Minder plastic is beter voor het milieu en onze gezondheid

 Minder plastic is beter voor het milieu en onze gezondheid
Digiqole ad

Ongeveer 8 miljoen ton plastic komt elk jaar in de oceanen terecht. We hebben meerdere artikelen geschreven en het afval plastic in zee is meestal afkomstig van derde wereld landen, waar ze geen plastic recycle programma’s hebben of verbrandingsovens. In deze landen wordt het gewoon langs de kant van de weg gegooid, op stortplaatsen in de natuur en niet zelden ligt het daar voor tientallen jaren voordat de zon het verweerd heeft in kleine stukjes, maar weg is het niet.

Mocht het in de rivieren komen en in zee dan krijgen we daar de verwering van het plastic en fragmentatie van het plastic in zee, ontstaat de plastic soep en komt het in vis en het zeemilieu. Ook komen de groter stukjes plastic afval in de magen van veel zeedieren en vogels die plastic zien als voedsel en omdat het plastic niet verteerd in de maag gaan ze dood van de honger. Duidelijk is dat derdewereldlanden niet weten wat ze met dat vele onverteerbare plastic aan moeten. Vroeger hadden deze landen bananenbladeren waar het in verpakt werd of waterkruik en nu hebben ze last van het plastic afval.

ecosysteem

Plastic afval

Klimaat opwarming, door afval plastic op het land of in zee. Plastic afval is gemaakt uit aardolie en bij zijn verwering komen broeikasgassen vrij, waardoor het bijdraagt aan de klimaatopwarming. Zo komt er methaan vrij bij de fragmentatie van de grote plastic soep in zee, maar ook van plastic dat afbreekt op het land.

Chemische stoffen

Plastic bevat chemische stoffen die uit kunnen lekken in voedsel. Verschillende chemische stoffen in verpakkingsmateriaal, vooral plastic verpakkingsmateriaal kan uitlekken in het voedsel. We hebben daar ook al blogs over geschreven en het komt er in het kort op neer: ze kunnen de vruchtbaarheid en gezondheid aantasten. Zo kan een plastic verpakking dat direct in contact komt met voedsel gevaarlijke giftige stoffen lekken, die in het voedsel komen en vervolgens in het lichaam. De chemische stoffen die in het lichaam terecht gekomen zijn, hopen zich op omdat ze niet afbreekbaar zijn. Omdat een deel van de chemische stoffen ook wel uit worden gescheiden door de nieren, lever of darmen en het om minimale hoeveelheden giftige stoffen gaat, is de kans op ernstige chronische ziekte beelden als hart en vaatziekte of kanker klein, maar niet uitgesloten. Het gevaar voor uitlekken van giftige stoffen wordt vergroot indien je plastiek verpakkingen met voedsel of drinken verhit, zoals in de magnetron, oven of in de zon. Ook door plastiek flessen te hergebruiken, er zuren in te doen die bijvoorbeeld in frisdranken of vruchten sappen zitten. Ook oude plastic verpakkingen, laten eerder chemische stoffen los en soms kan je dat zelfs proeven door water te drinken uit een oude veldfles of jerrycan.

Voedsel kopen zonder verpakkingsmateriaal?

Ja, bijvoorbeeld in een verpakkingsvrije winkel, of bij een biologische boer die fruit en groente verkoopt of biologisch fruit en groente in de supermarkt. Veel plastic verpakkingsmateriaal van biologische producten worden van afbreekbaar plastic gemaakt, ofwel van organisch planten materiaal. Indien je bij deze verpakking vrije winkel, biologische boer of groente en fruit afdeling gaat, moet je wel zelf je bakje, zakje of tasje mee nemen, zodat er zo min mogelijk afval wordt geproduceerd om je boodschappen in te vervoeren.

Verpakkingsvrije winkels

Waarom slaat de verpakkingsvrije winkels niet aan in Nederland? In België zijn de verpakkingsvrije winkels populair, maar In Nederland lijken deze winkels het hoofd niet boven water te kunnen houden. verpakkingsvrije winkels als Bag&Buy in Utrecht of Opgeweckt in Noord in Groningen, hebben het nog geen half jaar volgehouden. Een van de hoofdredenen daarvoor bleek het beperkte assortiment. Deze winkels verkochten voornamelijk producten als pasta, rijst, meel, suiker en noten, oliën en kruiden. Maar voor de dierlijke producten (melk of vlees) kan dat niet zonder originele verpakking hygiënisch bewaard worden. Hierdoor kun je dus niet in één winkel voor ál je boodschappen terecht en is de weg naar de supermarkt snel gevonden. Toch blijft dan de vraag ‘waarom wel in België en niet in Nederland?’ Dat blijkt een kwestie van mindset. België is niet voor niets Europees kampioen  op het gebied van recyclen. Belgen zijn zich een stuk bewuster van het effect van verpakkingen op het milieu dan Nederlanders. Het is net als biologisch voedsel, dat in Nederland maar 2 procent is van onze totale voedsel uitmaakt. De omzet en in andere landen is veel hoger en gemiddeld 8%. Het gaat in Nederland nog te veel alleen om de portemonnee  en gezondheid en vervuiling e.d wordt minder belangrijk gevonden.

Huishoudelijk afval recyclen

Recycleren helpt ook, maar kost meer energie dan hergebruik. Recyclen van verpakkingsmaterialen heeft ook zin en is veel beter dan het in de vuil verbrandingsovens komt. We willen tenslotte zo min mogelijk energie verspillen aan het winnen van grondstoffen en verbranden van afval kost tenslotte ook energie. Omdat er steeds meer over een Gesloten Circulaire Economie gesproken wordt, waar grondstoffen worden hergebruikt is het recyclen van verpakkingsmateriaal helemaal van deze tijd. Het nadeel blijft dat gerecycled materiaal ook energie kosten (maar veel minder dan uit grondstoffen) om er een nieuw product te maken. Ook blijf je nog steeds het gevaar lopen dat de verpakkingsmaterialen als karton, plastic of folie doorlekken in je voedsel en je ziek maken. We moeten af van die verpakkingsrommel, maar ook moeten we waken voor onze gezondheid. De overheid doet nog te weinig om mensen te informeren over deze chemische stoffen in verpakkingsmateriaal en de wetgeving over het verbieden van giftig verpakkingsmateriaal is minimaal.

Geen plastic afval

Omdat de omschakeling van plastic naar geen plastic tijd kost en gewenning is het misschien goed om te starten met een plastic vrije dinsdag. Plastic Vrije dinsdag heeft onder de zelfde naam een website en is een groeiende wereldwijde beweging. Op plasticvrije dinsdag slaan de aanhangers het plastic over en dat betekend niets kopen dat van plastic is, gemaakt Is van plastic of plastic bevat. Een planteneter gieter in huis gebruiken van plastic mag, maar niets van plastic gebruiken dat na gebruik weg wordt gegooid. Dus geen bananen verpakt in plastic, geen plastic zakjes helemaal niets!

Digiqole ad

Guido