Biologisch moestuin in oktober

 Biologisch moestuin in oktober
Digiqole ad

De biologische moestuin in oktober. Het najaar betekend dat veel planten of vruchtbomen nog vruchtdragend zijn en zo kan je nog volop appels en peren en late pruimen oogsten. Vruchten die van de boom zijn gevallen moeten gelijk worden opgeraapt. De oogst moet bewaard worden op een koele, droge en donkere plaats om schimmelvorming te voorkomen.

Vruchtbomen planten

Fruitbomen zijn u goed te planten in de maand oktober en zolang de grond niet bevroren is kun je de boom in de grond zetten. Rond deze tijd hebben de geplante bomen genoeg vocht zodat de wortels goed aanslaan. Kijk bij de aankoop wel of de vruchtboom tweeslachtig is, waardoor er geen tweede boom nodig is om de fruitboom te bevruchten. Bij een tweede vruchtboom moet er een gelijktijdige bloesemperiode zijn van de zelfde soort.

Overzicht oogsten seizoen groente

Andijvie, aubergine, bleekselderij, bloemkool, biet, boerenkool, broccoli, champignons, Chinese kool, courgette, groene kool, koolraap, komkommer, paprika, pompoen, prei, rode kool, sla, snijboon, sperziebonen, spinazie, spruiten, tuinkers, wortel en witte kool. Sommige kunnen wat vorst hebben andere niet, lees verder!

Kruiden

Kruiden zijn vorst gevoelig en bieslook en peterselie kun je het beste uitgraven en binnen in een pot bewaren. Tijm kan je scheuren en verplanten. Rozemarijn graaf je best uit en zet je in potten op een vorstvrije koele lichte plaats. Of je beschermt de planten met vliesdoek. Bij strenge vorst kan de plant namelijk schade oplopen.

In de kas

Witte kool, savooien kool en kropsla kunnen in oktober nog in de koude kas gezaaid worden. Verder kan in een verwarmde kas, door middel van lampen veel groente worden geteeld het gehele jaar door.

De koude bak

Indien je in de wintermaanden ook door wil gaan met de moestuin, dan biedt de koude bak een oplossing. Een koude bak is niet moeilijk te maken en is niet meer dan een bekisting wat is afgedekt is met glas of doorzichtig plastic. De bakken beschermen de planten tegen koude, maar de temperatuur ligt altijd nog lager dan die in de zomer. Je moet dus wel rekening houden met de soort moestuinplanten die geschikt zijn om in de koude bakken zetten.

De bakken beschermen de planten wel, maar de temperatuur ligt altijd nog lager dan die in de zomer. Gelukkig zijn er genoeg groenten die je in het najaar nog prima in jouw koude bak kunt planten of zaaien. Zo kan je in oktober groente zaaien en zelfs nog in de winter oogsten.

Wat kun je in oktober zaaien of planten in de bak?

Tot half oktober kan in een onverwarmde kas of koude bak nog wintersla, tuinkers, spinazie, bloemkool, veldsla, kervel worden gezaaid.

De benaming ’wintersla’ moet duidelijk op het zaadpakje vermeld staan. ’Artic King’ is een bekend ras. Zaai de wintersla begin oktober, en dun uit op 25 cm. Ook kan je deze maand kweek plantjes in potjes in de koude kas/bak zetten. De oogst zal rond maart zijn of nog iets later. Pas op: gewone kropsla of botersla is gevoelig voor bevriezing en zaaien in de koude bak na 1 september is af te raden.

Kans op lichte nachtvorst

Sla en andijvie die nog buitenstaan en niet volgroeid zijn, kan je het beste met een grote wortelkluit verhuizen naar de koude bak of serre om bevriezing verschijnselen tegen te gaan. In de bak groeit de groente nog even door en blijven goed tot de oogst.

Winterspinazie

Winterspinazie moet in september de grond in om nog wat te kunnen groeien, maar in de koude bak kun je ook nog in oktober zaaien. Gebruik alleen zaad waarvan je weet dat het winterspinazie is en bij voorkeur biologisch zaad. Rond februari kan je de spinazie al oogsten door het blad af te knippen of te plukken. Als de wortels in de grond blijven dan kan er nog een tweede keer geoogst worden.

Koolgewassen

Rode kool moet goed volgroeid zijn voor ze mag worden geoogst en het beste is voor de vorst. Koolplanten kan je het beste voor de vorst afdekken met vliesdoek (ook beter tegen schade van duiven). Savooikolen kunnen de eerste vorst wel doorstaan en ook spruiten zijn lekkerder als de eerste vorst er over heen zijn gegaan. Spruiten kunnen tegen de vorst en kan je oogsten als ze onderaan dik genoeg zijn. Spruitkolen zeker niet toppen want dat zou de oogst verkorten.

Tot half oktober kan nog savooiekool worden geplant, die dan in het voorjaar wordt geoogst. Broccoli en boerenkool kunnen gewoon buiten overwinteren.

Knolgewassen

Wortelgewassen zijn niet winterhard en kies een droge dag om te oogsten. Bewaar de wortelgewassen als rode biet, wortelen, rapen, rammenas op een droge donkere plek of worden kuil ze in op droge grond. Alleen Schorseneer is winterhard en kan buiten blijven staan.

Uienfamilie

Knoflook kan je vegetatief vermeerderen; en dat betekent dat je de tenen van een knoflookbol van elkaar los haalt en die losse tenen plant je weer uit en elke teen wordt dan uiteindelijk weer een nieuwe knoflookbol. Knoflook kan in oktober worden geplant en het voorjaar worden geoogst. Kies een zonnige plek en zorg voor een goede afwatering.

•Flinke pollen bieslook splitsen en in potten verplanten.

•Winterprei aanaarden.

Vruchtgewassen

Pompoen moet worden geoogst voor de eerste nachtvorst. Bewaren kan je de pompoen op een koele, droge, vorstbestendige gewassen: boerenkool, knolselder, pastinaak, spruiten rapen, schorseneren, broccoli, winterkolen, winterprei, winterwortelen.

Buitentomaten moeten in de maand oktober worden geoogst en kunnen binnen narijpen. Ook courgettes en komkommers moeten worden geoogst voor de vorst.

Rabarber kan je als ze 3 jaar oud zijn vermeerderen door de plant uit de grond te halen en de wortels met een spade of scherp mes in stukken te snijden of te steken. Planten kan je beste in oktober tot november.

Ziekten en plagen

Motten kunnen rond deze tijd weer actief zijn en een gevaar betekenen voor gewassen zoals prei, ui en sjalot. Deze ongedierteplaag is lastig te bestrijden en de gewassen moeten met gaasdoek worden afgedekt of bij prei kan het voorkomen worden door het hart van de plant vol water te zetten, dus bewater de planten goed tijdens droge perioden. Ook zijn er biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken om de plaag tegen te gaan.

Digiqole ad

Guido