Stress: slaaptekort, vermoeidheid, vaak ziek, gewichtstoename en hongerig

 Stress: slaaptekort, vermoeidheid, vaak ziek, gewichtstoename en hongerig
Digiqole ad

Stress is spanning, veroorzaakt door werkdruk, omstandigheden of lichamelijke klachten. Iedereen ervaart stress, maar dat moet altijd afgewisseld kunnen worden met rust en ontspanning. Indien je stress aanblijft houden kan dit geestelijke en lichamelijke klachten geven. Meestal kom je dan ook nog in een negatieve spiraal, waardoor de situatie alleen maar erger wordt. Het begint met negatieve zaken als werkdruk of privé problemen en vervolgens ervaar je spanning, angst en stemmingswisselingen. Als gevolg daarvan komen daar allerlei geestelijke en lichamelijke klachten bij: je kan slecht slapen, je raakt vermoeid, bent slecht gehumeurd en voelt je depressief. Mensen met stress kunnen overspannen worden of in een erger stadium, langdurig thuis komen te zitten, met een burn-out, soms met lichamelijke klachten.

Cortisol of stresshormoon

Cortisol wordt ook wel stresshormoon genoemd en wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel. Dit mechanisme stamt af uit de tijd van onze verre voorouders. Bij een levensbedreigende situatie vergroot cortisol je energieniveau en maakt adrenaline aan, zodat je heel veel energie krijgt om te kunnen vechten of vluchten. Cortisol staat bekend als het stresshormoon, maar kan helpen in levensbedreigende situaties te overleven.

Vechten of vluchten

Vechten of vluchten is er op de werkvloer of in de thuissituatie bij een conflict of werkdruk niet meer bij. We hebben geleerd om problemen zonder fysiek geweld op te lossen, uit te praten en dan moeten we gewoon door met de werkzaamheden. Je komt er zonder maatregelen niet van los en je lichaam en geest raken overbelast. Er ontstaat een te hoge cortisol waarde in het bloed en die stapelt op als de situatie niet verandert. Op dit soort momenten zou je je af moeten kunnen reageren door te sporten en daarna door te ontspannen. Nog beter zou zijn als de situatie opgelost zou zijn!

Stress vermindering

Door lichaamsbeweging, afleiding of ontspanning, kunnen je lichaam en geest ontladen. Bij lichaamsbeweging worden de extra suikers in het bloed verbrand en heb je minder de tijd om na te denken. Sommige mensen kunnen op een stoel nog door gaan met stressen en piekeren en dat is funest. Door lichaamsbeweging maak je ook nog eens de zogenaamde ‘feel good neurotransmitters’ aan. Dit zijn dopamine en endorfine. Maar mensen die lang gaan wandelen kunnen ook op deze manier hun stress kwijtraken.

Van stress wordt je dik en hongerig

Cortisol zorgt voor meer glucose in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt. Vervolgens maakt je lichaam in suline aan, zodat de glucose in je lichaamscellen opgenomen kan worden en verbrand wordt. Door de glucose piek in het bloed is er ook snel weer een diepe terugval. Hierdoor krijgen mensen een flauw en hongerig gevoel en proberen dit met extra (zoete) voedsel te compenseren. Hierdoor kan je dik worden en vergroot je uiteindelijk de kans op obesitas. De meeste receptoren voor cortisol bevinden zich in de buikstreek, waardoor je ook eerder buikvet aanmaakt.

Verandering van de bloeddruk

Bij spanning of stress maakt je lichaam meer suikers aan en je hart gaat sneller pompen, waardoor de bloeddruk wordt verhoogd. Bij aanhoudende stress kan dat gevaarlijk zijn voor je hart.

fysio

Verlaagd libido

Cortisol veroorzaakt ook een verstoorde hormoonbalans. Wanneer deze waarde een lange tijd verhoogd is kan voor een verminderd libido zorgen.

Maag- en darmklachten

Je maag en darmen zijn heel gevoelig voor het stresshormoon cortisol. Wanneer je cortisolwaarde te hoog is, kun je klachten ervaren zoals misselijkheid, diarree, obstipatie, buikkrampen of brandend maagzuur.

Vermoeidheid, rugklachten en hoofdpijn

De bijnieren kunnen uitgeput raken wanneer je lange tijd stress ervaart. Hierdoor raakt je vermoeid en heb je weinig energie. Bij een cortisol toename neemt ook de hoeveelheid prolactine in het lichaam toe. Je ervaart hierdoor sneller pijnklachten, zoals pijn in de rug of het hoofd.

Voorkomen van stress is beter dan genezen

Kort samengevat; stress maakt dat je in een negatieve spiraal komt te zitten en kan je uiteindelijk ziek maken of je in levensgevaarlijk situaties brengen doordat je bijvoorbeeld niet goed meer oplet in het verkeer of in een depressie beland. Stress moet nooit gezien worden als falen, maar eerder als een onnatuurlijke situatie waaraan het lichaam niet gewend is. Gelukkig weten werkgevers tegenwoordig dat stress geen onzin is en waar stress toe kan lijden (ziekteverzuim). Het is belangrijk dat je de klachten van je lichaam en geest serieus neemt en je er iets mee te doet. Stap dus bij deze stress klachten (het liefst nog daarvoor), op tijd uit de situatie. Probeer een oplossing te vinden of ga ontspannen, sporten, tuinieren…kortom doe er wat aan!

Digiqole ad

Guido