Kernenergie heeft zich bewezen gevaarlijk te zijn en is waanzin

Nu de kolencentrales gaan sluiten, omdat ze te veel fossiele uitstoten is Nederland haastig op zoek naar alternatieven als windmolens op zee of waterstof centrales. Een onverantwoordelijke gedachte van partijen als: CDA en VVD, FVD en PVV om opnieuw een kerncentrale te bouwen is uit den boze. Als er een ongeluk gebeurd kunnen we alleen maar vluchten naar het buitenland. Toen Tsjernobyl op 26 april 1986 door een menselijke fout ontplofte, was de radioactieve stof tot in Nederland te vinden en vandaag de dag zullen er nog steeds mensen sterven aan deze uitgestoten radioactieve stof.

Maar er zijn meer nadelen namelijk:

– het kost 12 tot 15 jaar om een kerncentrale te bouwen en zoveel tijd hebben we niet omdat we nu de opwarming van de aarde (de energie transitie) aan moeten pakken voor het te laat is.

– hij duurder dan een windmolenpark op zee en kost zo’n 12 tot miljard.

– we hebben nog steeds geen oplossing voor het radioactief afval. Kernenergie levert radioactief afval op dat duizenden jaren zeer schadelijk blijft voor de omgeving. Het blijft geen oplossing om het diep in de grond te stoppen, daar we er niet meer bij kunnen, mocht het toch gaan lekken en radioactieve stof aan de oppervlakte komen.

– mocht er een oorlog komen of een terroristische aanslag, dan zijn we aan de vijand overgeleverd.

– kerncentrales kosten niet alleen meer, maar ook de geleverde stroom kost twee keer zo duur als stroom geleverd als stroom van windmolens. De kosten van windenergie zijn zo’n 7 of 8 cent per kilowattuur en dalen nog. Stroom uit een kerncentrale kost zo’n 11 of 12 cent per kilowattuur en zijn de kosten bij windenergie zijn zo’n 7 of 8 cent per kilowatt uur.

– de opbrengst aan stroom van de kerncentrale Borselen is slechts 3% van het totaal. Een nieuwe moderne kerncentrale zal twee misschien drie keer zoveel stroom opleveren, maar dan blijft het te weinig om Nederland van stroom te voorzien. Zelfs bij twee kerncentrales, blijft de opbrengst laag en blijven we afhankelijk van groene stroom van windmolens of zonnecollectoren.

We kunnen nog even doorgaan, maar de vraag blijft: waarom kernenergie nu we genoeg andere alternatieven hebben!? Is het een staaltje politiek of is de lobby voor kerncentrales zo machtig….geen idee?