PFAS-norm fors verhoogd, oplossing voor veel bouwprojecten

 PFAS-norm fors verhoogd, oplossing voor veel bouwprojecten
Digiqole ad

Sinds oktober 2019 geldt er een scherpe norm voor PFAS, een verzamelnaam voor chemische stoffen die schadelijk en niet afbreekbaar zijn in het milieu. Ook onze gezondheid loopt gevaar omdat deze chemische stoffen niet afbreken in ons lichaam en zich kunnen ophopen. Dit is ook het geval met alle andere chemische stoffen die in ons lichaam terecht komen, door bijvoorbeeld industrie of landbouw (landbouwgif). De gevolgen van het opstapelen van chemische stoffen kunnen soms pas na jaren zich ontwikkelen in de vorm van kanker of andere gezondheidsklachten die moeilijk te herleiden zijn.

Waar zat de PFAS ook alweer in?

Waterafstotende lagen op kleding, brandblusschuim, anti-aanbaklagen op pannen en zelfs cosmetica. Het ­bizarre is dat dat deze fabrieken gewoon door mogen gaan met PFAS in hun producten te stoppen en de gezondheidsnormen zich richten op de mate waarin PFAS als afvalproduct in grond en drinkwater terechtkomt. Maar kan ik nog wel blusschuim gebruiken of wat gebeurd er als ik aan het zwemmen bent in rivier water? Is het kopen van regenkleding of skikleding nog wel verantwoord?

Bouwbedrijven krijgen de ‘Roetpiet’ toegeschoven!

De bouwbedrijven moesten een maand terug acuut stoppen omdat de norm van PFAS in de bodem ineens terug gezet was naar 0,1 microgram PFAS per kilo grond. Boven deze 0,1 microgram zou het te gevaarlijk zijn voor werknemers en de volksgezondheid. Hierdoor mocht de bouwgrond niet langer worden afgegraven en ook uitgebaggerde grond uit rivieren zou gezondheid risico’s met zich mee brengen?! Bijzonder is wel dat de fabrieken die PFAS uitstoten gewoon door konden gaan met vervuilen, maar de bouw stilgelegd werd??? Maar op 28 november 2019 nadat de bouw een maand sil had gelegen was er schijnbaar geen gevaar meer voor de volksgezondheid en mocht de PFAS-norm ineens  8x hoger en kwam op 0,8 microgram per kilo grond.

Het kabinet doe maar wat of spelen ze een politiek spelletje?

Kortom het kabinet heeft eerst de bouw gedupeerd voor een maand en nu mag de zogenoemde PFAS-norm ineens omhoog en is gesteld op 0,8 microgram per kilo grond. Zo’n 75% van de grondverzet bedrijven konden hierdoor weer aan de slag, maar het blijft bijzonder dat dit soort maatregelen accuut worden genomen. Had de regering toen niet voldoende onderzoek gedaan? Of heeft de regering de norm maar verhoogd omdat ze anders ook niet weten hoe ze de bouw weer op gang konden helpen, met alle risico’s vandien?

RIVM zou de doorslag hebben gegeven?!

Het kabinet heeft besloten de norm te verhogen na onderzoek van het RIVM. De nieuwe norm zou tijdelijk zijn en vooral bedoeld zijn om het bouw- en baggerwerk weer vlot te trekken. Volgend jaar gaat het RIVM op 100 locaties in Nederland de PFAS waarde meten, en dan komt het instituut met een definitieve waarde. Naar verwachting is dat rond de zomer volgend jaar 2020.

Europese voedsel- en warenautoriteit

De Europese voedsel- en warenautoriteit, houd ook de controle over hoeveel PFAS er veilig in een lichaam mag zitten. Die nieuwe normen worden ook binnenkort bekend.

Wat gaat het kabinet doen tegen de vervuilers van PFAS

Het kabinet laat onderzoeken welke bedrijven PFAS vervuilen en heeft de ambitie om alle duizenden PFAS-stoffen te verbieden, dat kondigden ze deze week aan. Maar Nederland beslist daar niet alleen over en er zullen ook afspraken gemaakt moeten worden op Europees niveau. De kans dat een nieuw voorstel in een wet is veranderd, kan hierdoor nog wel jaren duren en onder tussen kunnen dus fabrieken PFAS blijven verwerken in hun producten.

Wat is het gevaar?

In sommige gevallen kunnen er echter wel door ophoping in je lichaam van PFAS en andere chemische stoffen wel risico’s ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn voor werknemers die in de industrie direct met PFAS in aanraking komen en er ook voor langere tijd mee in contact komen. Maar ook voor omwonenden bij de industrie, omdat deze mensen ook langdurig aan deze stoffen van uitgestoten  PFAS vervuilde lucht inademen of via de huid binnen krijgen. Vooral bij zwangeren, baby’s en (jonge) kinderen vormen deze door fabrieken uitgestoten PFAS vervuilde lucht een gevaar, die schade kunnen hebben op de ontwikkeling van het ongeboren kind of kind in de groei.

Wat kan er direct als maatregel worden ingezet tegen deze PFAS-vervuiling?

De oplossing voor alle vervuilende producten zoals PFAS, maar ook landbouwgif of plastics met weekmakers etc is: maak deze schadelijke stoffen veel duurder! Ook voedsel als vlees dat vervuild, maak het duurder, vliegen…maak het duurder etc! Deze vorm van aanpak maakt dat iedereen gaat kiezen voor producten die goedkoper zijn en als het goed is ook beter zijn voor het milieu en onze gezondheid! Tenslotte zal de overheid dit toejuichen en voor de gezondheid gaan van zijn belastingbetalers en mensen van omliggende landen. Offf zouden ze toch weer voor economische belangen gaan en lak hebben of er kinderen kanker krijgen en het milieu verziekt wordt?

Digiqole ad

Guido