Wat gebeurt er met ons gerecycled plastic

Verscheept Nederland nu wel of niet het plastic? Wij Nederlanders proberen het plastic afval te scheiden, vaak in de plastic recycle zakken van de gemeente en hopen dat het een grondstof vormt voor nieuw plastic producten. Dit wordt wel ‘bronscheiding’ genoemd. In sommige gemeentes ( noorden) kan het plastic ook gewoon bij het testafval gooien.Nadat het vuilnis is opgehaald scheiden de super moderne afvalverwerkers het plastic van de rest van het afval, om het daarna te gebruiken voor recycling.

Wat gebeurt er met plastic afval?

In 1992 importeerde China plasticafval van landen uit Europa en betaalde daar zelfs voor. Maar het land heeft grote moeite om het plastic goed te scheiden dat wordt aangeleverd en er zitten vaak ook chemische stoffen bij. China heeft dan ook de import stop gezet en wil niet langer het afvoerputje van de wereld zijn.

Voor Nederland is het verplicht om plastic afval binnen Europa te laten verwerken. Momenteel wordt  ongeveer een derde van het afval dat voor heen naar China ging, nu verscheept naar andere Aziatische landen. De rest wordt momenteel in Europa verwerkt of verbrand.

Recycle-doelstelling gaan we niet halen

De doelstelling was om dit jaar 54 procent van de consumenten- en bedrijfsverpakkingen te recyclen. Maar doordat er nu meer afval zijn gaan verbranden, wordt de doelstelling niet gehaald. Hierdoor gaat Nederland waarschijnlijk de doelstelling voor het recyclen van kunststof verpakkingen niet halen.

Waar gaat plastic naartoe als je het weggooit?

Vaak zijn de plastics niet goed gesorteerd en moet het worden verbrand. Nederland exporteert een deel van zijn plastic afval naar Duitsland, waar het materiaal tegen betaling verwerkt wordt. Zelf verbranden de Duitsers hun eigen mixplastics (slecht gesorteerd plastic) in energiecentrales en de kans dat daar slecht gesorteerd Nederlands plastic bij zit is groot.

Tot een jaar geleden was het antwoord meestal: China. Maar de Volksrepubliek sloot in januari 2018 de grenzen voor 24 categorieën afval, waaronder plastic. En dat lijkt een zegen te zijn voor de Europese en ook de Nederlandse recycle-industrie.

Bioplastic heeft de toekomst

Bioplastic is plastic dat gemaakt wordt uit natuurlijke producten, zoals zetmeel gewonnen uit aardappels of maïs. Bioplastic kraakt en kan gewoon bij het afval omdat het slecht verteerd in de compostbak.

Biologisch mag niet bij het gewone plastic omdat hierdoor het gewone plastic niet meer kan worden gerecycled. De afvalverwerkers van plastic willen er dan ook het liefst vanaf.

Hoe we zoveel mogelijk plastic hergebruiken

Bioplastics met een logo in de vorm van een kiemplant. Maar de afvalbranche heeft het helemaal gehad met deze afbreekbare plastics. Want ook plastics gemaakt uit plantaardige grondstoffen als suikers of zetmeel gaan door het leven als bioplastics.

Bioplastic niet in de gft-bak

Bio-plastic mag niet in de gft-bak omdat het slecht verteerd. Ook mag het niet bij het gewone plastic omdat het geen plastic omdat het geen plastic is. Het gevaar is zelfs dat het plastic dat gerecycled is wordt afgekeurd en alles wordt verbrand. Let dus op het logo en kraakt het plastic dan is het wel zeker Bioplastic of geen plastic maar aluminiumfolie.

Guido Sparreboom
Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws

NET BINNEN

36 dode olifanten gevonden in Botswana

In het noorden van Botswana zijn in totaal 36 dode olifanten gevonden. Ze stierven om onbekende redenen. Het vermoeden bestaat dat de olifanten vergiftigd...

Greenpeace op landingsbaan Schiphol met spandoek

Actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanochtend de Aalsmeerbaan bij Schiphol opgefietst. Ze willen dat er voorwaarden worden gesteld aan de miljarden die de overheid...

Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout

Op vrijdagmiddag in een bosrijke omgeving van de Steenbliklaan in Oosterhout brandde kort een hevige bosbrand. Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout, 225 vierkante...

Grote grazers afgeschoten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer maakte bekend dat afgelopen winter in Oostvaardersplassen meer dan 150 zieke en verzwakte dieren zijn doodgeschoten. De meeste edelherten zijn in maart doodgeschoten....

Aziatische olifant geboren in dierentuin

Maandagavond 4 mei om 21.09 uur is in ARTIS een olifantje geboren. Het is een mannetje. De bevalling is heel voorspoedig verlopen. Het kalf...