Floris en Ivar met duurzaam nieuws van over zee

Duurzaam nieuws van over zee. Floris en Ivar maken een wereldreis per zeilboot rond de wereld. Hun missie is duurzame projecten te bezoeken en bekendheid geven. Op onze website van Groennieuws.nl volgen hun nieuwe activiteiten van over zee of van de landen die dit tweetal aandoen op zoek naar duurzame ontwikkelingen. Elke maand ongeveer plaatsen we een blog over deze stoere zeezeilers, die gebruik maken van de wind om zo duurzaam mogelijk te reizen.

Waar gaat de reis naartoe?

Ivar Smits en Floris van Hees Floris zeilen de wereld rond van Amsterdam naar Australië in een tijdbestek van 5 jaar. De twee jonge mannen durven het avontuur aan, met een opgeknapt 40 jaar oud zeilschip met de naam: de Lucipara. In Amsterdam op 13 juni 2016 zetten ze voor het eerst koers naar Scandinavië. Momenteel februari 2018 hebben ze al verschillende duurzame projecten bezocht in verschillende landen. Momenteel bevinden ze zich rond de Middellandse en zijn ze aanbeland langs de kust van Portugal. Rekening houdende met de pasaat winden vindt de grote oversteek naar Brazilië plaats, die staat gepland via Uruguay en Argentinië. Daarna zeilen we zuidwaarts om Latijns-Amerika heen, richting de Stille Oceaan. Ze hopen dan de oversteek te kunnen maken naar Nieuw-Zeeland en vervolgens Australië. Uiteindelijk zeilen ze van Australië terug zeilen naar Nederland via Zuid-Afrika, maar dat is nog ver weg en voor over twee, drie jaar.

Februari 2018 Portugal

Momenteel hebben ze het meest zuidwestelijke puntje van Portugal met hun zeilboot gepasseerd en na uren kruisen legden ze hun zeilboot aan in de goed beschutte haven van Lagos. De warme temperatuur en de goede sfeer, doen hun goed en ze gaan op onderzoek uit naar een nieuw duurzame project.

Kurkeiken

Dit maal komen ze aan bij een duurzaam project, dat traditioneel al van generatie op generatie in stand wordt gehouden, maar wel mee gaat met de tijd wat de toepasbaarheid betreft. Het gaat hier om de kurkeiken. Deze eikenbomen lijken op onze Noord-Europese eiken, maar dan met kleinere bladeren en een dikke schors.

Op de web site van zeilers voor duurzaamheid of sailors for sustainability is er al een blog over deze kurkeik door het tweetal geschreven en geplaatst. Wij van hellogreen.news geven op deze blog slechts kort een samenvatting.

Natuurlijk en hernieuwbaar

Kurkeiken houden van een warm klimaat. Kurk komt van de kurkeik, de Quercus Suber en deze kurkeiken houden van warmte en een goede grondsoort, waardoor de bomen alleen voor komen in warme gebieden als Spanje, Italië en in dit geval Portugal. Deze cultuur bomen worden door de mens aangeplant, onderhouden en pas gerooid als ze daadwerkelijk dood zijn. Ze zijn om hun hoge cultuur en natuur waarde bij de wet beschermt en mogen nooit zomaar gekapt worden zonder vergunning.

Kurk is een natuurlijk product

Het materiaal kurk ontstaat door het verwijderen van de schors van de boomstam. De schors wordt al voor generaties lang in gedeelten van de boom gehaald. Dit gebeurd nog heel traditioneel met de hand en wordt gedaan door zeer vaardige arbeiders, die hiervoor speciale bijlen gebruiken. Om de 9 jaar kunnen ze opnieuw de aangegroeide kurk laag oogsten. Kurkeiken groeien langzaam en pas na 40 jaar kan er kurk geoogst worden. De bomen zelf kunnen tweehonderd jaar oud worden. Na een oogst groeit de schors vanzelf weer aan. De kwaliteit van de schors neemt zelfs over de jaren toe, doordat de schors ronder en dikker wordt.

Duurzaam

Qua duurzaamheid zit het dus wel goed met de kurkeiken: ze zijn een bron van natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar materiaal. Ook nemen kurkbossen CO2 uit de lucht en houden het klimaat vochtig. Vooral de wortels zijn belangrijk omdat ze bodemerosie tegen gaan en het regenwater langer vast houden met hun wortels. Daarnaast dragen de bomen bij aan een gevarieerde leefomgeving voor dieren en andere boom en planten soorten. Door de gezonde biodiversiteit hebben de kurkeik bossen een grote natuur waarde.

Duurzaam oogst

Een kurkeik kan tijdens zijn levenscyclus tot wel twintig keer veilig worden ontschorst. Dit maakt kurk tot een onuitputtelijke natuurlijke bron van inkomsten en materiaal. Een normale boom produceert ruim honderden kilo’s kurk bij elke oogst en overleeft vele generaties. Elk jaar worden nieuwe plantages kurkeiken geplant, om ervoor te zorgen dat het productieniveau van kurk wordt gehandhaafd.

Lokale werkgelegenheid

De kurkeik vormt een belangrijke inkomstenbron voor landeigenaren en werkers. Deze kurkschillers beheersen een eeuwenoud ambacht, dat nog altijd met de hand wordt gedaan. Met een speciale bijl verwijderen ze de schors, zonder de boom te beschadigen. Een heel precies werkje, dat in het seizoen zeer goed betaald werk oplevert voor mensen uit de regio.

Wereldwijde duurzame oplossing?

De veelzijdigheid en duurzame eigenschappen van kurk, zijn tot aan de dag van vandaag nog steeds op en top! De gebruikstoepassingen worden alleen maar meer. De helft van alle kurkproductie komt uit Portugal. Portugese kurk geldt, nog steeds, als de beste ter wereld. Dit is vooral te danken omdat de grond en het klimaat geschikt is in Portugal. Helaas hebben niet veel landen dus de mogelijkheid om deze boom te planten, om er over 40 jaar kurk van te oogsten.

Toepassingen van kurk:

– Als kurktextiel. Kurktextiel (ook wel kurkleer) is zeer geschikt om tassen of kleding van te maken.
– Als vloer. Kurkvloeren zijn warm en stil (warmte- en geluidsisolerende waarde is hoog).
– Als prikbord /prikwand. Kurk heeft een natuurlijke uitstraling en is geschikt om punaises in te prikken.
– als wand isolatie en decoratie.

– en natuurlijk om wijnflessen aftedichten met een kurk dop.

We wensen onze zeilers een behouden vaart en we zijn benieuwd met het volgende nieuws dat ze gaan brengen over duurzaamheid. Zou jij ook een gastartikel willen plaatsen op onze site?

Guido Sparreboom
Foutje gezien? Mail naar: guido@groennieuws.nl ❤️ We zijn je dankbaar! Hoofdredacteur van het online journalistieke platform Groen Nieuws

NET BINNEN

36 dode olifanten gevonden in Botswana

In het noorden van Botswana zijn in totaal 36 dode olifanten gevonden. Ze stierven om onbekende redenen. Het vermoeden bestaat dat de olifanten vergiftigd...

Greenpeace op landingsbaan Schiphol met spandoek

Actievoerders van Greenpeace Nederland zijn vanochtend de Aalsmeerbaan bij Schiphol opgefietst. Ze willen dat er voorwaarden worden gesteld aan de miljarden die de overheid...

Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout

Op vrijdagmiddag in een bosrijke omgeving van de Steenbliklaan in Oosterhout brandde kort een hevige bosbrand. Brandweer groot uitgerukt voor bosbrand in Oosterhout, 225 vierkante...

Grote grazers afgeschoten in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer maakte bekend dat afgelopen winter in Oostvaardersplassen meer dan 150 zieke en verzwakte dieren zijn doodgeschoten. De meeste edelherten zijn in maart doodgeschoten....

Aziatische olifant geboren in dierentuin

Maandagavond 4 mei om 21.09 uur is in ARTIS een olifantje geboren. Het is een mannetje. De bevalling is heel voorspoedig verlopen. Het kalf...