Fijnstof en smog door stikstofdioxide

Digiqole ad
Luchtverontreiniging

Toont aan dat wereldwijd jaarlijks rond de zeven miljoen mensen overlijden aan de gevolgen van de lucht die zij inademen. In ons eigen land is ongeveer 2% van alle sterfgevallen te wijten aan luchtverontreiniging. In 2013 stierven er 141.100 personen in Nederland, 2% hiervan, dus 2.822 personen, stierven aan de gevolgen van luchtverontreiniging. Als gevolg van het inademen van verontreinigde lucht ontstaan longaandoeningen als COPD en luchtweginfecties maar ook hart- en vaatziekten, verschillende vormen van kanker en beroertes. Een oorzaak van deze gezondheidseffecten is de grote hoeveelheid fijnstof (PM10) dat in de lucht aanwezig is. Een verhoogde concentratie aan fijnstof kan verschillende oorsprongen hebben. Dit kan een natuurlijke oorsprong hebben zoals: ,zeezoutaerosol ( zout of zand deeltjes in de lucht) vulkaanuitbarstingen en bosbranden. Bij de laatste twee komen veel koolstofdioxide (CO2) en zwaveldioxide (SO2) vrij.

Maar de mensheid zelf veroorzaakt ook veel fijnstof als gevolg van verbrandingsmotoren t.b.v. transport, verkeer, scheepvaart en luchtvaart in de vorm van energiecentrales, raffinaderijen, intensieve landbouw en bouwsector.

station van breda

Consumenten: cv-ketels en open haarden

Een tweede mogelijkheid van luchtverontreiniging is stikstofdioxide. Op een derde plaats staan ammoniak, zwaveldioxiden en stikstofdioxiden. Daarna volgen er nog een aantal vluchtige organische stoffen, VOS genaamd. Een ernstige vorm van luchtvervuiling wordt smog genoemd. Het woord smog is een samenvoeging van de Engelse woorden smoke (rook) en fog (mist). Smog is een tijdelijk zeer verontreinigde lucht als gevolg van ozon, fijnstof, zwaveldioxide en stikstofdioxide.

Smog en het weer

Nu denkt u misschien: wat heeft luchtverontreiniging met het weer te maken? Nou het weer heeft alles te maken met het ontstaan van smog. Elke vorm van smog heeft een verhoogde concentratie bij een bepaald weertype.

Smog door fijnstof: ontstaat in perioden met hoge luchtdruk.
Voornamelijk als het helder en mooi weer is en er een zwakke tot matige oostelijke wind staat.

Smog door ozon

ontstaat als er weinig wind staat uit een meestal zuidoostelijke richting. Voornamelijk in de zomermaanden omdat dan stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen (VOS) worden omgezet tot ozon onder invloed van zonlicht. Komt in ons land (nog) niet voor omdat de concentraties te laag zijn.

Smog door stikstofdioxide

Ontstaat in de spits als gevolg van een zwakke wind of een koude onderste luchtlaag waardoor er weinig verspreiding plaatsvindt.
Vanwege de gezondheidsrisico’s die smog met zich meebrengt, brengt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) smogberichten uit. Vooral ouderen, kinderen en patiënten met longaandoeningen zijn extra vatbaar voor de gevolgen van smog.

Maart 2014 Parijs

Smog in Parijs, dat de Eiffeltoren gehuld werd in een dikke nevel fijnstof. De luchtvervuilingscrisis vestigt de aandacht op een typisch Frans probleem: de verslaving aan diesel. Tachtig procent van de verkochte brandstof in Frankrijk is diesel.

November 2015

Indonesië kampt sinds deze zomer met grote bosbranden, vooral op de eilanden Kalimantan, Sumatra en Java. Er is veel milieuschade: smog, vervuiling en verwoesting van het tropisch regenwoud en de kostbare veengrond die in honderden jaren is ontstaan. De branden worden veelal moedwillig door kleine boeren om hun landareaal uit te breiden, maar ook door grote bedrijven die de grond willen vrijmaken voor de teelt van palmolie, rubber of de aanleg van houtplantages.

September 2015

De Chinese hoofdstad Peking zucht onder de ernstigste smog in acht maanden tijd. De autoriteiten van de 20 miljoen inwoners tellende metropool slaan vrijdag voor de tweede dag op rij alarm.Woensdag al werd het vijftienvoudige gemeten van de grenswaarde die door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt gehanteerd als onveilig.

Mensen hebben het advies gekregen deuren en ramen te sluiten en zich met mondkapjes te beschermen als ze de straat op gaan. Kinderen en ouderen kunnen beter binnenblijven. Onze gezondheid wordt op de proef gesteld maar ook van het klimaat. 2016 fijnstoflobby en luchtverontreiniging.

Warmste 25 januari sinds 1901

DE BILT – Vandaag steeg de temperatuur in De Bilt om 12.40 uur naar 13,6 graden en daarmee is het de warmste 25 januari sinds de metingen. Het vorige record stond op naam van 1990, toen werd het in De Bilt 13,3 graden. In 1996 bleef het het koudst op 25 januari, de temperatuur kwam deze dag niet boven –6,2 graden uit. Normaal in deze tijd van het jaar liggen in De Bilt de temperaturen in de middag rond 5,5 graden en in de nachten rond 0,7.

De sneeuwstorm in de VS was voor New York de op één na zwaarste ooit. Gisteren was de stad praktisch uitgestorven, vandaag kwam ’t langzaam weer tot leven. Maar dat betekende niet dat iedereen zomaar de weg weer op kon.

New York Januari 2016

Bill de Blasio, de burgemeester van New York, heeft gezegd dat vandaag een grote schoonmaakdag is. Ook al is het reisverbod inmiddels opgeheven, toch drong hij er bij de bewoners van zijn stad op aan niet de weg op te gaan zodat de sneeuw kan worden verwijderd.

Japan januari 2016

Het noorden van Japan wordt getroffen door een sneeuwstorm. Op het eiland Hokkaido worden 10.000 bewoners van de kustregio’s opgeroepen om hun huizen te verlaten, zo berichten lokale media. Als gevolg van de sneeuwstorm zijn dinsdag 200 treinen en 78 vluchten geannuleerd, bericht de zender NHK. Er wordt tot 1 meter sneeuw verwacht in Hokkaido. De sneeuwstorm zou tot woensdag woeden. De meteorologische dienst waarschuwt voor mogelijke lawines, hevige windstoten en hoge golven. Ook in andere delen van Japan heeft de winter hard toegeslagen. Er is sneeuw gevallen van het noordoosten van Japan tot op het zuidwestelijke eiland Kyushu. De hoofdstad Tokio wordt bedekt onder een witte laag van 6 centimeter.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Digiqole ad

Guido