Hoe milieuvriendelijk is een zonnepaneel nu eigenlijk?

Zonnepanelen wel zo milieuvriendelijk als dat we allemaal denken? 2018 was een jaar met een record aantal zonuren en bovendien hebben we ook zijn er in dit jaar een recordaantal zonnepanelen geïnstalleerd zowel op huizen van particulieren maar ook bij bedrijven. Sommige huishoudens met zonnepanelen op het dak kregen dit jaar zelfs 100 euro terug van hun energie leverancier doordat ze te veel stroom hadden geleverd hiermee is bewezen dat tegenwoordig zonepanelen over het gehele jaar genomen voldoende capaciteit leveren, ondanks de zon in ons land niet altijd schijnt.

Maar zijn zonnecollectoren wel schoon bij de productie?

Batterijen van auto’s zijn niet zo schoon bij de winning van de delfstoffen voor de accu’s (zie andere blog over elektrische auto’s) maar hoe zit het met de fabricage van zonnepanelen?

Om hier maar gelijk antwoord op de vraag te geven: de energie die nodig is om een zonnepaneel te produceren, wordt in één jaar met (de allernieuwste zonnepanelen) weer opgewekt, terwijl de levensduur van de allernieuwste zonnepanelen zo’n 25 jaar betreft.

Zonnepanelen worden gemaakt van silicium

De zon geeft gratis schone energie door aan de zonnecellen en dat levert een Co2 neutrale energie op. Hoe beter de zonnecel, hoe meer energie er wordt gewonnen. Zonnepanelen zijn dus duurzaam en alleen bij de productie komt Co2 vrij. Het hoofdbestanddeel van een zonnepaneel is namelijk zand. Zuiver zand bestaat uit silicium dat gewoon uit de zandgrond gewonnen kan worden. Het silicium moet echter na de winning gezuiverd worden van vervuilende stoffen en daar zijn hoge temperaturen voor nodig. Bij dit proces komt momenteel nog CO2 vrij en hopelijk kan dat in de toekomst ook anders.

zonnepanelen

Recycling van zonnepanelen momenteel nog slecht

Een nadeel is de recycling van zonnepanelen die zo in elkaar zitten dat ze niet of nauwelijks kunnen worden gerecycled. In de toekomst zal ook hier meer aandacht aan worden besteed, zodat ze gemakkelijker kunnen worden gerecycled.

Leveren de zonnepanelen wel genoeg stroom op?

Per huishouden kan je het aantal zonnepanelen uitbreiden naar de hoeveelheid energie die nodig is. Meestal volstaat een gedeelte van het dak op de zuidzijde met zonnepanelen. Het teveel aan opgewekte stroom kan je leveren aan het energienet en dat levert winst op. Bij slechte weersomstandigheden kan je ook weer stroom aftappen van dit energienetwerk en aan het eind van het jaar krijg je meestal een vrij lage stroom rekening of zelfs geld terug van je energie leverancier.

Hoeveel keer meer levert windenergie op te aanzien van zonne-energie

Zo’n 6% procent van het totale energieverbruik in Nederland komt uit duurzame bronnen. Een moderne windturbine aan de Nederlandse kust levert jaarlijks ongeveer net zoveel stroom op als 36.000 zonnepanelen. Toch waait het niet elke dag en schijnt niet altijd de zon en zo zijn zon en wind energie beiden belangrijk om elkaar aan te vullen als het nodig is. Als we de elektriciteit van alle huishoudens in Nederland alleen van zonne-energie zouden voorzien dan zouden we gigantische accu’s moeten hebben om de stroom op te slaan. Niet altijd schijnt de zon (’s nachts of bij regen)en om de stroom te continueren moet de opgewekte stroom hiervoor worden opgeslagen. Voor alle huishoudens in Nederland is ongeveer 23.000 miljoen kilowattuur aan stroom nodig. Met de huidige stand van de techniek zijn daarvoor 46.000 hectare zonnepanelen nodig. Hiervoor is ongeveer grondstuk of oppervlak nodig van 22 bij 22 kilometer. Dat is nog geen driekwart van Terschelling en dat valt op zich nog reuze mee! Maar reuze accu’s bestaan niet en wind is daarom belangrijk en bovendien nog een andere energie centralen die de dalen op weet te vangen. (bio-gascentrale)

Vaste lasten verlaging met zonne-energie

Zonne-energie in Nederland heeft dus wel degelijk een toekomst en de Co2 vervuiling valt reuze mee. De prijs van zonnepanelen ligt tegenwoordig een kwart lager dan vijf jaar geleden. Een set van tien panelen inclusief installatie en omvormer kost nu 4500 euro; vijf jaar geleden was dat nog 6000 euro. Bij tien panelen is de jaarlijkse opbrengst aan zonnestroom 2200 kWh; een gemiddeld huishouden gebruikt 3300 kWh. Dat levert gemiddeld zo’n 450 euro op bij de huidige stroomprijs.

Zonnepanelen kunnen tot wel 40 jaar meegaan. Maar na 25 jaar wordt het rendement vaak wel minder. De laatste modellen heb je ze binnen zeven jaar terugverdiend? Dan leveren ze je daarna nog ruim 30 jaar geld op!

Guido Sparreboom
Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws

NET BINNEN

36 dode olifanten gevonden in Botswana

In het noorden van Botswana zijn in totaal 36 dode olifanten gevonden. Ze stierven om onbekende redenen. Het vermoeden bestaat dat de olifanten vergiftigd...

Greenpeace op landingsbaan Schiphol met spandoek

Actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanochtend de Aalsmeerbaan bij Schiphol opgefietst. Ze willen dat er voorwaarden worden gesteld aan de miljarden die de overheid...

Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout

Op vrijdagmiddag in een bosrijke omgeving van de Steenbliklaan in Oosterhout brandde kort een hevige bosbrand. Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout, 225 vierkante...

Grote grazers afgeschoten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer maakte bekend dat afgelopen winter in Oostvaardersplassen meer dan 150 zieke en verzwakte dieren zijn doodgeschoten. De meeste edelherten zijn in maart doodgeschoten....

Aziatische olifant geboren in dierentuin

Maandagavond 4 mei om 21.09 uur is in ARTIS een olifantje geboren. Het is een mannetje. De bevalling is heel voorspoedig verlopen. Het kalf...