Hoe werkt zonne-energie? 10 dingen om te weten over zonnepanelen

Hoe werkt zonne-energie? 10 dingen om te weten over zonnepanelen

Fotovoltaïsche zonnepanelen op zonne-energie (ook bekend als zonnepaneelsystemen, zonne-energiesystemen of zonne-energiesystemen) zetten zonlicht om in elektriciteit. Je kunt de elektriciteit die door het zonnesysteem wordt gegenereerd, gebruiken om jouw huis, bedrijf of zelfs je auto van stroom te voorzien.

Hoe werkt zonne-energie?

Voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen, is het belangrijk om te weten hoe zonne-energie precies werkt. Daarom hieronder 10 dingen die je moet weten over zonne-energie!

1. Zonnepanelen zijn een zeer geschikte manier om geld te besparen, ongeacht het budget

Als je het kunt veroorloven elke maand je elektriciteitsrekening te betalen, kun je het ook veroorloven om een zonnepanelen te laten installeren. Tegenwoordig kun je naast zonnepanelen kopen, ze ook huren. Dit maakt het mogelijk om direct te besparen, vanaf ieder budget.

2. Het laten installeren van zonnepanelen is een goede investering

Investeren in een zonnepaneelsysteem kan betere rendementen opleveren dan aandelen en obligaties – en dit is het juiste moment om die investering te doen. Terwijl fotovoltaïsche technologie op zonne-energie elk jaar geleidelijk verbetert, zullen financiële prikkels en kortingen afnemen naarmate zonne-energie populairder wordt. Dit is al te zien aan het jaar 2023, waar voordelen van zonnepanelen afvallen. Nu is het dus nog een goede tijd om te investeren!

3. Zonnepanelen bestaan al erg lang

Fotovoltaïsche systemen op zonne-energie zijn een beproefde technologie die voor het eerst werd uitgevonden in 1954 door wetenschappers van Bell Labs. Tegenwoordig worden zonnepanelen geïnstalleerd op enorm veel huizen in Nederland!

4. Zonnepaneelsystemen zijn erg duurzaam

Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn gemaakt van gehard glas en zijn bestand tegen hagel, sneeuw, regen en harde wind. Ze kunnen zelfs de levensduur van uw dak verlengen door het te beschermen tegen dagelijkse slijtage.

5. Zonne-energiesystemen kunnen 25 jaar of langer elektriciteit produceren

De meeste fabrikanten van zonnepanelen bieden een garantie van 25 jaar, met de garantie dat hun zonnepanelen gedurende een bepaalde periode met een bepaalde capaciteit elektriciteit zullen blijven produceren. Bij de meeste aanbieders in Nederland zit er rond de 12 jaar garantie op zonnepanelen. Daarna zijn ze dus nog niet stuk!

6. Zonne-energiesystemen zijn praktisch onderhoudsvrij

Zonnepaneelsystemen zijn ongelooflijk duurzaam. Behalve in extreme omstandigheden, hoeven ze niet vaak te worden gewassen of gereinigd.

7. Zonnepanelen kunnen bijna overal in Nederland worden geïnstalleerd

In Nederland krijg je voldoende zonlicht om voldoende elektriciteit uit zonnepanelen te produceren. Het hangt alleen af van het dak wat je hebt en naar welke kant jouw dak staat gericht. Mits je dak goed is, kun je gewoon zonnepanelen installeren!

8. Zonne-energiesystemen zijn verbonden met het elektriciteitsnet en hebben geen batterijen nodig om stroom op te slaan

Wanneer je een zonne-energiesysteem op jouw eigen dak installeert, blijf je verbonden met het elektriciteitsnet. Op momenten dat het systeem meer elektriciteit produceert dan je gebruikt, ontvang je via salderen het geld voor de elektriciteit die u naar het net stuurt weer terug. Dit heet salderen.

9. Zonne-energiesystemen kunnen het grootste deel van je elektriciteitsrekening weghalen

Met de juiste planning kunnen de zonnepanelen gedurende 12 maanden voldoende elektriciteit opwekken om aan je behoeften te voldoen. Zolang je voldoende dakruimte hebt om het juiste zonnepaneelsysteem te installeren, zal het vermogen dat de zonnepanelen produceren, het grootste deel van de elektriciteitsrekening weghalen.

10. Zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd op het dak van jouw huis of commercieel onroerend goed, op de grond of op een zonnekap

Zonnepanelen kunnen vrijwel overal worden geïnstalleerd waar het grootste deel van de dag direct zonlicht wordt ontvangen en niet wordt overschaduwd door bomen of gebouwen. Panelen op het zuiden produceren de meeste elektriciteit, maar de zonnepanelen kunnen ook op het oosten of westen worden gericht.

Gerelateerde artikelen