Stookalert voor houtkachels ter preventie gezondheidsklachten

 Stookalert voor houtkachels ter preventie gezondheidsklachten
Digiqole ad

Rook van houtkachels of allesbranders is ongezond en wanneer het windstil is, kan het stankoverlast en gezondheidsproblemen geven voor buurtbewoners. Vooral mensen die astmatisch zijn of longproblemen hebben kunnen met weinig rook al ademhaling problemen krijgen. Om sociaal te zijn naar je buurtbewoners, maar toch nog wel een houtkachel, vuurkorf, allesbrander of open haard te gebruiken bij gunstig weer, is er de stookalert app van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Als je abonnee bent, krijg je bij windstil weer of mist (ongunstig weer) een stookalert op je telefoon.

Ongunstige omstandigheden

Mist, windstil weer of bij smog van fabrieken en verkeer. Met een stookalert roept het RIVM mensen op om dan geen hout te stoken. Dit kan veel gezondheidsklachten bij de bewoners en (geur)hinder in de omgeving en woonwijk voorkomen.

Gezondheidsklachten en (geur)hinder

Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Ze kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

Rijksinstituut voor Volksgezondde weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert. Bij een stookalert krijgen abonnees rond 12.00 uur een bericht via e-mail. Een alert geldt voor 24 uur.

Vuur stoken in uw gemeente

Meld je nog dit najaar aan bij stookalert van het RIVM. Het is voor niet alleen belangrijk voor je medemens, maar ook voor je eigen gezondheid. Iedereen kan zich aanmelden en medewerkers van gemeenten, provincies, omgevingsdiensten en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst kunnen de informatie uit het stookalert meenemen in publiekscommunicatie in hun regio.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Miligaat vanaf dit najaar het stoken van hout bij ongunstige weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit afraden. Door middel van een stookalert roept het RIVM-mensen op om dan geen hout te stoken. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkom

Digiqole ad

Guido