Ontstekingen door verkeerd voedsel geven gewrichtspijn of artritis

 Ontstekingen door verkeerd voedsel geven gewrichtspijn of artritis
Digiqole ad

Bewerkte suikers zijn de grootste oorzaak van overgewicht en vele chronische ziekten als hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes 2. Het gaat vooral om de bewerkte suikers die in 80% van de bewerkte voedingsproducten voorkomen. Bewerkte suikers worden momenteel ook als grote veroorzaker gezien van veel gewrichtsproblemen en ontstekingen. Zo wordt Artritis (een gewrichtsziekte) voor een deel in verband gebracht met bewerkte suikers.

‘Slechte’ koolhydraten

‘Slechte’ koolhydraten zijn geraffineerde suikers en witte pasta, witte rijst, wit brood en alles dat daarvan gemaakt is, zoals koekjes, gebak, pizza etc. De goede koolhydraten zijn volkoren brood, volkoren pasta, zilvervlies rijst en peulvruchten, fruit, granen, zaden etc. Deze ‘goede’ koolhydraten bevatten vezels en waardevolle vitaminen en mineralen. De bewerkte variant, de geraffineerde koolhydraten (in de fabriek bewerkt voedsel) bevat deze stoffen niet.

Het grootste probleem van geraffineerd voedsel is dat de goede stoffen er tijdens het raffineren uit worden gehaald. Je krijgt alleen veel calorieën binnen, zonder gezonde voedingstoffen binnen te krijgen. Aangezien de bewerkte koolhydraten in het lichaam omgezet worden in suikers, worden deze deels ook nog omgezet in vet. Als je te weinig beweegt zal dit zeker nadelig zijn.

De koolhydraten zorgen dus voor meer glucose (suikers) in het bloed, wat ervoor zorgt dat de eiwitten in ons lichaam worden gebonden. Deze bevinden zich o.a. in ons kraakbeen, wat vervolgens broos wordt en zorgt voor slijtage van de gewrichten. Veel gewrichtspijnen worden door medici gewijd aan slijtage, en die schrijven dan vervolgens pijnstillers voor, die het kraakbeen alleen maar verder doen afnemen. Beter zou zijn om bewerkte producten als suiker en verkeerde koolhydraten te minderen en alleen gezonde producten te consumeren. Hierdoor is de kans groot dat de gewrichtspijnen afnemen.

Westers voedsel

Het probleem is dat in de laatste 50 jaar het gezonde voedsel voor een groot deel is vervangen door bewerkt voedsel met bewerkte suikers en verkeerde vetten en koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn de kant en klaar maaltijden, soep, koekjes, zoet broodbeleg, pizza, snacks, snoep etc. De verandering heeft onze gezondheid ernstig aangetast, waardoor er de laatste 50 jaar ook een toename in het aantal welvaartsziekten te zien is, als hart- en vaatziekten, diabetes 2 en obesitas. We zijn echter wel minder gezonde vetten gaan eten zoals roomboter, omdat die slecht zouden zijn. Daarvoor zitten er nu veel transvetten in bewerkte producten als halvarine, margarine, koekjes, gebak, bakmixen en fastfood. Deze vetten zijn bewerkte zonnebloemolie, soja- en maisolie en vaak palmolie. Goede vetten zijn natuurlijke vetten zoals olijfolie, vette vis, noten olie, lijnzaadolie en kokosolie. Verder komt omega 3, wat in goede vetten zit, ook voor in avocado of bladgroenten als broccoli, spinazie, sla, bloemkool, boerenkool, spruitjes en paprika’s. Verder zijn peulvruchten en bonen gezond, aangezien deze veel gezonde vetten bevatten. Gewrichtspijnen kunnen ontstaan door bewerkte plantaardige vetten als de Omega 6-vetzuren de hardgemaakte (zonnebloem) vetten uit een fabriek, zoals margarine en transvetten. Ook het linolzuur, dat toegevoegd is aan deze vetten, kan er voor zorgen dat gewrichtspijnen juist toenemen.

voeding

Gewricht aandoeningen nemen elk jaar toe

Gewrichtspijnen en ook nek- en rugklachten nemen in Nederland vooral in de leeftijd van 60 jaar en ouder toe. Ruim drie miljoen Nederlanders lijden er aan. Bevolkingsgroepen in andere landen die aan zee leven en in de blauwe zones, zoals op het Japanse eiland Okinawa, hebben over het algemeen geen last van gewrichtsklachten. Zo ook de Maori’s aan de kust van Nieuw-Zeeland, de Eskimo’s of de inwoners van Polynesische eilanden. Zolang ze geen bewerkte, volvette of koolhydraatarme voeding eten, blijven deze bevolkingsgroepen gezond. Zodra ze het westerse of bewerkte voedsel eten, ontstaan ook bij deze mensen gewrichtspijnen. Omega 3 dat in vis zit of in de groenlip mossel in Nieuw-Zeeland, kan gewrichtsklachten voorkomen of verminderen. Volvette en koolhydraatarm voedsel in combinatie met vette vis kan dus de remedie zijn tegen gewrichtsklachten.

Geraffineerde suiker kunnen zorgen voor ontstekingen

Suiker kan voor pijnlijke ontstekingen zorgen, maar kan ook de oorzaak zijn van verschillende vormen van kanker. Dat heeft te maken met het feit dat geraffineerde suiker de vorming van vrije radicalen veroorzaakt. Vrije radicalen zijn moleculen die zorgen dat het DNA in cellen wordt aangetast of zorgt voor een verstoring van het proces in de cel zelf. Ook een versnelde veroudering van de huid kan worden veroorzaakt door suiker.

Insuline zorgt voor opslag van suikers in de vorm van vet

Uit onderzoek is gebleken dat suiker de aanmaak van insuline kan verergeren. Insuline is een hormoon dat bloedsuikers omzet in vet in onze cellen, vooral vet in de buikholte. Echter kan insuline, in combinatie met bepaalde eiwitten, ontstekingen veroorzaken in het buikvet.

Eiwitten afname door suikers

Suiker verstoort de mineraal balans in je lichaam en maakt de opname van calcium en magnesium moeilijker. Beide mineralen heb je o.a. hard nodig om je botten stevig te houden.

Suikers hebben de eigenschap om zich in het bloed te binden met eiwitten. Hierdoor kunnen de eiwitten niet meer voldoende hun werk doen en ontstaat er botontkalking. Het zijn dus de geraffineerde/ bewerkte suikers of zoetstoffen die de ontstekingen, artritis of zelfs reuma achtige symptomen veroorzaken. Zo ook de vervangers van suiker als glutamaat en de zoetstof aspartaam of andere zoetstoffen.

Niet bewerkte suikers uit bijvoorbeeld fruit

Natuurlijke suiker zorgt er onder andere voor dat je spieren energie krijgen (zoals het hart), je hersenen goed blijven werken en de lichaamstemperatuur goed blijft. Het teveel aan suiker in het bloed (heet glucose) wordt door de lever en spieren omgezet in vet (glycogeen). Dit wordt in een later stadium gebruikt en omgezet als glucose zodra er in het lichaam een tekort aan suiker (brandstof) ontstaat. Alleen bij een teveel aan fruit zou dit vet ook voor een probleem kunnen zorgen en je dik kunnen maken.

Suiker werkt als een drug

Al eerder is beschreven dat mensen bij het drinken van frisdrank of het consumeren van zoetigheid een ‘piek’ krijgen in de bloedsuikerspiegel/waarde. Sommige kinderen worden er hyper van en zelfs agressief. Volwassenen voelen zich tijdelijk verzadigd en goed, maar de daling van de bloedsuikerspiegel leidt tot een slap en hongerig gevoel, waardoor al snel een nieuwe drang naar het consumeren van suiker ontstaat. De jaarlijkse inname van suiker is de afgelopen vijftig jaar gestegen van een kilo naar 40 kilo per persoon per jaar. Dat wordt ook veroorzaakt door het feit dat suiker tegenwoordig bijna overal in is verwerkt. Meestal worden er verschillende namen aan suiker gegeven, namelijk:  fructose, lactose, glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, monosacharide, muscovado, polysachariden, disachariden etc., maar het zijn allemaal bewerkte suikers die voor het lichaam schadelijk zijn.

Zout

Suiker is niet het enige additief dat artritis symptomen kan verergeren. Mensen die te veel natrium (keukenzout) of vetvlees consumeren kunnen ook eerder een toename van de pijn in de gewrichten verwachten. Ook lactose wordt in verband gebracht met gewrichtspijnen.

Leef je leven, leef bewust!

Duidelijk is dat gezonde producten als verse groente en fruit, veel gezondheidsklachten en pijnklachten kunnen voorkomen en verminderen. Voldoende beweging blijft ook noodzakelijk bij gewrichtsklachten en is over het algemeen goed voor de gewrichten.

Digiqole ad

Guido