizen laten ook nog veel te wensen over. Soms gaan er in slachthuizen nog levende varkens in kokend water en slaan we het slachtvee met stokken of met stroomstoten naar hun eindbestemming. Daarnaast hebben we ook de laatste jaren veel ziekte gehad onder het vee dat in enkele gevallen ook gevaarlijk kan zijn voor de mens.

Door het houden van dieren in de bio-industrie kan er eerder een uitbraak ontstaan van gevaarlijke ziekten, die ook overdraagbaar is naar de mens. Enkele voorbeelden van virussen of bacteriën die van dier naar mens overdraagbaar zijn: de bacterie die in 2007-2011 zorgde voor de Koortsepidemie. BSE, ook wel “gekkekoeienziekte” genoemd. Deze rundvee ziekte is bovendien de oorzaak van een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een voor mensen dodelijke hersenziekte. – De vogelgriep: het vanuit Azië afkomstige en besmettelijke H5N1 vogelgriepvirus ook voor mensen dodelijk kan zijn. Dit virus heeft zich waarschijnlijk verspreid langs transportroutes van levende en dode dieren. Ga voor meer informatie naar: RIVM /ziek door dier. Vleermuizen of Civic-cat, het zijn allemaal wilde diersoorten die ziektes van dier naar mens over kunnen brengen.

vleermuizen

Wuhan geen vleermuizen zijn aangetroffen?

Het Coronavirus zou van vleermuizen komen, die het virus overgebracht heeft op de mens. Vleermuizen zijn er in alle soorten en maten, maar de fruit vleermuis of vliegende hond wordt in Azië traditioneel nog veel gegeten. Het zou goed zijn voor reuma of volgens de Chinezen breng het eten ook nog geluk. Volgens de berichten zouden er op de beruchte markt in Wuhan geen vleermuizen zijn aangetroffen, omdat de dieren in deze tijd van het jaar in winterslaap zijn? Dat geld niet voor de vliegende honden, maar al zou het gekomen zijn door een andere (wilde) diersoort zoals de Civetkat dan is het probleem net zo groot. In 2002 waren de civetkatten de veroorzakers van het SARS-virus en het MERS-virus sprong over via dromedarissen. Beide dieren werden verkocht op de Huanan vleesmarkt. Zoogdieren hebben de gemuteerde Coronavirus overgebracht en dat is zeker. Het wordt tijd dat dit verboden wordt, niet alleen in China, daar in heel Azië en zeker wel in bijna de helft van de wereld zouden deze levende vleesmarkten verboden moeten worden, om dier en mens te redden.

Fruitvleermuizen worden graag gegeten in heel Azië

De fruitvleermuis wordt in China sinds begin januari 2020 toch aangemerkt als verdachte nummer 1 voor de verspreiding van het dodelijke coronavirus. Het Is al meerdere keren door onderzoek aangetoond dat deze vleermuizen drager kunnen zijn van het dodelijke virus. Fruitvleermuizen worden gevangen met o.a netten bij de aanvlieg of vertrek route. De vliegende honden vliegen aan het begin van de avond weg en komen altijd op dezelfde plek terug in de ochtend. Op de dag hangen ze vaak in grote getallen op zijn kop in bomen en ’s nacht leven ze vooral van rijpe vruchten. Eenmaal gevangen worden ze levend aangeboden op markten voor vlees of medicijn. Ook worden ze regelmatig verkocht op de markt in Wuhan en trouwens in heel Azië.

Vleermuizen kunnen drager zijn van op mens overdraagbare virussen Vleermuizen zijn al vaker aangewezen als dragers van ziekte, die overdraagbaar zijn naar mensen. Berucht is het ebolavirus dat werd aangetroffen in drie soorten vleermuizen. Ook het even beruchte Marburgvirus bleek in vleermuizen voor te komen. De vleermuizen zelf zijn alleen drager van het virus, maar worden daar zelf niet ziek van.

Opnieuw is de uitbraak van gevaarlijk virussen begonnen in China

Maar het had net zo goed ergens anders kunnen gebeuren. De controle in Nederland is groot, maar ook niet groot genoeg om alle virussen en bacteriën de baas te blijven. Alleen een verbod op het verhandelen van levende dieren op markten, zou een groot verschil kunnen maken. Een verbod op vlees wereldwijd zou de wereld kunnen redden. Niet alleen om de verspreiding van virussen te voorkomen, maar het zou ook goed zijn voor het klimaat, regenwouden, voedsel en zoetwater, milieu vervuiling te voorkomen, voor de dieren etc.