Microplastics zitten ook in groente en fruit

 Microplastics zitten ook in groente en fruit

Onze wereld zeeën zijn al voor lange tijd een groot vuilnisvat. Zo zijn lozingingen van chemische stoffen van fabrieken in derdewereldlanden is nog steeds aan de orde van de dag en niet verteerbare plastic van voornamelijk verpakkingen, stromen nog steeds in deze landen via de rivieren naar zee. Als zeeschildpadden of bijvoorbeeld vissen dit plastic aanzien als voedsel, sterven ze een afschuwelijke dood. Hun maag kan het plastic niet verteren en daardoor blijft het in de maag en kan er geen ander voedsel meer worden opgenomen. Dit heeft uithongering als gevolg en dat het dier dood gaat. Dan zijn we er nog niet.

Plastic soep

De plastics die in zee komen worden door de zon, zout en verwering afgebroken in kleiner stukjes plastic. Uiteindelijk na jaren veranderen ze in microplastic. De kleine stukjes plastic vormen de “plastic soep” in zee en de kleinste deeltjes met een afmeting van minder dan 5 millimeter lang – zijn nu overal in de oceaan aangetroffen in vis en ander zeeleven. Uiteindelijk eten we deze vis of schaaldieren en komen deze deeltjes ook in het lichaam van de mens.

fruit
Foto: Hans

Ook op het land kunnen plastics verteren en schade aanrichten aan drink water en zelfs landbouw gewassen. Nieuw onderzoek heeft namelijk aangetoond dat microplastics de wortels van gewassen kunnen binnendringen en in de plant terecht kunnen komen, ook in de vruchten of eetbare delen van de plant.

Microplastics ontdekt in voedsel gewassen

Zo heeft een recent onderzoek van de Universiteit van Catania, in Italië, monsters genomen van aardappelen, wortelen, sla, broccoli, peren en appels en toonden voor het eerst de aanwezigheid aan van deze microplastics in groenten en fruit die we eten. Ook in China (het Yantai Institute of Coastal Zone Research) en Nederland (Universiteit Leiden) is men door onderzoek naar microplastics in landbouwgewassen, tot dezelfde schokkende uitkomsten gekomen.

Microplastic circuleert in ons voedselweb

Dus ook bij landbouw producten worden er microplastics aangetroffen. Of je nu sla of een appel eet, niks is meer veilig. Plastics komen door vervuild water of bijvoorbeeld organische mest afkomstig van maaisel langs wegen ook op de landbouwgronden terecht. Zo kan het ook afkomstig zijn van (afbreekbaar) landbouwplastic, afvalwater dat opnieuw gebruikt wordt en zelfs microplastics die verspreid raken door de wind. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden hoe het plastic in de landbouw terecht kan komen. Kortom het microplastic komt steeds meer in ons leef milieu en uiteindelijk in ons voedsel en lichaam. Planten worden gegeten door planten eters en die om hun beurt weer door vleeseters

Recyclen

Ook de mens zit in het voedselweb en krijgen zo de microplastics door voedsel binnen. Plastics bevatten schadelijke chemische stoffen die ook o.a kanker kunnen veroorzaken. Willen we de toekomst veilig stellen voor de komende generaties en alles wat leeft op deze planeet, dan moeten we plastic terug dringen of vervangen door ander natuurlijk materiaal dat onschadelijk is voor het milieu. Denk aan afbreekbare plastics gemaakt van planten of verpakkingsmateriaal van papier of dat opnieuw gebruikt kan worden zoals glas of van metaal, dat ook gemakkelijk te recyclen is. Lees ook andere blogs van Guido Sparrenboom over plastics.