Stokrozen helpen de insectenstand te verbeteren

Stokrozen zijn geen rozen, maar planten die met stevige stengels die wel twee meter hoog kunnen worden. Boven aan de stengel groeien pas het 2e jaar in juni de eerste bloemen, terwijl de knoppen in de top van de plant later uitkomen. Stokrozen zijn te krijgen in verschillende kleuren en bloemvormen. De bekendste stokroos is de Alcea rosea, welke behoort tot de tweejarigen. Het eerste jaar na het inzaaien in augustus, vormt het alleen blad en het tweede jaar volop blad en bloemen. In de natuur zal de plant na het 2e jaar dood gaan, maar in de tuinen blijven de planten vaak nog drie tot vier jaar als bloeiende plant aanwezig. Ook worden er nieuwe scheuten gevormd onderaan de plant, waardoor de plant groter wordt en meerdere jaren in leven blijft.

Biologische bloementuin

De biologische tuin is pas echt compleet indien er verschillende kleurrijke planten groeien en bloeien. Hierdoor wordt ons leven fleuriger, maar bloemen zijn ook belangrijke voor insecten als hommels, bijen en vlinders. Tenslotte zijn insecten heel belangrijk voor het ecosysteem en voor onze voedselproductie. De laatste decennia’s is geconstateerd dat hun aantal afneemt met zo’n 2,5% per jaar. Als het zo doorgaat dan zijn er over honderd jaar helemaal geen insecten meer en nu al sterven er soorten uit in de wereld, die we nog nooit eerder door mensen zijn gezien. De belangrijkste oorzaak van de insecten achteruitgang is de intensivering van de landbouw en  landbouwbestrijdingsmiddelen. Zo is in Engeland al bij de laatste tellingen geconstateerd dat de vlinderstand met 60% is afgenomen. In Nederland en de rest van Europa is de laatste 20 jaar een afname van insecten geconstateerd van rond de 60%. In sommigen landen meer, anderen iets minder.

Biologische producten zouden een redding kunnen betekenen voor de Insecten en dus ook biologische tuinplanten en zaden zijn belangrijk. Vaak staan ook de tuinplanten bij de tuincentra stijf van het gif en zorgen er voor dat de insecten alleen maar meer afnemen in plaats van toe.

Waar haal ik biologische stokrozen

Bij een tuincentrum of kweker zijn in het voorjaar meerdere soorten stokrozen te koop. De tweejarige stokrozen gaan als eenjarig plantje meestal nog het zelfde jaar bloeien en hoef je alleen maar in voedzame en kalkrijke kleigrond te planten. Maar let op! ze zijn vaak opgekweekt met bestrijding middelen. Hierdoor staat het mooie plantje stijf van van het gif en kunnen de insecten als vlinders en bijen na het bezoek aan de bloemen dood laten gaan. Soms is het dan beter om op internet te zoeken naar een biologische kweker of zelf stokrozen in potjes te zaaien met biologisch zaad.

Stokrozen zijn juist ook geschikt voor mensen met een kleine tuin

Niet iedereen heeft ‘groene vingers’, of een grote tuin en vooral voor deze groep zijn stokrozen ook uitermate geschikt. Het belangrijkste is kalkrijke (klei) grond, een zonnige en beschutte plek, liefst bij een muur of schutting. Haal desnoods er een straattegel of steen langs de muur eruit en plant daar in wat tuinaarde in het voorjaar de stokrozen.

Stokrozen houden van kalkrijke grond (liefst klei) en wat vruchtbare aarde. Zo kan je dus de grond voor het planten wat bemeste biologische potgrond. Op niet kalkrijke gronden zoals zandgronden, moeten er ook wat kalk korrels aan de tuinaarde worden toegevoegd.

Onderhoud stokroos

Stokrozen hebben niet veel omkijken, maar mogen niet te droog staan maar ook niet te nat. In de zomer, bij droog weer kunnen je beter niet besproeien op het blad, maar gewoon een beetje water geven op de bodem bij de wortels is al voldoende. Als de bloemen uitgebloeid zijn kan je ze verwijderen of zo laten, zodat de zaden kunnen rijpen. Het zaad heeft een grote kiemkracht en zaait zich ook vanzelf uit. Je kan ook zelf in juni, juli en augustus de rijpe zaden (al dan niet gekocht) zaaien in potjes met potgrond. Zaai niet te diep en hou de potgrond vochtig. De jonge potplantjes komen na enkele weken al uit en kunnen in het najaar worden uitgeplant op 30 cm afstand op de juiste plek. Hierna kan je ze beter niet meer verplanten, omdat ze een penwortel hebben. Dus uitplanten op een beschutte en zonnige plek in de tuin, met wat humus-en kalkrijke grond. Geef tijdens de groei zo nodig wat snelwerkende bio tuinmest. De volwassen planten sterven in het najaar bovengronds af, maar groeien in het voorjaar weer op vanuit de wortels.

Ziekten

De grootste plaag van de stokroos is roest. Dit is een schimmel die oranje vlekken op het blad veroorzaakt. Meestal is dit een teken dat de plant te weinig weerstand heeft, dat mogelijk veroorzaakt is door te vochtige grond of te arme grond. De aangetaste bladeren kan je het beste verwijderen en in de groenbak gooien. Niet op de composthoop om verspreiding te voorkomen.

Combinatie met andere borderplanten

Ook is de stokroos te combineren met verschillende andere kleuren stokrozen of andere planten als ridderspoor of vingerhoedskruid. Maar ook andere border planten zijn ze goed te combineren.

Guido Sparreboom
Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws

NET BINNEN

Greenpeace op landingsbaan Schiphol met spandoek

Actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanochtend de Aalsmeerbaan bij Schiphol opgefietst. Ze willen dat er voorwaarden worden gesteld aan de miljarden die de overheid...

Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout

Op vrijdagmiddag in een bosrijke omgeving van de Steenbliklaan in Oosterhout brandde kort een hevige bosbrand. Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout, 225 vierkante...

Grote grazers afgeschoten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer maakte bekend dat afgelopen winter in Oostvaardersplassen meer dan 150 zieke en verzwakte dieren zijn doodgeschoten. De meeste edelherten zijn in maart doodgeschoten....

Aziatische olifant geboren in dierentuin

Maandagavond 4 mei om 21.09 uur is in ARTIS een olifantje geboren. Het is een mannetje. De bevalling is heel voorspoedig verlopen. Het kalf...

Wikkel geen plastic folie om eikenbomen tegen processierupsen

Meerdere Nederlandse gemeenten zijn tegen het gebruik van plastic folie rond de stam van een eikenboom. Wegwerp plastic verminderen We hebben gezien dat meerdere bewoners in...