De ecologische moestuin in januari

 De ecologische moestuin in januari
Digiqole ad
De moestuin en fruittuin in januari. Mocht je nog niet aan spitten toegekomen zijn en bemesten, dan is januari geschikt zolang de grond nog niet bevroren is natuurlijk. Vooral de grondstructuur van kleigronden worden na het omspitten kruimelig wanneer de vorst geweest is. Hierdoor wordt de grond beter bewerkbaar en water doorlatend.
Vroeg zaaien

In het voorjaar zijn kleigronden vaak te nat om rechtstreeks te zaaien. Om die reden is het alleen al verstandig om in een koude kas te zaaien omdat daar de grond als het goed is, droog genoeg is om wel te zaaien. Verder kan je eerder beginnen met zaaien omdat de temperatuur hoger ligt en lichte vorst weinig problemen geeft.

Wat kan je zaaien

Groenten die je, mits het niet vriest, kunt zaaien: Sla, radijsjes, erwten, spinazie en tuinbonen zijn al de eerste zaaisels waarmee je kan beginnen. Probeer niet te veel van elk zaaisel in een keer uit te zaaien, omdat je dan te veel in een keer moet oogsten.

Groenten die je binnen kunt zaaien

Sla, Spinazie, erwten, tuinbonen, ui, worteltjes, radijs, witte en groene kool en bloemkool.

Binnen zaaien

Op de vensterbank of in een verwarmde kas kan ook. Vooral in kleine potjes werkt goed omdat het plantje niet opnieuw verspeent hoeft te worden en wortels niet beschadigd raken. Groot  genoeg kunnen de potplantjes zo de koude grond in kan.

snoeien

Snoeien

Wel snoeien: Druiven en bessen, appel en peer kunnen nog prima in januari met droog weer nog gesnoeid worden. Het ideale snoeiweer voor deze pitvruchtbomen is wanneer het ’s nachts licht vriest en de temperatuur overdag iets boven de nul komt. Zaag de dikkere takken niet in een keer, want dan voorkom je dat de schors scheurt en de stam beschadigd raakt. Verwijder takken altijd op ongeveer tien centimeter van de stam om in rotten te voorkomen.

Wat mag ik niet snoeien?

Fruitbomen zoals pruimen, kersen, abrikozen, perziken kun je nu beter niet snoeien. Je loopt namelijk het risico dat ze dan besmet raken met loodglansschimmel. De beste periode om steenfruit te snoeien is vlak na de bloei in mei of na het plukken in september.

Digiqole ad

Guido