Natuurlijk biologische bloedverdunners uit eigen tuin

 Natuurlijk biologische bloedverdunners uit eigen tuin
Digiqole ad

Hart en vaatziekten dagelijks in Nederland sterven er meer dan 100 mensen aan een hart- of vaatziekten. Onregelmatige hartslag, hersenbloeding of herseninfarct of een hart aanval en embolie en trombose een te hoog cholesterol gehalte vallen allemaal onder hart en vaatziekten.

Oorzaak

Roken, ongezond voedsel, (teveel) alcohol, erfelijkheid, diabetes of obesitas etc kunnen de oorzaak zijn van deze welvaart ziektes. Niet altijd is de oorzaak even gemakkelijk te vinden, maar mensen met een verkeerde levens stijl, hebben een veel grotere kans om hart en vaatziekte te krijgen, dan mensen met een goede ‘lifestyle’ Probeer altijd zoveel mogelijk verse groente en fruit te eten en actief te bewegen. Verder is water heel gezond en helpt ook als bloedverdunner, pure chocolade, vette vis en natuurlijke vetten (geen bewerkt voedsel).

Welvaartsziekten

De meest bekende welvaartsziekten zijn obesitas, kanker, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Door een gezonde levens stijl erop na te houden kan je je zoveel mogelijk “wapenen” tegen de welvaart die onze gezondheid aantasten. Preventief over je eigen gezondheid waken is dus belangrijk. Gelukkig kun je zelf veel doen om de kans klein te houden dat gezondheid verslechterd, door veel (biologische) groenten en fruit te eten.

Welke groente zijn bloedverdunners?

En uit onderzoek blijkt dat vooral het eten van uien, knoflook en gember gezond zijn en in deze blog gaan we dat toelichten.

Uien

Mensen die volop uien eten hebben een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken dan mensen die geen uien eten.

Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk of een risico loopt op een beroerte is het verstandig bijna elke dag ui in je salades of kookgerechten terug te laten komen. De reden dat uien je lichaam helpen beschermen tegen hart en vaatziekten ligt vooral ook aan het hoge gehalte aan quercetine. Quercetine zit overigens ook ander groente soorten en zelfs in thee, maar vooral ook in uien. Quercentine bevordert de doorbloeding van het bloed en verlaagt de kans op hoge bloeddruk. Het voorkomt oxydatieve stress oftewel oxycholesterolafzettingen aan de wanden van de bloedvaten, aderverkalking, waardoor ook hartziekten zoals hartfalen, hartinfarct en agina pectoris voorkomen worden.

Hart en vaatziekten tegen gaan met uien

Door veel uien te eten, heb je ook minder kans op hart en vaatziekte, ze verlagen het risico op bloed klontering met als gevolg minder kans op een hartaanval. Er zijn sterke aanwijzingen dat uien een gunstig effect hebben op de mate waarin aderverkalking of atherosclerose ontstaat. Uien bevatten ook veel antioxidanten waardoor de vrije radicalen onwerkzaam worden gemaakt. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende antioxidanten zoals vitamines of bètacaroteen (vitamine A). Ook de bio actieve stoffen in groente en fruit behoren ertoe en juist uien blinken daarin uit. Ze bevatten wel 5 tot 10 keer zoveel als andere groenten. Uien zijn dus hartstikke gezond en je kunt ze dan ook rustig dagelijks bij je maaltijd toevoegen.

Gember

Gember is te vinden in dezelfde familie als de kurkuma. Gember bevat salisilaat. Een zuur wat men kan vinden in verschillende planten. Een afgeleide van salisilaat, acetyl salisilaatzuur (ook bekend als aspirine) staat bekend als een preventief middel tegen beroerte.

Andere voedingsmiddelen die salisilaat bevatten zijn onder andere avocado, bessen en kersen. Deze kunnen ook een rol spelen in het voorkomen dat het bloed gaat klonteren.

Ginkgo

Een ander goed voorbeeld van natuurlijke bloedverdunners zijn ginkgo extracten. Ginkgo vooral bekend omwille van zijn gunstige eigenschappen voor onze hersenen. Ginkgo bevordert de bloeddoorstroming in het hele lichaam, ook in de kleinste haarvaten van de hersenen. De flavonoïde rutine zorgt samen met andere componenten voor sterkere haarvaten. De ginkgoliden A en B zorgen er met name voor dat de hersenen meer zuurstof krijgen aangevoerd. Ginkgoliden hebben een antioxidantwerking waardoor ze oxydatie van cholesterol op de bloedvatwanden voorkomen. Ginkgolide B zorgt samen met kaemferol en catechine voor bloedverdunning; de onderlinge aggregatie van de bloedplaatjes en aanhechting aan de wanden van bloedvaten worden geremd. Bovendien verwijden ginkgoliden de bloedvaten.

Kurkuma

Kurkuma ken je waarschijnlijk wel als de specerij die je gebruikt in curry. Het wordt reeds eeuwen gebruikt door verscheidene volkoren om het bloed dunner te maken.

Het is de stof curcumine aanwezig in kurkuma die de verlaagde bloeddruk veroorzaken. Vaak zijn daarvoor wel hogere hoeveelheden nodig.

Knoflook

Knoflook behoort net als de ui tot de natuurlijke bloedverdunners. Dit komt vooral door de hoeveelheid allicine die we daarin terug is te vinden. Allicine wordt gevormd door de alliine aminozuren en het allinase enzym, welke zich bevinden in verse knoflook. Voor een betere doorbloeding van organen en weefsels.

biologisch

Goed voor hart- en bloedvaten

Kan een positieve werking hebben op de cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Al moeten we wel stellen dat we toch dagelijks zo’n 3 teentjes rauwe knoflook dienen te eten om dat effect te bekomen. Dit is in de realiteit niet makkelijk te realiseren. Het is dan ook beter dat we het rauw eten. Want wanneer we de knoflook opwarmen dan gaat een groot deel van de werkzame stof verloren. Verder kan je ook als natuurlijke bloedverdunners gebruiken : pure chocola, kiwi’s, blauwe druiven sap of tomaten.

Aspirines

Helpen ook als bloedverdunners, maar zijn niet natuurlijk, kunnen voor maagbloedingen zorgen, zijn vrij sterk maag prikkelend, dus slecht voor je maag. Bij gebruik kunnen maagklachten en zelfs maagbloedingen ontstaan. Alleen op dokters advies na een hartaanval of beroerte kan de aspirine wel goed zijn.

Nog even dit…

De bloedvaten wijder maken door middel van natuurlijke bloedverdunners gaat niet samen met roken en een te passieve levensstijl. Het is daarbij ook aangeraden om meer te bewegen. Indien je reeds een actieve job hebt zal dit geen probleem zijn. Of wanneer je activiteiten doet na het werk die de hartslag (licht) doen stijgen.

Digiqole ad

Guido