Varkens bestrijden Japanse duizendknoop

 Varkens bestrijden Japanse duizendknoop

Foto: Nieuwsfoto ter illustratie

Japanse duizendknoop, springbalsemien en de Kaukasische berenklauw zijn schadelijke woekerplanten. Deze planten kunnen inheemse planten en kruiden soorten overwoekeren of verdringen en enorme schade aanrichten o.a wegen, trottoirs, openbare gebouwen en straatmeubilair.

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een gevaarlijke woekerplant die nauwelijks te bestrijden valt. Deze exoot die sterke dikke stengels heeft en sterke wortelstokken, wordt tot de meest invasieve exoten gerekend omdat hij zeer moeilijk te bestrijden is. Door zijn snelle groeikracht worden de inheemse plantensoorten verdrongen en de sterke wortelstokken van de Japanse duizendknoop zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Hij is zelfs zo sterk dat hij door asfalt en funderingen heen kan groeien.

De springbalsemien

De reuzenbalsemien, of springbalsemien plant is afkomstig uit de Himalaya en dus zeker geen inheemse plant. Het is een eenjarige plant die tot 2.5 meter hoog wordt. De stengels van deze plant groeien recht omhoog en heeft roze bloemen. De plant is vooral bekend door de weg springende zaden die wegspringen op het moment dat je de zaaddoosjes aanraakt. De plant groeit het beste langs de rivier oevers en beconcurreert andere inheemse plantensoorten door ze te over  woekeren, ruimte en voedingsstoffen weg te nemen. Ook blijven na het afsterven in de herfst kale plekken over op de oevers, waardoor de kans op erosie wordt vergroot.

varkens
Foto: Varken wroet door het land

Kaukasische berenklauw

De eerste reuzenberenklauwen werden in de 19de eeuw vanuit de Kaukasus naar Europa gebracht en als eerste in Europese botanische tuinen en op grote landgoederen geplant. De gewone berenklauw Wordt 80 tot 200 cm hoog. De reuzenberenklauw groeit in enkele weken uit tot een plant van 3 a 4 meter hoog met bladeren tot anderhalve meter groot. De reuzeplant heeft geribbelde, rood gevlekte stengels die aan de voet tot 10 cm dik zijn.  De bladeren zijn grof gezaagd en diep ingesneden. De reuzen berenklauw overwoekerd andere inheemse soorten en daarnaast is hij ook gevaarlijk vanwege de brandharen die nare blaren op de huid kunnen veroorzaken.

De schade loopt in de miljoenen

Echte schadecijfers zijn momenteel nog niet bekend maar lopen in de miljoenen. Ook de bestrijding van deze exoten zouden makkelijk kunnen oplopen in de miljoenen. Gemeente Renkum experimenteert nu zelfs met varkens, om te kijken of ze op een vriendelijk en duurzamer manier de schadelijke woekerplanten zoals Japanse duizendknoop kunnen wegkrijgen. De varkens moeten wel binnen de omheining lopen en zijn natuurlijk niet overal inzetbaar.