Kastanjebomen aan de Parkstraat gekapt in Breda

 Kastanjebomen aan de Parkstraat gekapt in Breda
Digiqole ad

De herinrichting van de Bredase Baronielaan is nu helemaal afgerond. Ook in de Wilhelminastraat rijden nu weer dagelijks honderden auto’s door de straat en duizenden wandelaars, waaronder veel Belgische bezoekers die graag de winkels aandoen voor boodschappen, kleding of gewoon voor de gezelligheid. De dagelijkse boodschappen zijn in Nederland dan wel duurder geworden door de btw-verhoging, het blijft in Nederland altijd nog net iets goedkoper en gezelliger dan België wat het shoppen aangaat.

Straten zijn geheel hersteld

Doordat de bestrating geheel zijn hersteld, kunt ook weer gerust fietsen door de straten zonder het gebonk van hobbels of gaten in het wegdek. Nu staat er groot onderhoud gepland aan de Parkstraat op de kruising bij de Wilhelminastraat en Baronielaan.

Groennieuws.nl, brengt Groen Nieuws

Je zou bijna denken waarom schrijft Groen Nieuws dan een artikel over onderhoud van stoepen en straten? Wel in het vernieuwende ontwerp is geen plaats meer voor de oude kastanjebomen, die daarom met het nieuwe bestemmingsplan worden gekapt. De bomen staan in de weg voor de nieuwe ontwerpen die de gemeente op papier heeft staan. Totaal moeten alle 20 prachtige kastanjeboom die er nu nog staan gekapt worden in Parkstraat.

Preventief kastanje bomen kappen

Wereldwijd gaan er steeds meer kastanje bomen dood aan de kastanjeziekte, een sluipende ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie met de naam Pseudomonas Syringae. Veel kastanje bomen in parken, stadssingels en lanen moeten worden gekapt omdat de kastanje bomen aangetast worden en dood gaan. De dode bomen vormen uiteindelijk een gevaar (bij wind) voor omstanders. Soms zijn er wel vrij dure manieren om de boom te injecteren, waardoor de boom alsnog in leven blijft. Toch veel gemeenten kiezen er voor om de bomen te vervangen door andere soorten. Maar de bomen op de Parkstraat waren nog niet ziek en dan is het toch jammer om deze karakteristieke bomen die in het voorjaar mooie bloemen hebben, te kappen.

Meer groen gekapt dan aangeplant

Gemeente Breda heeft veel meer groen vergeleken met andere gemeenten in Brabant. Maar er zijn de laatste jaren meer bomen gekapt dan er zijn terug geplant in de binnenstad. De oude bomen zijn veel mooier dan nieuwe aangeplante bomen van hooguit 8 jaar oud. Maar soms moet het dan toch gebeuren en dat is wel hel erg jammer en het kan wel weer 50 jaar duren voor er weer een grote boom terug gegroeid is.

Wat gaat er dan veranderen in de Parkstraat?

Nu zitten er veel gaten in asfalt, de trottoirs zijn ongelijk door wortels van de bomen en versleten door gebruik van de straat. In nieuwe ontwerp komt daarom klinkerbestrating in plaats van asfalt op de rijbaan.

Door kappen van de bomen is er door nieuwe ontwerp ook minder parkeer ruimte voor je auto. Er zullen dan nog 18 auto’s parkeren in de straat. Maar er is wel groeiplaatsen voor de bomen. De 20 Kastanjebomen gekapt zijn, zullen er 18 kleine tulpenbomen en vele kleine struiken er voor terug komen. Er is ook nagedacht over de afvoer van het regenwater bij hevige regenval, zodat deze direct in de bodem kan zakken, voordat hij het riool laat overstromen.

Digiqole ad

Guido