Enorme rookwolken en branden in Siberische bossen

 Enorme rookwolken en branden in Siberische bossen
Digiqole ad

Om de bosbranden in Siberië te bestrijden, zijn duizenden burgers al weken bezig en langzaam komt nu ook de Russische overheid op gang om bluswerkzaamheden uit te voeren. In de Oost-Siberische regio Irkoetsk hebben zo duizenden burgers met bluswerkzaamheden hun stad maar net weten te redden van de vlammenzee. De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door dikke rookwolken, die zelfs vanuit de ruimte met satelliet beelden te zien zijn. Het vuur heeft inmiddels 3 miljoen hectare bos vernietigd, wat ongeveer zo groot is als een land als België. Naast brandweerlieden en duizenden vrijwilligers helpen er nu sins een week ook Russische militairen mee om de branden te blussen. President Poetin liet Defensie tien blusvliegtuigen en tien blushelikopters naar het rampgebied sturen.

Branden in Siberië worden elk jaar steeds talrijker

De laatste jaren worden de branden veroorzaakt door de droogte steeds erger in Rusland. In Siberië worden de branden steeds talrijker en groter. De bosbranden ontstaan meestal door blikseminslag die bij droog weer snel bosbranden veroorzaken. De hoge temperaturen zijn ook dit jaar uitzonderlijk hoog in Rusland en in sommige gebieden was de temperatuur ook dit jaar tot ver boven de 30 graden.

Gevaar volksgezondheid

De zwarte rookwolken zorgen dat de luchtkwaliteit in de steden in Siberië giftig wordt. Ook bereiken de giftige rookwolken de kustgebieden van Alaska en bijna de stad Moskou. Door deze branden die de laatste maanden woeden, is er rond de 50 megaton koolstofdioxide in het luchtruim gekomen, waardoor de opwarming van de aarde alleen maar toeneemt.

Rusland is ook dit jaar niet het enige land in het poolgebied dat met hevige bosbranden te maken heeft. Ook het noorden van Scandinavië, Alaska en Groenland hebben last van bosbranden.

De opwarming van de aarde komt met deze bosbranden in een ‘stroomversnelling’, waardoor overal in de wereld mensen gevaar lopen en dier en plantensoorten uitsterven.

Digiqole ad

Guido