Je hebt verschillende soorten bonen om in de tuin te kweken. Van sperziebonen tot kievitsboon, van snijboon tot tuinboon en vele soorten meer. Toch blijft voor mij de tuinboon altijd een favoriet. Niet vanwege het makkelijke plukken maar vanwege de groei van de plant.

Tuinbonen kweken en zaaien in de volle grond

De tuinboon is eenjarig en kan al vroeg gezaaid worden. Nog voordat de drukte in mei begint staat deze boon al te pronken in de tuin. Vaak zie je dat de plant last heeft van de zwarte bonen luis. De toppen van de plant worden dan helemaal zwart van de luizen. Dit kan je makkelijk oplossen door de zwarte toppen er uit te knippen.

Waarom zijn peulvruchten zo gezond?

Veel bonen vallen onder de peulvruchten zoals borlotti bonen, kikkererwten en soja bonen. Botanisch gezien valt de tuinboon onder de peulvruchten maar gezien de werking van de boon en omdat de boon zo vaak wordt gegeten wordt het vaak gezien als gewone groente.

Verse tuinbonen geven een heel andere smaak dan die uit pot of blik. Je zult versteld staan van de smaak van de verse bereiding. Wil je extra zachte bonen dan kan je ze 2x doppen. Let wel op, je houdt gelijk een stuk minder over.

Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws