Microplastics gevonden in sneeuw op Noordpool

 Microplastics gevonden in sneeuw op Noordpool
Digiqole ad

Plastic bedreigd de mens net zoveel als de opwarming van de aarde, alleen we zijn ons er minder bewust van!

Plastic in zee is vooral gevaarlijk voor zeedieren

Ze zien het als voedsel, slikken het in en gaan daardoor dood. Elk jaar sterven hierdoor onnodig veel vissen, maar ook walvissen, dolfijnen en schildpadden. Ook vele zeevogels worden het slachtoffer van drijvend plastic. Op het moment dat de maag vol zit bij al deze dieren met het onverteerbare plastic, lijdt het dier een langzame maar zekere dood, door ondervoeding daar er geen plaats meer in de maag is voor voedsel. Ook kunnen de kleinste deeltjes (microplastic) van plastic in het lichaam komen van het dier en hierdoor het dier vergiftigen en de hormoonhuishouding verstoren. Ook mensen die deze vissen eten waarin deze microplastic deeltjes zitten (dat niet met het oog te zien is), kunnen er uiteindelijk ziek van worden. Er is maar weinig bekend over de ziekte verschijnselen, maar kanker is er een van.

Hoe komt het plastic in zee

Hoe plastic uiteindelijk in zee komt, kan per land of werelddeel verschillen, maar het meeste 90% komt van het land in de rivieren en in zee. Voor 70% in Azië en 20% in Afrika via grote rivieren die langs verstedelijk gebied lopen. Langs deze grote rivieren liggen vaak afgelegen dorpen, waar weinig of niet wordt gerecycled. Als het plastic niet wordt opgehaald en verbrand, wordt het zwerfvuil in de rivier geblazen of stroomt het met het regenwater dat vaak met ‘bakken uit de hemel komt’ in de rivieren.

De Middellandse Zee is ook vervuild met plastic door de toeristen

Ook plastic at door toeristen achter is gelaten op het strand wordt door de vloed of wind mee genomen naar zee. Het grootste deel van het plastic dat in de Middellandse Zee komt dan ook in zee door toeristen die plastic rommel achter hebben gelaten op het strand. Volgens het Wereld Natuur Fonds is de vervuiling het grootst bij drukke steden zoals Venetië in Italië, Barcelona in Spanje en Marseille in Frankrijk. Er is duidelijk een toename van plastic in zee in de zomermaanden.

Recyclen doen we nog maar met mate

We hebben al meer blogs geschreven over de plasticsoep. Dit zijn kilometers grote plasticwolken in zee, die vaak alleen met een satelliet goed te zien zijn. Het plastic vergaat niet, maar breekt wel af in minuscule deeltjes die we microplastic noemen. Deze deeltjes komen tezamen waar oceaan stromingen samen komen en om elkaar kolken. Dat neemt niet weg dat er ook grotere stukken plastic ronddrijven en soms naar de bodem van de zee afzakken. Momenteel is er zelfs in de diepste trog, van meer dan 8 km diep, plastic te vinden. Maar het grootste gevaar voor zeedieren zit hem in de kleiner stukjes die zeevogels en vissen als voedsel zien of plastic zakken die bijvoorbeeld zeeschildpadden aanzien als voedsel (kwallen). Het grootste gevaar voor mens zijn de kleinste stukjes microplastic die bijna niet met het blote oog te zien zijn. Ze kunnen in ons lichaam komen en levensprocessen verstoren en de chemicaliën (waar plastic ook van gemaakt is), kunnen voor vergiftiging van het lichaam en hersenen zorgen zodat we dood ziek kunnen worden. Ook dieren die vissen of schelpen eten (pinguïns, zeeotters) of die zeewater binnenhalen met het plankton zoals de walvissen.

De mooiste stranden naar de “haaien”, maar ook de ijskappen zijn vervuild

Op sommige stranden van Hawaï bestaat tien procent van het zand uit kleine stukjes microplastic. Maar recent hebben onderzoekers ook (dan wel in mindere maten)microplastics gevonden in sneeuw op de Noordpool. De kleine plasticdeeltjes zijn door de wind van het land of strand door luchtstromingen daar terecht gekomen. Tot voor kort was er weinig bekend over verspreiding van microplastics via de lucht, maar de deeltjes zijn zo klein dat ze gewoon door de wind mee worden genomen en hoog in de luchtromen verspreid worden. Zo kan nu een liter smeltwater op de Noordpool (Groenland, IJsland etc) gemiddeld 25.000 deeltjes microplastics bevatten.

We zijn wereldwijd slecht in recyclen

In het ‘ plastic tijdperk’ van de afgelopen 65 jaar, zijn we 200x meer plastic gaan gebruiken. Waarvan maar 6 % gerecycled is en 12 % is verbrand. De rest is voor het grootste gedeelte op de vuilnisstortplaatsen terecht gekomen, waar het voor eeuwig blijft liggen voor het enigszins is afgebroken. Weg is plastic eigenlijk nooit, het breekt af tot kleine plastic deeltjes die we niet meer kunnen zien, maar er nog steeds zijn! Is recyclen dan de oplossing van alles? Nee, niet de oplossing! Plastic is plastic en de kans dat het na recyclen alsnog via een ander product in de natuur terechtkomt is groot. Het is beter, maar de oplossing is geen plastic meer, totale stop op plastic is de oplossing van alles!

Onze ondergang nabij?

Momenteel worden we als mens niet alleen bedreigd door de opwarming van de aarde, maar ook door de vele plastic die we wereldwijd met elkaar gebruiken. Veel plastic verpakking ’s materiaal is al ongezond, omdat er kans is op ‘uitlekken’ is en dus dat de chemische stoffen van het plastic in de etenswaar of drinken komen als ze in plastic zijn verpakt. Plastic lijkt dan onschuldig en reuze gemakkelijk, maar kan ook onze ondergang betekenen. We moeten af van het plastic, voordat het te laat is. STOP MET PLASTIC!!!

Digiqole ad

Guido