Hadden we de coronacrisis niet kunnen voorkomen?

 Hadden we de coronacrisis niet kunnen voorkomen?
Digiqole ad

Coronavirus (COVID-19) is de algemene naam van een grote familie van virussen, waar het recente virus 2019-nCoV onder valt, maar ook SARS uit 2003 en MERS uit 2012.

Wat is een coronavirus?

De Wereld Gezondheid Organisatie was op 12 januari 2020 al op de hoogte van het nieuw type coronavirus in China, maar sloeg pas eind januari 2020 alarm toen het al verspreid was over enkele andere landen in de wereld.

Hadden we niet beter de grenzen meteen kunnen sluiten voor China en waarom reageerde Nederland zo laat? Op 21 maart 2020 gingen de Nederlanders massaal naar het strand en pas op 23 maart 2020 sprak Minister president Mark Rutte de Nederlanders pas echt aan en nam maatregelen. Mark Rutte sprak van een ‘intelligente lockdown’. Alle samenkomsten tot 1 juni werden verboden. Zo werd er een samenscholingsverbod ingesteld en boetes volgde als je geen 1,5 meter afstand houdt en bij supermarkten werd een deurbeleid ingesteld, zodat er niet te veel mensen tegelijk binnen zijn.

Wereld Gezondheid Organisatie

Heeft sinds 2009 al zes keer alarm geslagen vanwege een virus In 2009 begon het met de Mexicaanse griep, 2014 sloeg het twee keer alarm vanwege een vorm van polio en een ebola-uitbraak in West-Afrika. 2016 sloegen ze alarm vanwege het zikavirus en 2019 sloegen ze alarm, omdat er een ebola-epidemie was ontstaan in Congo.

Virusuitbraak

In de laatste 100 jaar zijn er al eerder virusuitbraken geweest die de hele wereld over gingen. 1918 De Spaanse griep: (ontstond niet in Spanje) Na de Eerste Wereldoorlog was de wereld getroffen door de Spaanse griep, die via Amerikaanse oorlogstroepen over de rest van de wereld werd verspreid. Het is de dodelijkste grieppandemie uit de geschiedenis en zo’n 100 miljoen mensen overleefden het niet. In Nederland eiste de pandemie naar schatting 30 duizend levens.

1957 de Aziatische griep: deze griep begon in Singapore, maar verspreide zich snel door de wereld. Zo’n 1,1 miljoen mensen overleefden het niet.

1968 Hongkong griep: deze griep begon in China en verspreide zich naa Hongkong en over Azië. Naar schattingen kwamen een miljoen mensen om.

Wereld Gezondheid Organisatie kan levens reddend door op tijd te reageren of in te grijpen. Duidelijk is dat virussen de wereld opnieuw in hun greep hebben of nooit weg zijn geweest en we nooit precies weten hoe groot een volgende uitbraak van een virus zal zijn.

Ondanks de recente geschiedenis, leek de WGO toch niet erg onder de indruk van wat er in het verleden had afgespeeld. De WGO had eind december 2019 al genoeg informatie binnen kregen van een vermoedelijke uitbraak van een virus in China. Op 12 januari 2020 was officieel bevestigd dat het om een nieuw Coronavirus ging met de naam “Covid-19”. pas eind januari 2020 toen het al te laat was, sloegen ze pas alarm. Ondertussen was het virus al over de wereld verspreid en de besmettingen en doden namen al sterk toe.

Nog even de feiten op een rijtje

Op 31 december 2019 werd het WHO China Country Office op de hoogte gebracht van gevallen van longontsteking onbekende oorzaak, ontdekt in Wuhan City, in China.

Op 11 en 12 januari 2020 ontving de WHO verdere gedetailleerde informatie van de National Health Commission China. De informatie was dat de Chinese autoriteiten hebben een nieuw type coronavirus hadden geïdentificeerd dat al op 7 januari 2020 werd geïsoleerd.

20 januari 2020: in China zijn er zeker 1700 Chinezen besmet met het coronavirus. Ook in buurlanden als Thailand, Zuid-Korea en Japan zijn nu besmettingen van het Coronavirus.

Opmerkelijk genoeg roept de Wereld Gezondheid Organisatie op tot waakzaamheid, maar beperkt het reizen van en naar China niet en zie geen reden om de handel met China te verbreken.

Ze weten wel om welk virus het gaat namelijk het coronavirus, een virus dat het directe ademhaling-syndroom geeft en Sars veroorzaakt. Dat virus dook achttien jaar geleden eerder op, ook in China, en eiste wereldwijd bijna achthonderd levens.

30 januari 2020 Wereld gezondheids organisatie (WHO) heeft het coronavirus uitgeroepen tot internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Zo’n 11.700 mensen zijn inmiddels besmet in China, van wie er 259 zijn overleden. WHO zegt dat het aantal ziektegevallen buiten China tot dusver relatief beperkt is gebleven. Het gaat om 98 besmettingen in 18 landen buiten China, waar het virus het leven heeft gekost aan zeker 213 mensen.

virusuitbraak

In de laatste 100 jaar zijn er al eerder virus uitbraken geweest die de hele wereld over gingen. 1945 De Spaanse griep: (ontstond niet in Spanje) Na de Eerste Wereldoorlog was de wereld al getroffen door de Spaanse griep, die via Amerikaanse oorlogstroepen over de rest van de wereld werd verspreid. Het is de dodelijkste grieppandemie uit de geschiedenis en zo’n 100 miljoen mensen overleefden het niet. In Nederland eiste de pandemie naar schatting 30 duizend levens.

1957 de Aziatische griep: deze griep begon in Singapore, maar verspreide zich snel door de wereld. Zo’n 1,1 miljoen mensen overleefden het niet.

1968 Hongkong griep: deze griep begon in China en verspreide zich naa Hongkong en over Azië. Naar schattingen kwamen een miljoen mensen om. Wereld Gezondheid Organisatie kan levens reddend door op tijd te reageren Duidelijk is dat virussen de wereld opnieuw in hun greep hebben of nooit weg zijn geweest en we nooit precies weten hoe groot een volgende uitbraak van een virus zal zijn.

Wat de gevolgen zijn van de wereld wijde uitbraak van het coronavirus is bekend, maar waar en wanneer het uiteindelijk stopt niet. Het verspreid zich als een olievlek over de hele wereld. Naast de duizenden zieken en doden legt het ook de hele economie plat en de gevolgen zijn niet te overzien.

Door de grenzen voor passagiers of toeristen uit China niet gelijk op slot te gooien, kort na de uitbraak in China, verspreidde zich het virus in weken over de hele wereld. De WHO-gezondheidsorganisatie heeft hierin duidelijk gefaald of de uitbraak sterk onderschat, om niet snel maatregelen te treffen. Of waren het de economische belangen die toch weer voor gingen, omdat China een belangrijke handels partner is?

Het aantal besmettingen wereldwijd is vastgesteld op

Op 26 maart was het aantal doden als gevolg van het Coronavirus wereldwijd vastgesteld op ruim 526.000 (meer dan een half miljoen). Meer dan 23.700 mensen overleden aan het virus en ruim 122.000 personen herstelden.

Aantal besmettingen

zondag 29 maart 2020: Het aantal besmettingen in Spanje nam opnieuw flink toe, van 72.248 naar 78.797. Verenigde Staten staat het aantal op 124.686, Italië 92.472, hoewel de cijfers in China nauwelijks meer toenemen, staat het aantal besmettingen op 82.060.

Aantal doden

In Italië: zijn er 756 mensen overleden aan het coronavirus.Het totaal aantal overledenen komt daarmee op 10.779 te staan. Spanje zijn heeft 838 doden tot nu toe.

Nederland: aantal doden is met 132 gestegen tot 771.
België: is het aantal doden gestegen naar 431.
Groot-Brittannië: het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is in één dag met 209 gestegen tot 1.228.

Digiqole ad

Guido