Vogels zingen meestal alleen in het voorjaar. Dan moeten ze hun territorium verdedigen en een vrouwtje zoeken. Na de broedtijd is zingen niet zo belangrijk meer. Soms wel om soortgenoten te waarschuwen of omdat ze het gewoon leuk vinden. In het voorjaar begint het baltsseizoen. De mannetjes proberen zo mooi mogelijk te zingen, om hiermee de vrouwtjes te verleiden en een goede partner te veroveren. De vrouwtjes reageren op de mannetjes door ook te zingen. Mooi zingen bestaat voor vogels meestal uit het produceren van ingewikkelde melodieën en uit het produceren van meerdere melodieën. Wel is er een grote variatie tussen de manier van zingen die verschillende vogelsoorten. Het winterkoninkje bijvoorbeeld, een klein vogeltje dat nauwelijks opvalt, kan behoorlijk hard zingen. Zo’n 800 meter verderop is hij nog hoorbaar.

De broedtijd

Nadat een mannetje en vrouwtje elkaar gevonden hebben en er eieren worden gelegd, blijven de vogels zingen tijdens de broedtijd. Na de broedtijd zingen veel vogels niet meer, hoewel er ook soorten zijn die wel blijven zingen. Ooievaars bijvoorbeeld zingen ook nog nadat hun jongen uit het ei zijn gekomen.

Vogels

Staan bekend om hun mooie zang, maar waarom fluiten vogels eigenlijk? Vogels maken verschillende geluiden om met elkaar te “praten”. Meestal zijn het de mannetjes die het mooiste zingen. Ze vertellen hun soortgenoten dat die plek al bezet is (hun territorium). Vrouwtjes kiezen de mannetjes die het mooist en het langst zingen. Een mannetje dat lang kan zingen heeft een goed leefgebied en kan dus veel voedsel voor de jonge vogels vinden. Dat zijn de beste mannen.

Vogels geven ons leven kleur en wat is er nu mooier dan het fluiten van de eerste vogels in het voorjaar. Om vogels te helpen kunnen we nu nog in het voorjaar nestkastjes opgehangen. Dit is soms nodig omdat vogels steeds moeilijker een veilige plek kunnen vinden om hun nest te verstoppen voor roofdieren.

Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws