Europa wil Brazilië boycotten om bosbranden te stoppen

 Europa wil Brazilië boycotten om bosbranden te stoppen
Digiqole ad

Braziliaanse bosbranden zetten EU-handelsovereenkomsten opscherp. Frankrijk en Ierland dreigen met de handelsverdragen met Brazilië te stoppen, indien de Braziliaanse regering de bosbranden die de boeren veroorzaken niet snel gaat veroordelen en helpt met blussen.

Voor weken zijn er al honderden grootschalige bosbranden in het Amazonegebied. Deze zijn voornamelijk aangestoken door boeren die meer grond willen hebben om landbouwgewassen te verbouwen zoals soja en mais, die vaak ook weer worden geëxporteerd naar Europa, U.S.A  of China. Nederland (als doorvoerland) een van de grootste importeurs van soja, dat wordt gebruikt voor veevoer. Ofwel de vleeseters onder ons, helpen indirect mee om prachtig regenwoud met al zijn levensvormen te vernietigen, met het eten van vlees.

De president van Brazilië is ongevoelig voor kritiek

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro moedigt de boeren aan, omdat hij de economische vooruitgang belangrijker vindt dan de oerwouden. Door zijn beleid gaan boeren door met het aansteken van andere stukken oerwoud en ontstaat er honderden of duizenden  branden die verspreid liggen over het Amazone gebied. Deze bosbranden zijn een regelrechte ecologische ramp en zorgen voor nog meer Co2 uitstoot, waardoor de opwarming van de aarde nog extremere vormen aan gaat nemen. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat er nu al jaarlijks miljoenen boeren het slachtoffer worden door de droogte en duizenden mensen dood gaan door natuurrampen. Deze aantallen nemen alleen maar toe, zolang er meer bosbranden zijn en treft ook onze economie ( landbouw) in Nederland. En natuurlijk miljoenen diersoorten die in de Amazone wonen.

Boycotten van Brazilië

Door soja en ander veevoer te boycotten van Brazilië, kan er druk uitgeoefend worden op de politiek die nu wordt gevoerd. Ook kunnen ze in Europa de komende deal die over twee jaar gesloten gaat worden boycotten. Het gaat hier om de deal met de vier Zuid-Amerikaanse landen, Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay om deze toegang te bieden tot de Europese markt. De Franse president Emmanuel Macron en de Ierse premier Leo Varadkar willen van de EU-Mercosur-deal af gaan zien. Wel hebben nog wel andere EU-landen nodig om de handelsdeal te stoppen. De Ierse regering wilde toch al van de deal af omdat de economie in het land onder zware druk staat en vrezen dat het goedkope rundvlees uit Zuid-Amerika de Europesche markt zal overnemen.

Premier Mark Rutte zei vrijdag na afloop van de ministerraad “zeer bezorgd” te zijn. Hij roept de Braziliaanse regering op om “in het belang van de wereld” de branden te beëindigen, maar hij sluit zich niet aan bij de Fransen en Ieren. De reden is omdat er de komende twee jaar geen sprake is van een ondertekening van het verdrag. “Dat lost nu niks op” aldus Rutte.

Nederland en Europa moeten stoppen met de import van soja dat ten kosten gaat van de Amazone. Ook weten we dat zeeschepen heel veel vervuilen en de veeteelt een groot aandeel heeft bij de opwarming van de aarde. Als iedereen uit protest geen vlees eet, zouden we de boodschap aan ‘onze’ en de regering in Brazilië snel kenbaar maken.

Digiqole ad

Guido