Meer dan miljoen mensen met een chronische aandoening

 Meer dan miljoen mensen met een chronische aandoening
Digiqole ad

Wereldwijd heeft de mens meer dan 200 verschillende diëten ontwikkeld, op basis wat de natuur ons biedt. Deze zouden allemaal de sleutel zijn naar een gezond en vitaal leven. Maar waarom? De natuur biedt sinds de mensheid een uitgebalanceerd dieet, wat bestaat uit voornamelijk verse groente en fruit. Het is uitgebalanceerd over een periode van miljoenen jaren of op zijn minst 200.000 jaar (Homo Sapiens). Dit kan je niet even veranderen in 50 jaar met speciale poedertjes, pillen of bewerkte producten die uit de fabriek komen.

Een gezonde lifestyle is niet anders dan bewegen en gezond eten

Maar het is een feit dat veel mensen er zelf er een ongezond levenspatroon of lifestyle er op na houden en we de laatste 50 jaar te veel en verkeerd eten. De consument en de voedselindustrie, heeft zijn producten uitgeselecteerd op smaak en prijs. Deze heeft er voor gezorgd dat we een fastfood industrie opgeworpen hebben en een voedsel assortiment in winkels en supermarkten met de meest ongezonde voedsel producten. Ook in de supermarkten is 80% bewerkt voedsel en bevat te weinig mineralen, ongezonde bewerkte vetten, zout en chemische toevoegingen plus beetjes landbouwgif. Allen goed voor een ongezond bestaan, dat niet alleen van invloed kan zijn op je lichamelijke gezondheid, maar ook je geestelijk welzijn!

9,9 miljoen mensen met een chronische aandoening

Een ‘chronische aandoening’ is hier gedefinieerd als een aandoening waarbij over het algemeen geen uitzicht is op volledig herstel. Op 1 januari 2018 hadden 9,9 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen. Ongeveer 5,4 miljoen mensen hebben meer dan één chronische aandoening. Dit komt overeen met 58% van de Nederlandse bevolking.  Bron: Volksgezondheid en zorg een product van het RIVM.

Te veel alcohol, zout, suiker, weinig bewegen, bewerkte voedsel producten zijn bij een teveel sluipmoordenaars die zo onschuldig lijken. Ons nieuwe moderne dieet heeft er mede voor gezorgd dat 58% van de Nederlandse bevolking chronische aandoeningen krijgen, die allen direct te maken hebben met dit ongezonde voedseldieet.

Het betreft: beroertes of hart en vaat ziekten en diabetes 2, naast allerlei andere chronische aandoeningen. Daarbij is 30% van het aantal kanker gevallen het gevolg van dit ongezonde eetpatroon. We spelen dus een soort Russisch roulette met ons lichaam en hopen dat het goed gaat, maar de kans dat je er een chronische ziekten er van over houdt is boven de 55 jaar bij de ongezonde eters bijna gegarandeerd. Ruim 95% van de mensen van 75 jaar en ouder heeft ten minste één chronische aandoening. Maar denk niet dat jongere mensen daar van gevrijwaard blijven. De prevalentie onder personen jonger dan 40 jaar is ruim 40%.

De dokter is onze beste vriend

In steden waar ongezond wordt geleefd,  zijn ook heel veel apotheken te zien. Mensen die een verkeerd levenspatroon hebben, zorgen ervoor dat de farmaceutische industrie extra gesponsord wordt. Ruim driekwart van de Nederlanders bezoekt elk jaar de huisarts en de gekleurde pillen in allerlei vormen en maten,  gaan met handen vol over de toonbank  van de apotheek. Het is de negatieve cirkel waarin de consument momenteel nog steeds in verkeerd en is geheel naar kapitalistisch model opgezet. We bestrijden de kwaal, niet de oorzaak. De voedingsindustrie maakt volop patiënten voor de medische industrie. De medicatie is chemisch en ook ongezond met heel veel bijwerkingen.

Diabetes type 2

Ook kinderen zijn het slachtoffer van onze welvaart ziekten. Het wordt er met de ‘paplepel er ingegoten’ dat als je lief bent cola krijgt en een snoepje! Hierdoor krijgen niet alleen ouderen diabetes type 2, maar ook al jongeren. De preventie is heel eenvoudig : geen frisdrank en snoep. Geef je kinderen fruit, groente en zorg dat ze voldoende bewegen, meer niet! Diabetes type 2 kost je gemiddeld 7 levensjaren en de zorgverzekeringen (waar ook gezonde mensen aan mee betalen) zo’n 400.000 euro. Je hoeft natuurlijk geen rekenwonder te zijn om uit te rekenen, dat je met het eten van gezond eten, vele malen goedkoper uit bent, dan de hele behandeling tegen deze chronische ziekte.  

Heb je al die diëten dan nog wel nodig?

Wel als je eenmaal een kwaal hebt of je bent te dik, dan kunnen sommige diëten die gebaseerd zijn op natuurproducten zin hebben. Ben je gezond, blijf er elke dag er voor waken dat je niet verleid wordt tot ongezonde leef of etensgewoontes. Momenteel lijken bewerkte producten met veel suiker en zout normaal te zijn, ook alcohol en frisdrank lijken zo onschuldig, maar eigenlijk zou er op deze producten een waarschuwing moeten staan net zoals bij het roken. Natuurlijk blijft roken nog velen malen slechter!

Leef en eet als mensen in de Blue Zones: Gewoon eten, leven en bewegen…..meer niet!

Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar relatief veel mensen in goede gezondheid honderd jaar en ouder worden. Natuurlijk speelt milieu vervuiling, gif en geen stress hebben ook een rol, maar je hoeft er geen boek voor te lezen over diëten om te weten hoe je zonder chronische ziekten door het leven kan. Gezond oud worden heeft alles te maken met dagelijkse gewoonten: veel groente en wat fruit eten, wandelen in de natuur, tuinieren, een praatje maken, ontspanning zoeken soms met een glaasje biologische wijn. Het is geen cursus of dieet van maanden, maar een levensles die je elke dag opnieuw moet inzetten. Succes!

Digiqole ad

Guido