Virussen kunnen door mensen worden gemuteerd in een laboratorium

 Virussen kunnen door mensen worden gemuteerd in een laboratorium
Digiqole ad

Virussen zijn de eerste levensvormen op aarde zoals bacteriën en zonder deze micro-organisme zoals schimmels, gisten, bacteriën e.d, zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Wel kunnen ze een groot deel van de mensheid in een klap wegvagen, zoals in 1918 te zien was bij de Spaanse griep.

Bacteriën zitten werkelijk overal

Bacteriën zijn microscopisch kleine organismen, die meer goed doen dan kwaad. Ons lichaam is er zelfs van afhankelijk en ze zitten over je hele lichaam tot in onze darmen toe. Bacteriën maar ook virussen verspreiden zich gemakkelijk van de ene mens naar de andere. Iedere keer als we bijvoorbeeld een hand geven, wisselen we bacteriën of virussen uit. Maar ook in onze omgeving kunnen we gemakkelijk bacteriën of virussen opdoen, door bijvoorbeeld een deurknop van een wc aan te raken of omdat iemand in je nabijheid door een verkoudheid hoest. Gelukkig hoeven we van bacteriën en virussen in huis niet zo bang te zijn, maar buitenshuis moeten we vaker ons handen wassen. Infecties van wonden moet je altijd goed schoonhouden en ontsmetten, door de beschadiging van de huid kunnen bacteriën gemakkelijk binnendringen en infecties veroorzaken.

Een goede weerstand of gezondheid helpt enorm tegen zowel bacteriën als virussen. Een bewijs hiervan zien we in de winter wanneer de weerstand afneemt en mensen ook meer ziek worden. Fruit en groente verhogen de weerstand.

Virussen zijn kleiner dan bacteriën en kunnen alleen door een elektronenmicroscoop gezien worden. Bacteriën kunnen zich delen in en buiten het lichaam, maar virussen kunnen alleen in aantal toenemen, nadat ze een cel van een gastheer binnen zijn gedrongen. Een virus dringt de cel binnen en schakelt het DNA van de gastheer uit, en injecteert vervolgens virale eiwitten RNA of DNA, ofwel het eigen erfelijk materiaal in die cel. Het erfelijk materiaal van het virus geeft de opdracht om nieuwe virussen aan te maken. Uit deze eiwitten en RNA/DNA worden dan nieuwe kopieën van het virus gevormd. Dit proces leidt in veel gevallen tot de dood van de gastheercel. Daarbij komen de nieuwe virussen vrij die andere cellen aanvallen. Een gastheer kan een meercellig organisme zijn, zoals een dier, plant of schimmel maar ook een eencellige organismen.

Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen aanvallen en vernietigen. Het zijn de ‘natuurlijke’ vijanden van bacteriën. Zo zijn er niet alleen slechte virussen, maar ook virussen, ‘de bacteriofagen’ die helpen om schadelijke bacteriën te bestrijden in onze darmen. Deze virussen parasiteren op bacteriën en ruimen zo schadelijke bacteriën uit de weg. De meeste virussen zijn onschuldig, omdat ons lichaam daar voldoende weerstand tegen heeft ontwikkeld, of omdat er preventieve maatregelen zijn getroffen door vaccinatie. Maar sommige virussen keren steeds terug en veroorzaken de griep, verkoudheid of een koortslip op het moment dat de weerstand afneemt.

Afweersysteem

Witte bloedlichaampjes zijn de soldaatjes van ons afweersysteem. Zodra ziektekiemen zoals bacteriën of virussen in de bloedbaan of in weefsel binnendringen, komen de witte bloedcellen in actie: de soldaatjes binnenin het lichaam. Hun taak is ziektekiemen te doden en op te ruimen én afweerstoffen te maken tegen ziekteverwekkers. Het afweersysteem ofwel ons immuunsysteem zorgt ervoor dat ze de indringer herkennen, het afweermechanisme op gang brengen en de indringer aanvallen!

Een virus is niet gemakkelijk te bestrijden, een groot aantal virussen kunnen zich wel gemakkelijk verspreiden. Om een preventieve virusinfectie te voorkomen is moeilijk, omdat elke virus anders is en je het juiste antivirus vaccin hiervoor moet hebben. Voor bacteriën is dat gemakkelijker op te lossen met een antibiotica. Alleen het vaccin met het juiste antivirus, kan een preventief middel zijn voor een virus uitbraak. Het vaccin zorgt ervoor dat bij een persoon (of dier) dat er een immuunrespons opgewekt wordt, zonder hem ziek te maken. De witte bloedlichaampjes nemen hierdoor toe, herkennen het virus en kunnen het specifieke virus onschadelijk maken bij een eventuele virusaanval. Het zijn preventieve maatregelen om voor de besmetting het immuniteit systeem in werking te zetten. De gevaccineerde is hierdoor beter bestand tegen het virus, dan zonder de vaccinatie.

Antivirale middelen

Als je al besmet bent door een virus, dan zijn er wel stoffen die specifiek de werking van sommige typen virussen verstoren, en die als geneesmiddel kunnen worden ingezet. Deze zogeheten antivirale middelen werken doordat zij het koppelen van virussen aan de gastheercel bemoeilijken, of doordat ze de werking van de virale enzymen in de gastheercel onderbreken. Antivirale middelen worden alleen overwogen bij kwetsbare patiënten die weinig afweer hebben en die een hoog risico hebben op complicaties bij griep. Dit zijn bijvoorbeeld COPD-patiënten die afhankelijk zijn van zuurstoftoediening, mensen met hiv of mensen die medicijnen gebruiken die de afweer verlagen.

Coronavirussen overdraagbaar van dier naar mens

Over het algemeen hebben dieren helemaal geen last van virussen, maar kunnen wel drager zijn. Zo kunnen trekvogels het vogelvirus verspreiden, zonder er zelfs ziek van te worden. Hadden ze echter wel ziekte verschijnselen, dan hadden ze onmogelijk de tocht van 1000 km en meer af kunnen leggen. Ook zoogdieren kunnen virussen infecties veroorzaken bij de mens. Zo staan bekend dat kamelen MERS overbrengen en vleermuizen het COVID-19. Beiden virussen vallen onder de groep coronavirussen. Tot nu toe is aangetoond dat zeven coronavirussen, ook bij mensen een infectie kunnen veroorzaken. Wanneer dierlijke coronavirussen evolueren, mensen besmetten en zich verder verspreiden tussen mensen, kan dit leiden tot uitbraken zoals MERS-CoV en SARS.

Griepvirussen zijn allemaal afkomstig van zoogdieren

Tuberculose, de pokken, de mazzelen zijn virussen afkomstig van het rund en kinkhoest en griep van het varken en nu COVID-19 dan van vleermuizen. Door dat mensen zoogdieren zijn, is het niet vreemd dat het virus in de evolutie overgebracht is van dier naar mens. Door vaccins te ontwikkelen kunnen we ons tegen deze virusziektes beschermen, maar er zullen er steeds nieuwe virussen ontstaan die daar weer immuun voor zijn.

De pokken

Pokken is sinds de jaren zeventig uitgeroeid, maar was ooit een ernstige infectieziekte Het was Edward Jenner die in 1796 aantoonde dat een infectie met koepokkenvirus door vaccinatie bescherming kon bieden tegen pokken. Tot men ging vaccineren tegen pokken, waren er door de eeuwen heen epidemieën van pokken uitbraken op alle continenten, waarbij er veel slachtoffers vielen. Sinds de tweede helft van de jaren zeventig is de virusziekten door een uitgebreide wereldwijde vaccinatiecampagne niet meer voorgekomen. Het was het eerste virus dat door de moderne wetenschap is uitgeroeid, en ook het enige, totdat op 14 oktober 2010 de runderpest uitgeroeid verklaard werd.

Virussen zijn van alle tijden, omdat mensen permanent in de buurt zijn van dieren. Omdat virussen kunnen muteren in steeds lastiger virussen, die zich nog sneller weten te verspreiden of nog moeilijker tegen te gaan zijn door een vaccinatie, is het een kwestie van tijd dat er een nog grotere wereldwijde virus uitbraak zal plaatsvinden. Het is niet de vraag of hij er komt, maar wanneer!

Wetenschappers

Toch zijn er wetenschappers die denken dat we, mits genoeg onderzoek gedaan wordt, de pandemieën in de toekomst kunnen voorkomen door een vaccin uit te vinden dat meerdere of alle virussen tegen gaat. Hiervoor zou nog veel tijd, geld en onderzoek nodig zijn. Overbevolking, veel mensen die reizen en contact met levende dieren, is de ideale combinatie voor virussen In de wereld leven bijna 8 miljard mensen en de consumptie van dieren neemt nog eke dag toe. Dit is nu opnieuw het probleem dat een virus van een dier naar een mens over kan gaan en besmette mensen het snel kunnen verspreiden door luchtverkeer naar andere landen. Op de markt Wuhan in China is wel bijna zeker het virus van dier (vleermuis) over gegaan naar de mens. Het is wel vaker voor gekomen dat juist op dit soort markten in Azië het virus overgaat na aanraking of consumptie van een zoogdier. Duidelijk is dat al deze markten om de mens van de dood te redden gesloten moeten worden. Beter nog is nog als allen mensen vegetariër zouden worden, omdat de bio-industrie in de wereld net zo goed een oorzaak kan zijn van een eerstvolgende virus uitbraak bij de mens.

Het coronavirus

Ruim 110 landen hebben op dit moment met het coronavirus te maken, dus spreekt het WHO van een pandemie. Nu het coronavirus zich zo snel heeft kunnen verspreiden en er nu al zoveel doden zijn gevallen zijn we opnieuw gewaarschuwd dat een volgende pandemie
er aan zit te komen. Virologen hadden al tientallen jaren terug voorspeld dat de aarde op afzienbare termijn door een pandemie, een grootschalige epidemie, zal worden getroffen. Het zal ook niet de laatste zijn, omdat de virussen nooit weg zijn geweest en altijd wel ergen woekeren en kunnen muteren. Ook komen ogenschijnlijk overwonnen virus ziektes weer terug. Zo ook het tuberculose, als bijvoorbeeld is weer terug van weggeweest en wordt in West-Europa weer vaker gesignaleerd. En zelfs de pest, uit de middeleeuwen, treft elk jaar nog zo’n duizend mensen. Voornamelijk in Vietnam, maar ook in de Verenigde Staten komt de ziekte nog voor.

Het is 100 jaar geleden toen we ook een pandemie hadden van de Spaanse griep De Spaanse griep maakte een einde aan de Eerste Wereldoorlog.Omdat er meer doden aan het front doodgingen aan de griep dan aan kogels. Mogelijk zijn er wel 50-100 miljoen doden door de Spaanse griep gevallen in die jaren, maar ook de jaren erna was het virus niet helemaal weg en eiste slachtoffers. Na 40 jaar sluimeren

is de Spaanse griep ingehaald door Aziatische griep en 10 jaar daarna de Hong Kong griep die beiden meer dan een miljoen slachtoffers eiste over de wereld. De Mexicaanse griep was ook een pandemie en brak In 2009 uit in Mexico als een varkensgriep, die over was gegaan naar de mens en zich wist te verspreiden naar de rest van de wereld. Uiteindelijk viel het aantal slachtoffers mee En het dodental was eerder vergelijkbaar met een normale seizoensepidemie. Wereldwijd stierven tussen 123.000 en 203.000 mensen aan de Mexicaanse griep In Nederland raakten uiteindelijk bijna 1500 mensen besmet. 54 van hen overleefden het niet.

Als laatste gaan we deze blog af te sluiten met het Aids virus Het aidsvirus komt oorspronkelijk voor bij apen en is bij de mens terechtgekomen door een toegenomen contact tussen mensen en apen: door de jacht en consumeren van apen en de handel, maar ook door het kappen van het Afrikaanse regenwoud. Mensen gingen steeds dichter in en bij het woud wonen.

Van Amerika naar Europa

Het Aids virus is een virus dat de afweer aantast bij de mens Aids begon in Amerika en later in Europa aan het eind van de jaren 70 een epidemie te vormen. Kenmerkend aan de ziekte was dat de weerstand van de getroffen personen aangetast werd en negen van de tien patiënten homoseksueel waren en 98% mannen. De meeste andere virussen weten hun gastheer binnen te dringen door het aan hoestendat door virussen in de evolutie is ingezet om zich te kunnen verspreiden. Van aids weten we dat het niet door aanhoesten wordt verspreid, maar een seksueel overdraag bare ziekte is en door bloed.

Virussen kunnen door mensen worden gemuteerd in laboratoria

Mutaties van virussen kunnen door mensen worden gekweekt in laboratoria met dieren. Het is niet onwaarschijnlijk dat deze virussen door een menselijke fout zouden kunnen ontsnappen of ingezet kunnen worden bij oorlogen. Sommige zouden zelfs het einde van de mensheid kunnen betekenen of… niet als de veroorzaker zelf wel een vaccin heeft en zo weet te overleven.

Ron Fouchier, hoogleraar virologie aan het Rotterdamse Erasmus MC, slaagde erin om op 25 november 2011, in opdracht van het Amerikaanse gezondheidsautoriteit NIH, in een laboratorium een dodelijk griepvirus te creëren. Vervolgens vreesde Amerikaanse deskundigen dat daardoor gedetailleerde informatie in verkeerde handen terechtkomt kan komen en terroristen het virus als biologisch wapen zullen inzetten. Ron Fouchier wilde met zijn onderzoek aantonen dat het vogelgriepvirus H5N1 door een paar mutaties over kon gaan naar de mens en een pandemie kon veroorzaken. Nu vormt het vogelvirus alleen nog een gevaar voor pluimvee of andere vogels, maar het virus springt nauwelijks over van dier op mens. Wereldwijd zijn er nu nog maar vijfhonderd mensen aan de vogelgriep overleden. Maar als het H5N1-virus wel lukt om te muteren, dan kan het een pandemie veroorzaken. Veel wetenschappers waren daar sceptisch over, maar Fouchier toonde met zijn onderzoek aan dat met slechts een paar mutaties in het virus-dna, die ook op natuurlijke manier kunnen ontstaan, het H5N1 in een zeer besmettelijke variant kan veranderen.

Het laboratorium was streng beveiligd. Een Japanse onderzoeker, die dezelfde opdracht kreeg, blijkt dezelfde resultaten te hebben gevonden. Grenzen aan wetenschappelijke vrijheid mogelijk aan banden gelegd. De controversiële studies hebben onder wetenschappers geleid tot een debat over de mate van wetenschappelijke vrijheid. Onderzoek naar virussen zijn van groot belang om preventief bepaalde maatregelen te nemen, om een nieuwe pandemie te voorkomen.

Zo waarschuw de hoogleraar virologie dat het houden van dieren in de bio-industrie of het in stand houden van dieren markten in Azië bij een grote hoeveelheid mensen een oorzaak kan zijn voor een nieuwe virus uitbraak. Uit dit onderzoek en met onze ervaring die iedereen nu vandaag de dag heeft met het coronavirus, weten we dat er niet te lichtzinnig meer over mag worden gedacht. Het kan niet zijn dat we over een X aantal maanden de economische belangen opnieuw voor de gezondheid risico’s laten gaan en we verder gaan waar we voor de crisis waren gestopt. Persoonlijk vind ik dat het radicaal anders moet in de wereld, we moeten naar een wereld zonder vlees. Ook begin dit jaar was er een vogelvirus H5N8 in Polen wat heeft geleid dat het vogelvirus zich heeft verspreid naar Hongarije, Slowakije en Roemenië, Tsjechië en sinds kort naar Duitsland. In de winter van 2016/2017 leidde in Duitsland tot de ruiming van honderdduizenden vogels. Trekvogels hadden volgens de berichten het virus vanuit Azië meegenomen?! Het geen weer aangeeft hoe snel en gevaarlijk virussen zijn. Al mag er geen vliegtuig meer vliegen, dan nemen de trekvogels het wel mee. We moeten naar oplossingen zoeken, maar ook gaan denken hoe we onze wereld willen zien over 50-100 jaar. Willen we het risico nemen van een volgende pandemie, willen we het risico lopen dat ons klimaat zo verandert dat oogsten mislukken en eilanden overspoelen? Alleen waar een wil is een weg en met ons gezond verstand gaat het zeker lukken om over te schakelen naar een duurzame economie. Kortetermijndenken die economische belangen veilig stelt, kan gevolgen hebben voor de toekomst van heel de wereld en komende generaties.

Nepnieuws?

De kans dat het Coronavirus afkomstig is, naar onderzoek van biologische wapens is niet onwaarschijnlijk. Het is niet bewezen dat vleermuizen de oorzaak zijn in Wuhan. Wel is er een Wuhan een instituut, die allerlei onderzoeken doet naar corona virussen, waaronder de stam die ernstige acuut repiratoir sundroom geeft (ademhalingsfalen), die SARS, het H5N1-influenzavirus, Japanse encefalitis en knokkelkoorts veroorzaakt. Zelfs van Aids is niet bewezen dat het van apen afkomstig is, maar wel dat er vaccins in Afrika zijn ingezet tegen polio, waarbij de antivirussen zijn gekweekt op de nieren van apen. De hele wereld kan op deze manier uiteindelijk om zeep worden gebracht, door een paar mensen in een lab, die wel of niet een “foutje” maakte!

Digiqole ad

Guido