Biologisch moestuin in november

 Biologisch moestuin in november
Digiqole ad

Deze maand is het goed om de laatste werkzaamheden nog voor de winter aan de biologische moestuin te verichten.

Grond bewerking

In november komen na de oogst de percelen in de moestuin weer vrij te liggen. Vooral op zwaardere gronden is het nu goed om de grond om te spitten. Door de vorst zal de grond verkruimeld raken, wat de doorlatendheid van de grond te goede komt. Ook kan je voor het omspitten eerst goed verteerde compost aanbrengen en dan onder spitten. De grond wordt dan goed doorlatend en tevens bemest. Zware grond kan je voor de winter ook bemesten met stalmest. De voedingstoffen zullen niet snel wegspoelen. Spit nooit als de grond nog erg nat is, omdat de grond dan weer gemakkelijk dicht slaat. Op drogere grond of lichtere gronden kan je beter de mest in het voorjaar aanbrengen, om wegspoelen te voorkomen.

Snoeien

November is nog net te vroeg om houtige gewassen van de fruitbomen te snoeien, omdat de sapstroom nog niet helemaal tot rust is gekomen. Voor bramen, zomer frambozen en bessen struiken mogen echter de oudste stengels bij de grond afgeknipt worden, maar kunnen echter pas in het vroege voorjaar pas worden gesnoeid op de gewenste hoogte.

Ook de blauwe bes snoei je pas in het voorjaar door het teveel aan takken weg te snoeien. Soms kan ook verjongingssnoei- nodig zijn bij de oudere struiken. Na drie jaar geven de nieuwe takken dan pas weer bosbessen.

Compost

Een composthoop is makkelijk te maken: het principe is voldoende vocht en lucht. Om dit te bereiken zijn er een paar mogelijkheden : door een schaduwplek te gebruiken en daar vier stokken in de grond te slaan en vervolgens daar gaas omheen te spannen. Je kan ook hout gebruiken van pallets en anders gewoon een hoop met voldoende strooisel. Dikke lagen blad of te veel takken kan soms moeilijk verteren. Daarom kan je beter met verschillende lagen werken. Zorg dat er geen grote stukken stengel of takken in zitten, en keer (meng) de hoop als dat nog mogelijk is, een paar keer om in het voor of najaar. De verteerde compost kan in het najaar op kleigronden en ook in het voorjaar verspreid en ingespit worden op lichtere gronden. Soms kan je een oude of bijna afgegraven composthoop ook gebruiken om courgette of pompoen op te zetten. Deze gewassen hebben veel vocht en voeding nodig en doen het op dit soort plekken het beste.

Digiqole ad

Guido