Hét laatste groene nieuws over voeding en gezondheid

 Hét laatste groene nieuws over voeding en gezondheid
Digiqole ad

Hét laatste groene nieuws over voeding en gezondheid. Wie wil er nu geen goede gezondheid, fit en gelukkig zijn? Onze lichamelijke gesteldheid en geestelijke gesteldheid zijn sterk met elkaar verbonden, waardoor beiden zo goed mogelijk moeten zijn om het bovenstaande te bereiken. Voelen we ons geestelijk slecht dan kan het best zo zijn dat we lichamelijk wat mankeren en omgekeerd.

Gezondheid komt niet vanzelf

Als we stress ervaren, dan zijn we geestelijk snel vermoeid maar ook lichamelijk. Ook het omgekeerd geldt als we last hebben van hartkloppingen of rugpijn, dan kan dat veel geestelijke problemen geven als depressie, vermoeidheid of hoofdpijn.

Gezondheidsnieuws

Alles is in die zin afhankelijk van elkaar, maar we zijn degene die zelf moeten waken over slechte patronen en beïnvloeding daarvan. Door gezond te leven, kun je gezonde groente en fruit eten, maar ook proberen om voldoende beweging, ontspanning en plezier te bewerkstelligen. Het zijn dus allemaal dingen waar we zelf heel veel voor kunnen doen of juist laten. Om nog meer te leren over wat wel en niet goed is voor je gezondheid.

Groente en fruit

De mens maakt deel uit van de natuur en ons lichaam is niet gewend om bewerkt voedsel of gefabriceerd fabrieksvoedsel te eten. Om dit beter te kunnen begrijpen zouden we duizenden jaren terug moeten denken in de tijd. Alles wat we toen in de oertijd aten was voornamelijk plantaardig en bestond dus uit groente en fruit. Ons lichaam is hier nog steeds op ingesteld en kan daarom slecht omgaan met voeding die sterk afwijkt van ons oer-voedsel, vooral bewerkt voedsel. Je hoeft echter niet altijd zover terug te gaan in de tijd om dat te begrijpen. Zo zijn in Nederland de meeste mensen in 50 jaar en in Azië in 25 jaar tijd steeds dikker geworden en nemen de welvaartsziekten sinds de opkomst van de voedingsindustrie nog steeds toe. Bewerkte suikers en vetten zijn hier de grootste oorzaak van, naast de velen toevoegingen die in bewerkt voedsel zitten. Het is terug te vinden in fastfood, frisdranken, ketchup, mayonaise, koekjes, chips, patat, pizza, broodbeleg, ijs, snoep, sauzen etc.

Voedingsmiddelen in supermarkt

80% van wat je aantreft in de supermarkt is bewerktvoedsel en 80% van dit bewerkte voedsel bevat suiker en veel E-nummers. Mensen die dik worden gaan vaak diëten met smaakmakers. Maar ook in heel veel bewerktvoedsel waar je zogenaamd slank van wordt, zit nog steeds heel veel suiker.

Twee stuks fruit per dag en 200 gram groente

Het eten van meer groente en fruit zou de oplossing zijn voor heel veel welvaartsziekten. In de regel eten Nederlanders daar te weinig van en eten we meer aardappelen, vlees en bewerkt voedsel. Groente en fruit bevatten bijna alles wat we nodig hebben; van eiwitten, mineralen en vitaminen tot vezels en antioxidanten. Je zou zonder of met te weinig groente en fruit een gebrek krijgen aan mineralen en vitaminen en weerstandsverlies en gezondheidsproblemen kunnen krijgen. Daarentegen, als je genoeg verse groente en fruit eet, kun je heel veel ziektes voor een groot deel voorkomen, van oogziektes tot hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Niet alles, wel veel! Antioxidanten kun je zien als een werkzaam medicijn dat vooral preventief werkt. Maar adem je bijvoorbeeld te veel fijnstof in, kom je in aanraking met te veel landbouwgif of ben je erfelijk belast, dan kunnen de antioxidanten in fruit en groente niet alles tegengaan en we moeten dus we wel altijd voorzichtig blijven.

Biologisch eten

Men beweert vaak nog steeds dat landbouw gif geen kwaad kan voor het menselijk lichaam, omdat de gifstoffen op groente en fruit minimaal zijn. Het probleem is dat kleine hoeveelheden giftige stoffen soms in het lichaam niet direct worden afgevoerd en zich kunnen ‘opstapelen’ tot gevaarlijke hoeveelheden. Zo kan het DNA beschadigd raken en kan er kanker ontstaan. Ook over landbouwgif hebben we heel wat blogs geschreven en het is voor iedereen staat vrij om te denken en te kopen wat voor hem het beste lijkt. Mocht je niet overtuigd zijn dat biologisch eten gezondheidsklachten kan voorkomen, dan kun je nog altijd biologisch kopen om het milieu en de natuur te sparen en, voor de vleeseters, voor het dierenwelzijn op boerderijen. In biologisch voedsel zit daarnaast soms nog wel suiker.

Om gezond te blijven zouden we elke dag twee stuks fruit en 200 gram groente moeten eten. Dit mag ook meer zijn en daarnaast moeten we met mate en gevarieerde natuurlijke producten eten als roomboter, kokosolie, eieren, vis etc. en geen of weinig bewerkt voedsel.

Digiqole ad

Guido