Krantenmens en de impact op het milieu en klimaat

 Krantenmens en de impact op het milieu en klimaat
Digiqole ad

Kranten worden op treinstations en openbare gelegenheden vaak gratis weggegeven alles om de adverteerder tevreden houden en hierdoor aan te kunnen tonen dat ze een hoge oplage hebben.

Hoeveel kranten kun je uit een boom halen?

Een doordeweekse krant weegt bijna 100 gram en bevat daardoor nog geen 1 procent van een boom. Dus uit een gemiddelde boom kun je 100 kranten halen. Lees je een heel jaar een door de weekse krant en de weekend oplage, dan kunt je rekenen dat ze daarvoor 4 hele bomen hebben gekapt, vervoerd vermalen, gebleekt, geperst, gedrukt en hebben bezorgd. Kortom dit alles kost dus heel veel energie en er komt veel CO2 vrij en gifstoffen. De berekening is overigens niet helemaal 100% en soms gebruiken ze ook bij kranten  veel gerecycled papier en zaagsel van de houtverwerkende industrie.

Kranten lezers houden ook van de natuur

Onnodig papier verkwisten is dus slecht voor de klimaat opwarming, het milieu of de natuur. Zo zijn de reclame folders geheel overbodig en kunnen ook digitaal bijvoorbeeld: zo geeft de Makro: 600.000 elektronische folders uit, dat overeen komt met een uitgespaarde “5.000 ton papier en 40.000 bomen” in twee weken tijd. Ook zijn de brieven bijna allemaal mailtjes geworden en besparen we op jaar basis hele bossen aan bomen uit. Maar we kunnen en moeten nog veel meer papier uitsparen door kranten digitaal te gaan lezen of door zo min mogelijk uit te printen. Maar denk ook aan facturen en voorlichtings-materiaal. Tegenwoordig kan alles digitaal en waarom zouden we daar nog langer onnodig bomen voor kappen en CO2 voor uit laten stoten, zo niet het milieu vervuilen.

Onze website heeft bijna geen impact op het milieu en klimaat

Zo draait het nieuwsplatform van Groen Nieuws voor 100% op windenergie en op de duurzaamste datacenter van Nederland. Wij zijn dus de duurzaamste website van Nederland en bespaar energie en kijk gerust voortaan op GroenNieuws.nl zonder je zorgen te hoeven te maken over het milieu of CO2 uitstoot.

Alle nieuwswebsites van de Belgische kranten bedrijven, maar ook veel die in Nederland gevestigd zijn draaien allemaal op stroom afkomstig van kolencentrales en stroom slurpende datacentra.

Digiqole ad

Guido