Magneetvissen verboden in Nederland

 Magneetvissen verboden in Nederland
Digiqole ad

Magneetvissen verboden in steeds meer gemeente in Nederland? Kids in de natuur met Margit. Ondanks het er onschuldig uit ziet, kan Magneetvissen gevaarlijk zijn. Veel parken en andere waterlopen zijn na de oorlog opnieuw uitgebaggerd, maar er zijn nog talloze plekken waar dat niet is gebeurd. Soms liggen er nog delen van munitie in van de 2e wereldoorlog en die kunnen nog steeds af gaan op het moment dat ze opdrogen en in huis worden gezet. Sommige munitie staat op scherp en kan al afgaan bij het bewegen of verplaatsen ervan. Heel zelden worden er ook pistolen omhoog gevist die altijd af kunnen gaan op het moment dat je ze laat vallen of uit gaat proberen.

Politie waarschuwt voor gevaren van magneetvissen

Magneet vissen is niet geheel nieuw, enkele jaren terug werd het al in 2011 Haarlem al verboden, omdat daar delen van munitie met magneetvissen werden gevonden. In de vestinggrachten van Naarden is het met onmiddellijke ingang verboden, nadat er door magneetvissers kogels, handgranaten en andere projectielen omhoog werden gehaald. In Amersfoort werden ook munitie delen gevonden en ook daar wil met een verbod instellen om de veiligheid te waarborgen.

Mensen houden van verassingen

Natuurlijk is het spannend om iets naar boven te halen dat misschien van waarde is, of waar je stoer een You Tube filmpje van kan maken. Enkele magneetvissers hebben op YouTube tienduizenden volgers. Tegelijkertijd zijn 10.000 magneet vissers die niks anders dan fietsen en rommel opgevist hebben met hun magneet. Deze oude metalen worden aan de kant achter gelaten en veel mensen storen zich eraan dat hun park of kade vervuild is met troep en modder. Het zou dan wel zo netjes zijn dat het oude metaal op een plek komt te liggen uit het zicht. De gemeente wil het wel op komen halen als ze op tijd worden geïnformeerd. Ze kunnen vaak niet binnen enkele dagen hun werkschema veranderen en dan blijft het voor dagen een storende factor voor omstanders en misschien ook gevaarlijk voor spelende kinderen.

Landelijk verbod nog niet van kracht

Landelijk zijn er geen echte regels omtrent het magneet vissen en iedere gemeente mag zelf bepalen of dit mag of niet. Als je twijfelt of het in jou gemeente mag wees dan verstandig en vraag dit op het gemeentehuis.

Verstoring van het waterleven

Ook voor de vissen in het water en de watervogels op het water betekend het magneetvissen een verstoring. De rust is voor deze dieren al ver te zoeken en ze kunnen hierdoor angstig worden en stress ervaren.

Mocht je toch willen doorgaan met magneetvissen, neem dan tijdig contact op met de reinigingsdienst van de gemeente. Je kan dan tijdig aangeven waar ze moeten en kan je daar in ieder geval geen last door krijgen met je nieuwe hobby. Bekijk de tweede video van Margit met de magneetvissers in Princenhage.

https://www.youtube.com/watch?v=fWIsXtPiucM

Digiqole ad

Guido