Nederlanders houden van stadsvogels en parken

 Nederlanders houden van stadsvogels en parken
Digiqole ad

Er leven naar schatting tienduizend verschillende soorten wilde dieren en planten in de stad. In Nederland is het aantal wilde dieren dat leeft in stedelijk gebied en natuurparken ongeveer 40.000 in totaal, waarvan alleen al een kwart te vinden is het het stadspark van Amsterdam.

Natuurpark en natuurgebied

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er edelherten te zien zijn zoals in het Nationale Park de Hoge Veluwe. De grootste dieren in park van Amsterdam is de vos maar die leeft alleen maar ‘s nachts en zal alleen met veel geluk tijdens de schemer uurtjes te zien zijn. Er zijn gelukkig wel veel vogels te horen en te zien, naast de vele insecten en rondhuppelende konijnen die niet bang hoeven te zijn dat ze met een gifspuit of jachtgeweer achterna worden gezeten. Soms zijn er ook exoten zoals de Egyptische gans en de kwek kerende parkieten die groepen leven en hole bomen.

Weinig verkeer en weinig ongelukken door corona

Parkbezoekers horen nu beter de vogels, omdat er minder auto verkeer is in de stad. Ook de lucht kwaliteit blijkt uit satellietbeelden veel schoner te zijn en dat merk je meteen.

Wist je dat: dat door het lawaai van het verkeer, vogels op verschillende toonhoogtes zijn gaan zingen. Het gevolg is dat de koolmezen uit de steden, bijvoorbeeld Amsterdam en Rome elkaar beter zijn gaan begrijpen dan de koolmezen tussen stad en platteland. De vogels in de stad moesten namelijk hoger gaan zingen, om boven het verkeersgeluid uit te komen.

Digiqole ad

Guido