Nutri-score moet ons aanzetten tot gezondere keuzes in de supermarkt

 Nutri-score moet ons aanzetten tot gezondere keuzes in de supermarkt
Digiqole ad

Nutri-Score die vanaf 2021 verplicht wordt op alle verpakkingen van voedselproducten, moeten het voor de consument gemakkelijker maken om een gezonde keuze te kunnen maken. Met vijf letters ABCDE en vijf kleuren van groen naar rood, moet het voor de consument met een oogopslag duidelijk worden of het product wel of niet gezond is. Van A- donkergroen tot E-donkerrood ofwel van gezond tot ongezond. Welke score een product krijgt wordt bepaald door een wetenschappelijk algoritme. Dat houdt rekening met zowel positieve als negatieve elementen. Natuurlijke ingrediënten maken dat een voedselproduct een hogere gezondheid score krijgt dan bijvoorbeeld bewerkt voedsel of drinken, waar (meer) suiker, verzadigde vetten en zout inzit.

Wat is gezond en wat is ongezond

Volgens de World Health Organization moet je bepaalde nutriënten binnenkrijgen om gezond te kunnen leven. Deze essentiële voedingsstoffen kan je lichaam niet zelf aanmaken en dus moet je ze uit voedsel halen. Ze zijn belangrijk voor de groei, gezondheid ect.

Veel landbouwgewassen hebben bijna geen belangrijke mineralen meer

Veel landbouwgrond is uitgeput  door verkeerde bemesting (kunstmest) te gebruiken of door te intensief gebruik (roofbouw)van de landbouw grond, waardoor de meeste mineralen verdwijnen omdat eerdere landbouwgewassen ze al uit de bodem hebben opgenomen. Het is  zeker niet zo dat onze voeding leeg is en niks meer bevat. Het grootste probleem is dat wij veel te weinig gezonde voedingsmiddelen eten zoals groente en fruit. In 2016 heeft het RIVM nog vastgesteld dat slechts 15% van Nederland de norm van 200 gram groente per dag haalt. De huidige norm is inmiddels verhoogd naar 250 gram groente, wat betekend dat we nog minder scoren op de hoeveelheid gram groente per dag. De enigste remedie om toch gezond voedsel binnen te krijgen is door het tekort aan nutriënten in voedingsmiddelen te compenseren door meer groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten te eten. Je lichaam krijgt als het goed is dan voldoende  koolhydraten, eiwitten, gezonden plantaardige vetten, vitamines, mineralen binnen. Ook water is een belangrijke NUTRIËNT.

Waar zitten de meeste gezonden nutriënten in:

De meeste nutriënten zitten in verse voeding van het seizoen. Het liefst biologisch, want biologische varianten bevatten meer mineralen en iets meer actieve plantenstoffen, zoals de bioflavonoïden. De manier van bereiding is ook van grote invloed. Stomen of roerbakken is beter dan koken, omdat bij het koken in water de hoeveelheid wateroplosbare vitamines met 50% dalen. Rauwe groenten of niet gekookte groente bevat zelfs nog meer vitaminen, maar het belangrijkste is dus de 250 gram groente per dag. Liefst gewoon puur natuur, geen bewerkt voedsel.

Een A voor appelmoes

Toch is volgens de voedingsdeskundigen de Nutri-Score niet altijd helemaal 100% betrouwbaar. Zo wees bij onderzoek van het RIVM en het Voedingscentrum uit dat bijvoorbeeld witbrood soms toch het  label A krijgt, puur omdat er weinig zout in zit. Ook krijgen soms koekjes en snoepjes ten onrechte hierdoor de A-score, omdat er weinig suiker in zit.

De nutri-score heef zich in Frankrijk al bewezen

In Frankrijk bestaat de nutri-score al langer en het initiatief van dit hulpmiddel is daar een groot succes. Het heeft er in Frankrijk voor gezorgd dat veel producenten die voorheen met een rood label werden aangemerkt, met de tijd ook gezonder werden,  omdat een A, B of C label een betere concurrentie positie geeft aan het product en de fabrikanten hun producten noodgedwongen wel moesten verbeteren. De nutri-score bleek een duidelijke invloed te hebben op het koopgedrag van mensen, beter nog dan andere methodes. Het label van de nutri-score  is echter ook in dit land nog niet verplicht en een vrijwillig systeem. Maar ondanks het niet verplicht is gingen fabrikanten in Frankrijk toch over op de nutri-score, daar hierdoor de producten betrouwbaarder bij de consument over komen en hierdoor ook beter verkocht worden.

Wat als gezonde producten te duur blijven ten aanzien van gezonden
De prijskloof tussen gezond en ongezonde voedingsmiddelen is de afgelopen jaren fiks toegenomen, zeker ook met de  In Groot-Brittannië betaal je voor eenzelfde hoeveelheid ‘gezonde’ calorieën drie keer zoveel als voor ‘ongezonde’.
Ongezond eten veel goedkoper dan gezond eten

Ook door de 3 % btw op groente en fruit producten hebben er voor gezorgd dat gezonde producten vaak als te duur worden gezien voor de consument. Zolang  gezonde producten niet met minder btw worden geprijsd dan ongezonde producten blijft je toch prijsbewuste  consumenten houden. Ook hou je natuurlijk naast deze prijsbewuste groep ook consumenten die voor smaak gaan (zoet, vet en zout). Het zou dus wel zo logisch zijn als de overheid er voor probeert te zorgen dat het zijn volk gezond probeert te houden, door gezonde en betaalbare fruit en groente producten aan te bieden, door de btw hiervan laag te houden. Helaas gaan ze hier volkomen aan voorbij, waardoor de gezondheidsschade onder de Nederlanders groter wordt en er meer mensen ziek worden of niet kunnen werken…..dom en verschrikkelijk!

Gezond voedsel wordt alsmaar duurder

Helaas is het een feit dat gezond eten door de jaren heen altijd duurder is geweest dan ongezond. Uit een Brits onderzoek naar voren gekomen dat : voor zo’n 1000 ongezonde calorieën de Britten in 2012 £2,50 (3,18 euro) betaalden en voor 1000 gezonde calorieën moesten ze £7,49 (9,51 euro). Ofwel het drie dubbele!  Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de prijs voor 40% van de Britten het belangrijkste criterium te zijn bij het boodschappen doen. Bij maar liefst 91% staat ‘prijs’ in hun top-5. Gezondheid is voor 9% van de Britten het belangrijkste aankoopcriterium, en staat bij 49% in de top-5, (bron De Morgen).

Conclusie

Het belangrijkste van de nutri-score is een  duidelijk verschil tussen gezond en ongezond eten, waardoor meer bewust consumenten gemakkelijker kunnen kiezen voor gezonde producten. Wel moet er nog altijd met een gezond verstand nagedacht worden of het product daadwerkelijk gezond is, omdat de nutri-score geen garantie biedt op 100% gezond voedsel.

Digiqole ad

Guido