Subsidie op pelletkachel wordt beëindigd

De consument heeft tot 2021 subsidie kunnen krijgen op de aanschaf van een pellet kachel, maar dit wordt nu jaar eerder stop gezet omdat ze niet langer worden gezien als duurzaam omdat ze fijnstof produceren. Wat opmerkelijk is want  Biomassa centrales die energie opwekken krijgen zoals Nuon krijgen nog wel subsidie. Ook bij het verbranden van Biomassa komt Co2 vrij en dat maakt dat de opwarming van de aarde alleen maar verergerd wordt.

Wat is een pellet kachel?

Pellet kachels zijn super gemakkelijk in gebruik en je hoeft ze alleen maar af en toe bij te vullen met Pellets. Veel mensen (ook in andere landen) gebruiken pellet kachels zodat ze niet afhankelijk (meer) hoeven te zijn van gas of houtblokken. De pellets houtkorrels die nodig zijn voor de kachel te laten branden zijn overal te koop en niet echt duur.

Pellet kachels gemakkelijk in gebruik vergeleken met houtkachels

Een pellet kachel lijkt een beetje op een houtkachel, alleen worden er pellets gebruikt ofwel samengeperste houtsnippers, in plaats van houtblokken. Pellets zijn dus geperste houtkorrels die er een beetje uitzien als cilindervormige of pen dikke stukjes van 2 cm . Met een pellet kachel kan je gemakkelijk één ruimte verwarmen als er een pijp door de schoorsteen of door de gevel loopt. Om je hele huis te verwarmen kan je een pellet kachel-cv gebruiken die dan aangesloten is op je radiatoren. Bij gebruik moet 2 keer per dag ongeveer de vultrechter met pellets worden bijgevuld. De pellets zijn in zakken te koop en niet zwaar waardoor dit werkje van het bijvullen in 5 minuten geklaard is. Verder gaat alles elektrisch en automatisch en heb je er geen omkijken meer naar. De afvoergassen worden door een ventilator systeem afgevoerd en je hoeft je ook geen zorgen te maken over rookgassen die de kamer binnen kunnen komen zoals bij houtkachels nog wel eens het geval is.

Maar er zitten nog wel wat nadelen aan pellet kachels en zie ook onze andere blog over pellet kachels. Zo vervuilen de kachels de lucht met fijnstof dat binnen de steden voor problemen zorgt. Ook de Co2 die vrijkomt bij de verbranding maakt dat de opwarming van de aarde verergerd. Het grootste probleem is dat de pellets vaak uit de U.S komen en dat ze daar bossen kappen die meestal niet duurzaam worden beheerd. Binnen Europa worden ook pellets geproduceerd die afkomstig zijn uit duurzame bossen, maar die weer schaarser en duurder zijn.

Wanneer is een pelletkachel een goede oplossing?

Een pelletkachel kan een goede oplossing wanneer je in een buitengebied woont en er geen ander alternatief is als gas, kolen of hout. Nieuwbouwhuizen moeten zoveel mogelijk aangesloten worden op het collectieve of gemeenschappelijke warmtenet… Een warmtepomp is ook geen handige oplossing of kachels met infraroodstraling.

Pelletkachel gestookt op houtkorrels

Pelletkachel gestookt op houtkorrels daarom gaf de overheid de afgelopen drie jaar ook subsidie op de aanschaf van een pelletkachel. Veel huiseigenaren die pelletkachel hebben aangeschaft dachten dat ze groener bezig waren in hun huis dan met een CV-ketel.

Het is wel schoner dan in het natuurgebieden een boom gaan omzagen en in stukken klieven om vervolgens in een milieuonvriendelijke en ongezonde houtkachels te gaan verbranden.

Hoe groen is biomassa?

Hoe groen is groene stroom eigenlijk? Volgens de overheid die wel subsidie geeft aan Nuon voor het verbranden van houtkorrels. De subsidie op pelletkachel wordt beëindigd voor consumenten maar niet voor bedrijven. Die hebben een groot natuurgebied nodig voor biomassa om vervolgens alles te kunnen verbranden. Ben je dan wel zo groen bezig?

Energie uit duurzame bronnen. Dan moet de overheid stoppen met subsidie geven aan bedrijven die niet groen zijn!

Wesley

0 Reviews

Gerelateerde artikelen