De biologische moestuin in het voorjaar

In februari mag de moestuin worden klaargemaakt voor het nieuwe seizoen. Om ziekte te voorkomen moeten planten, niet verteerde bladeren, stengels worden verwijdert. Ook wortels kunnen een bron van virussen, ziekten en bacteriën zijn! Neem dus ook de resterende kolen of koolstronken in zijn geheel weg (steel + wortel).

Compost

Planten kunnen pas groeien als er voldoende organische mest aanwezig is en nu is het ook de tijd om de composthoop met verteerd plantenmateriaal te verspreiden over de moestuin.

Biologische koemest

Eventueel kan je ook biologische koemest korrels kopen om de moestuin te bemesten. Deze zijn ook via Internet te bestellen. Oude koemest is ook goed, maar gebruik slechts een dunne laag die iets onder gewerkt kan worden. Een teveel geeft een over bemesting en lange slappe planten die niet voldoende weerstand kunnen bieden tegen ziektes en plagen. Zo kunnen wortels en pastinaak kunnen gaan vervormen bij een teveel aan mest. Ook kan de Ph (zuurgraat) van de zure grond kan nu worden verbetert met kalk korrels.

Welke groente kan je in februari zaaien

In februari kun je kasgewassen zoals tomaten, paprika’s, tuinbonen, erwten, aubergines, radijs, sla, spinazie, broccoli, uien, prei, bloemkool, pepers, spruitkool, meloenen en komkommers zaaien.

Zaaien

Begin februari in zaaibakken op de vensterbank. Vul de zaaibakken met biologische zaaigrond en zorg dat de grond vochtig blijft. De vensterbank is een ideale plek om zaden te laten ontkiemen, maar ook een warme plek achter glas voldoet prima. Echter bij de verwarming mogen de zaden ontkiemen en zodra dat is gebeurd, moeten de zaaibakken of potjes worden verplaatst naar een koele en lichte plek achter glas.

Biologische groente

Zeker groente als paprika, aubergine en peper kan je beter al in februari zaaien, zodat de planten zich eerder kunnen ontwikkelen en in de volle grond de tijd hebben om vrucht te kunnen dragen. Begin mei kunnen ze worden uitgeplant in de koude kas en buiten pas eind mei.

Tuinbonen

Planten vanaf februari in een licht verwarmde ruimte en uitplanten vanaf eind maart, begin april en al gauw zal de tuinboon over gaan tot bloem zetting.

Radijs

Zaaien vanaf februari onder glas of koude bak. Uitdunnen na enige tijd is wel noodzakelijk om de mooi gevormde radijsjes te kunnen oogsten.

Sla

Zaaien vanaf februari en opkweken in een koude bak. Verspenen om mooi gevormde slakroppen te verkrijgen is wel noodzakelijk.

Spinazie

Spinazie kan in februari al gezaaid worden. Onder glas of in een koude bak gedijt deze spinazie het best en deze groente kan wat vorst hebben. Oogsten kan al vanaf april afhankelijk van het weer.

Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws