Halsbandparkieten een plaag voor fruittelers

 Halsbandparkieten een plaag voor fruittelers
Digiqole ad

De halsbandparkiet is al 50 jaar lang in Nederland een vertrouwde verschijning in verschillende steden. Deze parkieten zijn knalgroen en hebben een dunne zwarte band van veren om hun nek (vandaar de naam). Verder zijn ze bijzonder levendig en luidruchtig. De halsbandparkiet is afkomstig uit India en Centraal-Afrika en is ooit ontsnapt en zelfs met opzet losgelaten om een park in België op te vrolijken. Doordat de vogel schuilt in holle boomstammen en bijgevoerd wordt, kan deze vogel goed tegen onze winters. Zou de vogel niet meer worden bijgevoerd met brood, fruit en zaden, dan zouden ze waarschijnlijk in aantal terug nemen. Momenteel zijn er zeker 12000 stuks in en om de steden. De vogel heeft daarnaast in de steden weinig te duchten van roofvogels als de slechtvalk, waardoor zijn enigste grootste vijand de mens of de kat is.

Noodklok voor het groene gevaar onzin of niet?

Europese wetenschappers hebben nu de noodklok geluid en een lijst opgesteld van invasieve uitheemse diersoorten waarin de halsbandparkiet hoog genoteerd staat. Nederland wordt steeds warmer en met de gematigde winters wordt het steeds gemakkelijker om te overleven voor exoten. Zo is het aantal Canadese ganzen sterk toegenomen en sinds 2010 ook de Halsbandparkiet. Hierdoor beginnen ze wel een bedreiging te vormen voor onze inheemse vogels en andere diersoorten die hetzelfde voedsel eten of nestgelegenheid gebruiken. Zo eten de halsbandparkieten die ook leven van bessen en vruchten, ook deels het voedsel dat spreeuwen of merels eten en de zaden die mezen eten. Spechten gebruiken als nestgelegenheid holle bomen en die gebruiken de halsbandparkieten ook als nestgelegenheid.

Veel geluidoverlast als ze met honderden kwetteren

Ze kunnen ook voor en na het broedseizoen zich ophouden met wel twee duizend stuks. Een voorbeeld is de Hofvijver in den Haag waar ze massaal zich ‘s nachts ophouden in bomen en voor geluidoverlast zorgen.

Stadsparken en tuinen

Stadsparken en tuinen zijn in Nederland veruit favoriet, waar ze het meeste voedsel vinden of krijgen. Fruittelers zijn er zeker niet blij met deze vogel die steeds meer schade berokkend aan knoppen en fruit van fruitbomen. Maar ook aan andere agrarische gewassen berokken deze vogel steeds meer schade zoals aan mais en graan. Maar omdat er in de winter niet veel te eten is buiten de stad, vormen ze vooralsnog geen grote plaag voor de fruitkwekers of boeren. Landbouwbedrijven die veel last hebben van de halsbandparkiet zetten nu soms al akoestische en visuele afweermiddelen in, zoals knalapparaten, flapperlint, holografische tape, vogelafweerpistolen. Maar om overal netten te gaan gebruiken is bijna onmogelijk.

In welke steden zijn deze halsbandparkieten te zien

Momenteel zijn er in Nederland grote aantallen te vinden in steden als Rotterdam, Den Haag Leiden, Alkmaar en Amsterdam. Maar op dit moment verspreiden ze zich nog steeds en andere steden als Utrecht en Breda zijn er ook al mee bekend. Met de klimaat opwarming krijgen we steeds meer te maken met het feit dat exoten weten te overleven in ons gematigd klimaat. Zo nemen het aantal ganzen toe, maar ook insecten die ziekten over kunnen brengen zoals de reuzenteek, tijgermuggen en die voor grote overlast zorgen als de processierups.

Digiqole ad

Guido