Hello good friday: Geluk bevordert je gezondheid

 Hello good friday: Geluk bevordert je gezondheid
Digiqole ad

Geluk bevordert je gezondheid. Gelukkig zijn is goed voor de algehele gezondheid. Maar als je niet echt gelukkig bent, piekert of  als de negatieve gedachten overheersen? Wel je bent niet de enige… ook positieve mensen hebben negatieve gedachten en het is dus mens eigen om negatieve gedachten te hebben. Belangrijk is dat je positief moet blijven denken en dus alles wat negatief is, toch een positieve draai moet proberen te geven. Zo moet je op de eerste plaats geloven in je zelf en je moet gewoon aannemen dat je er mag zijn als de persoon die je bent. Je bent uniek en niemand is meer dan jou en ook niet minder…klaar! Het kost veel meer moeite om positieve gedachtegang vast te houden, dan negatieve en je moet er dan ook je best voor blijven doen. Uiteindelijk wordt je  beloont doordat je er gelukkiger van wordt en het is goed voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ook negeren van negatieve prikkels (hoe moeilijk het ook is) kan een bijdrage geven om gelukkiger te worden. Negeer en denk voor mijn part crepeer, zolang je het maar blijft negeren en er “boven” blijft staan.

Carpe diem is een Latijns spreekwoord voor dat Pluk de dag

Sommige mensen moeten een bijna doodervaring hebben gehad, voordat ze door hebben dat alles relatief is en het leven simpel. Pluk de dag en anders mis je weer een stukje uit je leven, waarin je ook gewoon gelukkig/ tevreden had kunnen zijn. Indien je negatieve gedachtes gaan overheersen, zullen deze beslag leggen op je normale inzicht of kijk op het leven zelf en maken je depressief. Blijf dus bij alles positief en overwin je negatieve gedachtes. Hierdoor kom je uit de negatieve spiraal en wordt je vanzelf gelukkiger.

Gelukkige mensen leven gezonder

Gelukkige mensen voelen zich fijner, leven ( bewegen) en eten vaak gezonder ( meer groente en fruit). Omgekeerd kan ook, wie gezond eet, of sport, voelt zich fijner en is ook gelukkiger. Negatief denkende mensen hebben meer geestelijke gezondheidsproblemen en zijn ook vaak ongezonder. Mogelijk omdat ze nergens meer zin in hebben ( om bijvoorbeeld gezond eten te koken) en hun huis niet uit komen. Uit onderzoek is gebleken dat deze groep meer diabetes, beroertes en hartziektes hebben.

buien

Hoe kom ik uit mijn dip!

Beweeg! door meer lichaamsbeweging wordt je gezonder en wordt ook je geestelijke gezondheid bevordert. Regelmatige een fysieke activiteit (bewegen) of sporten draagt bij aan een verlaging van stress en een verhoging van het energieniveau. Daarnaast geeft het een vermindering van lichaamsvet en een lagere bloeddruk. Ook zullen slaap en gezondheid problemen af nemen. Mocht je veel spanningen ervaren of stress, dan is lichamelijk inspanning (fitness, lopen, fietsen of van mijn part slaan op een boksbal) een goede manier om er van af te komen. Probeer wel (preventief) dit elke week dan ook te doen en vol te houden. Mensen die actief bewegen en sporten ervaren bijna altijd, dat ze zich beter voelen na afloop van hun prestatie. Het is bijna een kwestie van discipline om het te gaan doen en vol te houden, maar de beloning is groot; het maak je gezonder en gelukkiger.

Happy!

Het psychisch welbevinden wordt beter als je lichaam zich goed voelt en andersom geldt dat ook! Om de algehele gezondheid te bevorderen moeten we dus bewegen, goed en gezond eten en positief denken. Als je je niet happy voelt, kan het de oorzaak zijn dat je hieraan niet hebt voldaan. Zo is bekent dat slaaptekort ( door stress of weinig beweging) je depressieve gevoelens kunnen versterken, maar andersom geldt natuurlijk hetzelfde….ga je negatieve of depressieve gevoelens tegen door te bewegen, sporten en positief te denken. Je slaapt daardoor beter en je voel je beter en gelukkiger.

Stress

Stress kan er voor zorgen dat er een toename is van het hormoon cortisol, dat bijdraagt aan een aantal schadelijke effecten, zoals een verstoorde slaap, gewichtstoename, diabetes type 2 of een te hoge bloeddruk. Wordt de stress factor minder, dan zal ook het cortisolgehalte verminderen, waardoor alles een stuk beter wordt.

Werkdruk

Werkdruk is vaak een grote stress factor. Hierdoor wordt veel geestelijke energie uit je lichaam onttrokken en voel je moe en heb je meer negatieve gedachtes. Een andere baan zou een oplossing zijn, maar niet realistisch. Positief denken en grenzen stellen werkt vaak wel. Wees zelfverzekerd, relativeer, probeer positief te blijven denken en negeer negatieve prikkels. Psychisch welbevinden kan je stressniveau helpen verlagen en geeft juist een verlichting van de omstandigheden, waardoor je je zelf prettiger voelt.

Bloeddruk

Indien het welbevinden goed is, kan een te hoge bloeddruk aanzienlijk afnemen en het is beter voor je hart. Het is niet onbekend dat mensen die zich vaak druk maken, ook eerder tot de groep hart patiënten behoren. Om het risico op hartziektes sterk te verminderen, moet je stress, boosheid en spanningen zien te voorkomen. Desnoods moet je meditatie lessen gaan volgen, je leven radicaal veranderen, of stoppen met het geen je lief is……een te hoge bloeddruk is slecht voor de gezondheid en hartproblemen kunnen je fataal worden. Psychisch welbevinden blijkt ook een gunstig effect te hebben bij mensen die al een te hoge bloeddruk of hartziekte hebben. Kortom het geestelijk welbevinden heeft grote invloed om je algehele gezondheid.

Snel is goed, langzaam is slecht?

Door een verkeerde gedachtegang waarbij je snelheid prefereert boven gewoon presteren, ontneemt je de kans om dat wat je doet, positief te ervaren. Juist in dat echte ervaren schuilt ontspanning en meer werkplezier. Probeer ie zelf af te remmen en probeer inspannende activiteiten af te wisselen met ontspannende. Neem je dus voor om alles meer met geduld te doen. Doe het gewoon een tandje langzamer.

Mindfulness oefening

Je kunt stress of een negatieve spiraal doorbreken, door op je ademhaling te richten. Blijf bewust ademhalen totdat je hoofd stil wordt. Dwaal je af? Breng je aandacht terug naar je ademhaling en neem daar gewoon ook de tijd voor. Meditatiemuziek en een liggende ontspannende positie, kunnen daarbij helpen.

Inspannen en ontspannen

Het geestelijk wel bevinden kan worden bevordert door je ergens op te kunnen concentreren. (hobby, een leuk tv programma, netflix, computer) Ontspanning en afleiding zijn van belang om rust te vinden. Nog beter is soms na een stress volle dag, eerst je in te spannen (actief bewegen door bijvoorbeeld te fietsen) en dan te ontspannen. Door je in te spannen kan je de negatieve spanningen en gedachtes af laten vloeien en vervolgens krijg je een beloningsgevoel door te douchen, zitten en te ontspannen.

Hello Good friday

Laat je niet verleiden tot negatieve gedachten en werk aan positieve gedachtes. Leef je leven, leef gezond.

Digiqole ad

Guido