Jackfruit: de nieuwe vleesvervanger uit Azië

Groente en fruit verkleint de kans op ziekten. Een gezonde levensstijl bestaat uit een gezond voedingspatroon en voldoende beweging. Uit vele onderzoeken is meer dan eens bewezen dat gezonde voeding de kans op chronische ziektes met meer dan 50% kan verkleinen. Zo is uit gebleken dat mensen die veel groenten eten, een minder grote kans hebben op ziektes zoals kanker, hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en hoge bloeddruk. Minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit is dan ook nodig voor een goede gezondheid.

Jackfruit: de nieuwe vleesvervanger

In Nederland hebben we voldoende groente en fruit soorten die de algehele gezondheid kunnen verbeteren. Bewezen is dat een groente zoals peterselie en broccoli stoffen bevatten die het risico op kanker verminderen. Maar vooral biologische groente en fruitsoorten bevatten veel antioxidanten die de kans op kanker verlagen of voorkomen.

Het Aziatische voedingspatroon

In Azië komt kanker wel 5 tot 0 maal minder voor dan in het westen en dit heeft alles te maken met het Aziatische voedingspatroon. Het verhaal heeft twee kanten, aan de ene kant; ons eigen voedsel, de bewerkte producten zijn vaak ongezond omdat het te veel zout, suiker en o.a. verkeerde vetten bevat. Het heeft daarnaast niets te maken dat mensen Azië genetisch gezonder zijn Dit valt te bewijzen met het feit dat Aziaten die naar Europa zijn geëmigreerd, dezelfde gezondheidsklachten als de westerlingen ervaren. Aan de andere kant; af te leiden aan de ingrediënten die de Aziatische keuken gebruikt. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van verse producten die rechtstreeks van de boer komen. Met meer groentes en fruit heb je meer antioxidanten en de juiste voedingsmiddelen die het lichaam nodig heeft. Dit heeft echter niets te maken met de soorten groentes die ze eten.

Aziatisch is gezond en lekker

Aziatische groente en fruit die van Azië naar Nederland getransporteerd worden, zijn niet duurzaam, maar meestal wel gezond en lekker. Toch heeft Jackfruit dat veelal uit Azië komt, ook wel een duurzame kant. Dit heeft te maken het kweekproces waarbij geen mest of water nodig is en daarbij geen last heeft van insecten. Hierdoor wordt er geen water onttrokken van natuurgebieden en geen  mest of pesticiden gebruikt.

De Jackfruit en de Durian

De Jackfruit en de Durian komen beide veel voor in Azië (voornamelijk Thailand) en zijn beide stekelvormige vruchten die groeien aan de stam van een vaak 30 meter hoge groenblijvende boom. Het vruchtvlees lijkt te bestaan uit reusachtige korrels mais, wat een vlezige structuur heeft.

Het verschil tussen de twee vruchten

Een jackfruit kan wel tot 35 kilo wegen en heeft geen scherpe doorns. De Durian is veel kleiner, weegt ongeveer 13 kilo en heeft aan de buitenkant geen scherpe doorns. Het grootste verschil voor de consument is echter wel de stank die een Durian kan verspreiden. De geur is te vergelijken met rottende uien. Voor mensen die de vrucht niet kennen is het dan ook bijna onmogelijk om het fruit te bereiden zonder je neus dicht te houden. In Thailand worden de stukjes met fruit langs de kant van de weg verkocht in plastic zakjes, waardoor een hoop gedoe wordt bespaard.

Durian

De Durian stinkt en heeft wat tijd nodig voor je het leert eten en heeft een aparte romige smaak van een mix tussen banaan en vanille. De vrucht is ook heel gezond met en bevat vitamine B6 en B1 en B2 (belangrijke voor de werking van aminozuren hiernaast staat het bekent om zijn hoge gehalte proteïnen en gezonde vetten wat bij andere soorten fruit in deze combinatie vrijwel nooit voorkomt. Een bijzonderheid is ook dat de Durian een grote hoeveelheid tryptofaan bevat, dit is een aminozuur wat de serotoninespiegel in de hersenen kan verhogen. Serotonine verbeterd de werking van de hersenen en is een neurotransmitter. Het heeft daardoor invloed op je stemming, zelfvertrouwen, slaap, eetlust en werkt ook als een afrodisiacum ofwel het werkt als een lust opwekkend middel dat de seksuele prestatie verbeterd.

Jackfruit als vleesvervanger

Jackfruit is ook heel gezond met zijn hoge gehalte aan vitamine C, maar toch heel anders dan de Durian. Jackfruit heeft geel vruchtvlees, dat ook rauw wordt gegeten en een zoetige smaak heeft met een heel specifiek fruitig aroma. Gebakken jackfruit lijkt veel weg te hebben van kip. Het is dan ook een goede vlees vervanger omdat het qua structuur en smaak enigszins op vlees lijkt en met zijn hoge gehalte aan eiwitten, vezels, zetmeel en vitamine B6 zorgt het voor veel voedingsstoffen.

Bereiding Jackfruit

In de rijpe vrucht zitten de gele eetbare partjes, die zoet smaken en ook rauw gegeten kunnen worden. Als vlees vervanger kan je ook een onrijpe jackfruit gebruiken omdat deze snel de smaak overneemt van het gerecht en niet te zoet is. Rijp jackfruit is ook in blik te koop en deze staat vaak op siroop. Dit wordt meestal gebruikt voor desserts. Er zit ook jackfruit in blik met de naam : young green jackfruit in brine. Dit is en jackfruit die niet in syrup zit en minder suiker bevat, dit is dan ook prima te gebruiken als vleesvervanger. Pas wel op, de zoete en de niet zoete jackfruit uit blikken lijken erg veel op elkaar! Tegenwoordig is het ook mogelijk om jackfruit te kopen in kant en klare vleesvervangers producten vanuit de koeling van de supermarkt. Het gemakkelijkste  is dat jackfruit te bereiden is in een koekenpan. Je kunt de jackfruit in de pan doen met wat olie en als het gaar begint te worden het met twee vorken uit elkaar trekken. Hierna nog 10 minuutjes zacht doorbakken tot het echt gaar is. Hierna wat kruiden toevoegen, en voilà een heerlijke vleesvervanger. Maak zelf leer een broodje met jackfruit (als vervanger van vlees).

Ingrediënten voor 2 personen

2 bruine broodjes
2 grote blaadjes sla
1 kleine avocado
1 lepel mayonaise
Koolsla:
150 gram rode kool, in dunne reepjes
2 el azijn (bijv. appelcider azijn of rode wijnazijn)
Pulled jackfruit:
1 blik young green jackfruit in brine
1 stukje gember van 1cm
1 teen knoflook
1 tl sambal oelek
½ tl korianderpoeder
1 el sojasaus
2,5 el ketjap
½ tl laos
1 el zonnebloemolie
1 el limoensap

BROODJE PULLED JACKFRUIT MET KETJAP, KOOLSLA EN AVOCADO
  1. Zet de oven op 200 graden.
  2. Open het blik met brinejackfruit en laat de inhoud in een vergiet uitlekken en spoel het goed na met water.
  3. Snijd elk stukje jackfruit doormidden en de harde puntjes eraf.
  4. Schil het stukje gember en rasp het met een fijne rasp boven een kom. Voeg de  zonnebloemolie en doe een fijn gesneden teentje knoflook, de laos, koriander, sambal, ketjap en de  limoensap erbij. Meng de marinade goed door. Roer de jackfruit door de marinade en schep alles heel goed om.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Pak de kom en verspreid de inhoud over het bakpapier. Schuif de bakplaat in de oven en bak gedurende 30 minuten op 200 graden. Haal na 20 minuten de bakplaat even uit de oven en trek met twee vorken de jackfruit zoveel mogelijk uit elkaar (totdat het lijkt op pulled-pork). Roer en schep alles nog even goed om en schuif de bakplaat terug in de oven en laat het nog voor 10 minuten gaar worden.
  6. Ondertussen kan de rode kool in hele dunne reepjes worden gesneden. Doe de kool in een kom en voeg hier de azijn erbij en meng alles stevig door elkaar.
  7. Pak twee borden en nijd de broodjes doormidden en besmeer beiden helften met wat bio-mayonaise. Leg op elk broodje een blaadje sla en een hoopje rode kool salade. Haal de pulled jackfruit uit de oven en verdeel het over de twee broodjes. Snijd de avocado in plakjes en leg deze er bovenop. Nadat de bovenste helften  van de broodjes erop liggen kan je het uitserveren met wat extra salade garnituur. Klaar en eet smakelijk.
Guido Sparreboom
Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws

NET BINNEN

36 dode olifanten gevonden in Botswana

In het noorden van Botswana zijn in totaal 36 dode olifanten gevonden. Ze stierven om onbekende redenen. Het vermoeden bestaat dat de olifanten vergiftigd...

Greenpeace op landingsbaan Schiphol met spandoek

Actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanochtend de Aalsmeerbaan bij Schiphol opgefietst. Ze willen dat er voorwaarden worden gesteld aan de miljarden die de overheid...

Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout

Op vrijdagmiddag in een bosrijke omgeving van de Steenbliklaan in Oosterhout brandde kort een hevige bosbrand. Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout, 225 vierkante...

Grote grazers afgeschoten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer maakte bekend dat afgelopen winter in Oostvaardersplassen meer dan 150 zieke en verzwakte dieren zijn doodgeschoten. De meeste edelherten zijn in maart doodgeschoten....

Aziatische olifant geboren in dierentuin

Maandagavond 4 mei om 21.09 uur is in ARTIS een olifantje geboren. Het is een mannetje. De bevalling is heel voorspoedig verlopen. Het kalf...