Margarine gevaarlijker voor kinderen dan gedacht

 Margarine gevaarlijker voor kinderen dan gedacht

Vooral jonge kinderen krijgen te veel van de mogelijk kankerverwekkende stof 3-MCPD binnen door de consumptie van margarine, sauzen en bakkerswaren. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Tijdens de productie en verhitting van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral van palmolie, ontstaat de schadelijke stof 3-MCPD. Bekend is dat die nierschade kan veroorzaken.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Heeft nu voor het eerst gekeken naar de hoeveelheid die mensen van deze stof binnenkrijgen, afgezet tegen de gestelde gezondheidslimiet. Het instituut wijst er wel op dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden vanwege de beperkt beschikbare gegevens.

Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. Bij zevenjarigen is dit zelfs meer dan een derde (35 procent). Daarna daalt de inname. Vanaf zeventien jaar oud werd bij minder dan 5 procent van de bevolking de limiet overschreden.

Margarine

Volgens het RIVM is verder onderzoek nodig naar de inname van 3-MCPD in Nederland. Margarine blijkt niet de enige bron te zijn van 3-MCPD in onze voeding, want andere bronnen zijn pindakaas, chocolade, koffiecreamers en bakkerswaren. 3-MCPD ontstaat als gevolg van het raffineren van oliën en vetten. De vetten in margarine zijn sterk geraffineerd. Vooral het deodoriseren (ontgeuren) van de vetzuren zorgt voor het ontstaan van de giftige stof. Bij het deodoriseren komen hoge temperaturen kijken en daar kan de olie niet zo goed tegen. Het deodoriseren is één van de laatste stappen van het raffineren. Voor het deodoriseren zijn alle bioactieve plantenstoffen al uit de olie verwijderd. In ongefilterde plantaardige olie zitten duizenden actieve stoffen die de vetzuren beschermen. Wanneer deze stoffen eruit gefilterd worden, is de olie gevoeliger voor achteruitgang. Bioactieve plantaardige stoffen beschermen niet alleen de olie, maar doen ook veel goeds voor onze gezondheid. Daardoor dragen geraffineerde vetten weinig bij aan onze gezondheid.

In het nieuws werd gesteld dat palmolie bomvol met 3-MCPD zou zitten. Dat klopt, maar alleen in geraffineerde vorm. De ongeraffineerde vetten blijken de stof niet of nauwelijks te bevatten. In ongeraffineerde extra vierge olijfolie blijkt het ook zo goed als niet voor te komen. Aan veel bewerkte producten zoals pindakaas en chocolade worden goedkope geraffineerde oliën toegevoegd, te herkennen aan de vermelding ‘gedeeltelijk gehard plantaardig vet’ op het etiket. Hierdoor komt er plots veel 3-MCPD in het product. Pindakaas die alleen van pinda’s is gemaakt, heeft geen noemenswaardige hoeveelheid 3-MCPD. Daarom kun je beter voor biologische pindakaas kiezen waar een laagje olie op drijft.

Waarschuwen voor de gevaren van margarine

Hier zie je weer hoe ze dansen naar de pijpen van de industrie. Ik kan me nog goed herinneren dat het Voedingscentrum ons waarschuwde voor de gevaren van superfoods, omdat de gezondheidsvoordelen onvoldoende zouden zijn bewezen. Voor wat betreft superfoods kunnen ze wel van de daken schreeuwen dat we ermee moeten stoppen, ondanks het geringe bewijs, maar nu er een goed rapport van het RIVM is, houden ze stilletjes hun mond over margarine. Er wordt, zoals gewoonlijk, weer met twee maten gemeten.

Word je dik?

Ook is het zorgwekkend dat de bewijzen zich opstapelen dat volvette melkproducten een stuk beter zijn voor de gezondheid dan de magere varianten. Verzadigde vetten hebben bewezen geen directe link met hart- en vaatziekten. Magere melkproducten leiden volgens recent onderzoek in veel gevallen wel tot overgewicht op langere termijn. Logisch, verzadigde vetten voeden en stillen de honger. Heel bizar dat het Voedingscentrum toch weer magere melkproducten prominent naar voren schuift, hoewel dit niet door de Gezondheidsraad wordt voorgedragen.

Gezondheidsraad

De reden dat de Gezondheidsraad verzadigd vet als slecht had aangemerkt, is dat de stof in geïsoleerde vorm werd bekeken. Het probleem is alleen dat we eigenlijk nooit geïsoleerde stoffen eten, maar altijd complexen. In een natuurlijke matrix van duizenden andere stoffen blijkt verzadigd vet in melk helemaal niet ongezond.